Азем Власи о албанској побуни 1981.године: Погрешили смо!

Поделите:

Азем Власи, албански политичар са Космета и некадашњи високи партијски и државни функционер СФРЈ, изјавио је су албанске демонстрације 1981.године на Косову и Метохији биле грешка и да то није био тренутак за такве протесте.

”Без обзира на патриотске мотиве, временске и политичке околности, политички контекст, није било прикладно на тај начин, уличним демонстрацијама, да се изрази жеља и воља за унапређење уставне позиције од позиције коју смо имали од Устава 1974.године.”, оценио је Власи у интервјуу за албанску телевизију Т7.

”Поставља се питање: ко је био Албанац који би био против Републике Косово? Друга грешка: Умешао се неко са паролама и видео се стаљинистички утицај Албаније.”, рекао је он, а на питање новинара да ли су протести били спонтани, објаснио је да они који су тада били у врху демонстрација данас не говоре о томе. У пролеће 1981.године Албанци са Косова и Метохије су масовно демонстрирали захтевајући да САП Косово и Метохија постане седма покрајина СФРЈ и да Албанци добију статус конститутивног народа у Југославији, јер су до тада били подведени под ”народност” . Незадовољни положајем свог народа албански студенти су организовали демонстрације са слоганом ”Косово република”. Демонстранте је подржао Енвер Хоџа и његов стаљинистички режим, али су имали симпатије неких унутар Југославије, међу којима је предњачило словеначко руководство.  То нису биле прве демонстрације у историји Универзитета у Приштини: 27.новембра 1968.године албански студенти су се окупили са захтевом да Косово постане република, али су се разишли већ следећег дана када су у Приштину стигле јединице ЈНА. Уставом из 1974. године САП Косово и Метохија и САП Војводина добиле су статус савезних јединица, односно по свим овлашћењима скоро да су биле изједначене са републикама, разлике су биле у мањој заступљености у савезним органима у односу на републике и непостојању права на самоопредељење.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

3 Коментари

  1. Ту није био проблем у “грешци”. Увек сте тражили исто, него онда није хтела Америка да дође да Вам помогне јер није смела да шири свој прилаз СССР-у. Тада нисте добили подршку па сте “савили шипке”. И данас бисте зачас “савили шипке” да вас “велики брат” не гура у леђа да протерујете своје комшије Србе које су вас увек поштовале. Били сте мањина која је имала највећа могућа права на свету.

  2. Tako je. I onda bi oni stvar izgurali do kraja da su imali Ameriku. Milošević je uspeo da SAP Vojvodinu stavi pod jednu vlast republičku, ali SAP Kosovo i Metohija nije uspeo. Ruku na srce ambicije Kosova su počele te 81. a Sloba je tek 87 krenuo u politiku aktivno.
    Za Vojvodinu je imao Kertes Mihalja kao čoveka od poverenja i izgurao stvar do kraja, za Kosovo i Metohiju nije imao lojalne ljude. Bio je Morina, ali je umro, pa smo ostali bez čoveka koji bi tamo držao šiptare na uzdi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here