Anđelković, Radun: Povlačenje priznanja tzv. Kosova je važnija od „mini Šengena“

Podelite:

Odbrana nacionalnih interesa i povlačenje priznanja tzv. Kosova je važnija od „mini Šengena“

Da li je uspostavljanje slobodnog protoka robe, usluga, kapitala i ljudi između Srbije, Severne Makedonije i Albanije – značajnije od povlačenja priznanja Kosova?

Za Albaniju i Makedoniju sigurno jeste. Od višeg nivoa ekonomskih integracija dela zemalja tzv. Zapadnog Balkana sigurno će profitirati. Nema sumnje da bi se to finansijski i na druge načine isplatilo i Srbiji. Ali to nije dovoljno da bismo mogli efekte iz toga proizašle da poredimo sa značajem pobeda u borbi za odbranu Kosova. Kamoli da je smatramo manje bitnom.

Neko će reći: „povlačenja priznanja Kosova od strane 15 ili 20 država neće vratiti tu pokrajinu pod našu vlast“. Tačno. To bi moglo da se desi samo kada bi SAD odustale od podrške kosovskom separatističkom projektu. I to ne direktno već posredno, jer bismo imali otvoren prostor da ga sami stavimo pod kontrolu. Ne bismo strepeli od američke i NATO intervencije.

Ali bespredmetno je na taj način polemisati. Niko racionalan i ne misli da povlačenje priznanja Kosova mogu da dovedu do njegovog vraćanja pod jurisdikciju Beograda. Bar ne u celini. Radi se o nečemu drugom. Prvo, svako povlačenje priznanja je naša mala ali dragocena pobeda. Ona ne menja radikalno tok rata ali nam donosi korist. I to značajnu.

Već duže vreme naše vladajuće strukture pričaju o nekakvom kompromisu pod kojim podrazumevaju podelu Kosova. No, da bismo stigli do toga moramo definitivno da razvejemo snove Prištine i njenih zapadnih mentora da će i bez naše saglasnosti, na međunarodnom planu uspeti da zaokruže jednostrano proklamovanu tzv. „nezavisnost“ Kosova.

Svaki opoziv priznanja tome doprinosi a kumulativni efekat toga može da ozbiljno poboljša naše pregovaračke pozicije. S druge strane ako svima šaljemo poruku da su nam najbitnije ekonomske integracije sa Albanijom i Severnom Makedonijom – što bi nas neko shvatio ozbiljno kada pričamo o značaju kompromisnog rešenja kosovskog pitanja? Valjda smo već zadovoljni što će nam u regionalnim razmerama porasti izvoz. Toliko o opozivima priznanja iz tog ugla.

Druga stvar koju treba istaći u vezi sa značajem povlačenja priznanja lažne kosovske nezavisnosti povezana je sa odbranom ostatka Srbije, ne više Kosova pa čak ni njegovog severnog dela. Stvar je u tome što postoje pretendenti i na druge delove Srbije, od Raške oblasti, Preševa, Bujanovca i Medveđe do Vojvodine. A vlast koja se ponaša ravnodušno i prema nekim vitalnim interesima, priziva nove nevolje za svoju državu.

Ohrabruje sve moguće zlonamernike, demorališe svoj narod i demotiviše strane prijatelj da njemu i njegovoj zemlji pruže podršku. Tako je i kada ne postoji zla namera već se olako nešto kaže što ima takvu konotaciju. Želja da se podstakne privredni razvoj zemlje svakako je pohvalna ali opasno je ako deluje da je u neskladu sa onim što je za naciju najbitnije. A to je opstanak njene države.

Da nju na bismo ugrožavali ne smemo da bagatelišemo povlačenja priznanja Kosova. Ona su od suštinskog značaja za našu budućnost jer nam vraća moral i razvejava defetizam koji govori „ništa se ne može učiniti“! Mnogo su bitnija od bilo kakvog „malog Šengena“ dopunjenog nekim novim ekonomskim povezivanjem Srbije i njenog okruženja. To nije za potcenjivanje ali ne treba mešati babe i žabe. Vitalni nacionalni interesi ne smeju da budu predmet trgovine.

Dragomir Anđelković

Branko Radun

vidovdan.org

Podelite:

2 Komentari

  1. Svako novo povlačenje priznanja Kosova je podsetnik da Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu nije obavezujuće. Presude jesu, ali mišljenja – nisu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here