Анђелковић, Радун: Повлачење признања тзв. Косова је важнија од „мини Шенгена“

Поделите:

Одбрана националних интереса и повлачење признања тзв. Косова је важнија од „мини Шенгена“

Да ли је успостављање слободног прoтoкa рoбe, услугa, кaпитaлa и људи измeђу Србиje, Сeвeрнe Maкeдoниje и Aлбaниje – знaчajниjе oд пoвлaчeњa признaњa Кoсoвa?

За Албанију и Македонију сигурно јесте. Од вишег нивоа економских интеграција дела земаља тзв. Западног Балкана сигурно ће профитирати. Нема сумње да би се то финансијски и на друге начине исплатило и Србији. Али то није довољно да бисмо могли ефекте из тога произашле да поредимо са значајем победа у борби за одбрану Косова. Камоли да је сматрамо мање битном.

Неко ће рећи: „повлачења признања Косова од стране 15 или 20 држава неће вратити ту покрајину под нашу власт“. Тачно. То би могло да се деси само када би САД одустале од подршке косовском сепаратистичком пројекту. И то не директно већ посредно, јер бисмо имали отворен простор да га сами ставимо под контролу. Не бисмо стрепели од америчке и НАТО интервенције.

Али беспредметно је на тај начин полемисати. Нико рационалан и не мисли да повлачење признања Косова могу да доведу до његовог враћања под јурисдикцију Београда. Бар не у целини. Ради се о нечему другом. Прво, свако повлачење признања је наша мала али драгоцена победа. Она не мења радикално ток рата али нам доноси корист. И то значајну.

Већ дуже време наше владајуће структуре причају о некаквом компромису под којим подразумевају поделу Косова. Но, да бисмо стигли до тога морамо дефинитивно да развејемо снове Приштине и њених западних ментора да ће и без наше сагласности, на међународном плану успети да заокруже једнострано прокламовану тзв. „независност“ Косова.

Сваки опозив признања томе доприноси а кумулативни ефекат тога може да озбиљно побољша наше преговарачке позиције. С друге стране ако свима шаљемо поруку да су нам најбитније економске интеграције са Албанијом и Северном Македонијом – што би нас неко схватио озбиљно када причамо о значају компромисног решења косовског питања? Ваљда смо већ задовољни што ће нам у регионалним размерама порасти извоз. Толико о опозивима признања из тог угла.

Друга ствар коју треба истаћи у вези са значајем повлачења признања лажне косовске независности повезана је са одбраном остатка Србије, не више Косова па чак ни његовог северног дела. Ствар је у томе што постоје претенденти и на друге делове Србије, од Рашке области, Прешева, Бујановца и Медвеђе до Војводине. А власт која се понаша равнодушно и према неким виталним интересима, призива нове невоље за своју државу.

Охрабрује све могуће злонамернике, деморалише свој народ и демотивише стране пријатељ да њему и његовој земљи пруже подршку. Тако је и када не постоји зла намера већ се олако нешто каже што има такву конотацију. Жеља да се подстакне привредни развој земље свакако је похвална али опасно је ако делује да је у нескладу са оним што је за нацију најбитније. А то је опстанак њене државе.

Да њу на бисмо угрожавали не смемо да багателишемо повлачења признања Косова. Она су од суштинског значаја за нашу будућност јер нам враћа морал и развејава дефетизам који говори „ништа се не може учинити“! Много су битнија од било каквог „малог Шенгена“ допуњеног неким новим економским повезивањем Србије и њеног окружења. То није за потцењивање али не треба мешати бабе и жабе. Витални национални интереси не смеју да буду предмет трговине.

Драгомир Анђелковић

Бранко Радун

видовдан.орг

Поделите:

2 Коментари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here