Američki stručnjak za Balkan otkriva: Moskva odlučuje da li će Priština dobiti stolicu u UN, Beograd se ništa ne pita

Podelite:

Danijel Server, američki stručnjak za Balkan, tvrdi da članstvo samoproglašenog Kosova u Ujedinjenim nacijama zavisi od volje Moskve, a ne Beograda, prenosi prištinski ”Zeri”.

”Što se tiče članstva u UN, teško je zamisliti da Beograd nije taj koji odlučuje, već Moskva. Mogu da zamislim situaciju u kojoj Beograd zaključuje da je članstvo u UN dobra ideja, ali se Moskva protivi.”, ocenio je Server. Odgovorajući na pitanje o formiranju ZSO, rekao je da se slaže sa Ustavnim sudom tzv. Kosova prema kome sporazum o ZSO predstavlja kršenje Ustava.

”Ja sam uz Ustavni sud. Takođe, mislim da će biti teško da Asocijacija preuzme izvršna ovlašćenja zato što su različiti interesi različitih srpskih opština.”, dodavši da mu se čini da su Srbi u opštinama južno od Ibra zadovoljni lokalnim vlastima i da će tako biti i na Severu.”. On smatra da formiranje tzv. vojske Kosova ne predstavlja pretnju za Srbe.

”Kosovu je potrebna vojska, ne samo za odbranu, već za učešće u međunarodnim misijama i zaokruživanju suvereniteta.Ne vidim kako bi ovo ugrozilo Srbiju koja će uvek ostati mnogo jača u vojnom aspektu nego Kosovo. Treba da bude apsolutno jasno da ne preti ni Srbima unutar Kosova. Mislim da je ovo(vojska)potpuno izvodljivo.”, zaključio je on.

M. Ćurčić, Vidovdan

 

Podelite:

2 Komentari

  1. Nama je potpuno jasno da je sve to izvodljivo dok je moguće.Jedino nije izvodljivo da nas neko ubedi da je to dobro za nas.

  2. U nekim stvarima je u pravu; za članstvu u UN Beograd niko neće pitati. Formiranje vojske već je veći problem; ne što bi ona bila jača od srpske vojske već što bi uz nju krenuli i tradicionalni srpski neprijatelji; krvni i oni iz ubeđenja. Formiranje ZSO ide traljavo zahvaljujući traljavosti srpskih vlasti. Zašto se uopšte pregovara za jednosmernu primenu tih pregovora? Ubijen Oliver Ivanović srpski predsednik, brže-bolje, na Kosovo. Zli jezici kažu da ih posavetuje kako da zataškaju ubistvo! Odugovlači se sa ZSO ono opet se rukuju sa šiptarskim teroristima i slikaju, za uspomenu i dugo sećanje!
    Zašto se uopšte pregovara za teroristima? Srbija im daje legitimitet kao i Tito palestinskoj terorističkoj organizaciji ljubeći sa Jaserom Arafatom!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here