Баку: Имамо право да уништимо све објекте који угрожавају нашу територију

Поделите:

Азербејџан може да уништи било који, чак и легитиман, војни објекат који угрожава његову територију, без обзира где се налазио, наводи се у заједничкој изјави Министарства одбране и Државне граничне служба те земље.

„Азербејџан, придржавајући се новог хуманитарног прекида ватре, суздржан је према непријатељским провокацијама дуж читавог фронта и предузима само адекватне мере. Користећи ово, Јерменија намерно погоршава ситуацију на различитим правцима фронта, посебно на обновљеним деоницама државне границе, припремајући терен за своје даље провокације“, наводи се у изјави.

Mинистарство одбране и Гранична служба истичу да се „мора обезбедити неповредивост државне границе“.

Сукоб у Карабаху

Борбе на контакт линији у Карабаху почеле су 27. септембра. Баку и Јереван међусобно се оптужују за избијање сукоба. У Јерменији је објављено ратно стање и општа мобилизација. У Азербејџану је уведен полицијски час и делимична мобилизација.

У Москви су 9. октобра одржани преговори министара спољних послова Јерменије и Азербејџана који су трајали више од десет сати и завршени усвајањем споразума о прекиду ватре од поднева 10. октобра у хуманитарне сврхе ради размене ратних заробљеника и других притворених особа и тела мртвих. Међутим, истог дана стране су почеле да се међусобно оптужују за кршење примирја.

Други покушај организовања хуманитарног прекида ватре учињен је у ноћи између 17. и 18. октобра, али већ неколико сати након што је примирје ступило на снагу, Јерменија и Азербејџан међусобно су почели да се оптужују да га друга страна није испоштовала.

Амерички Стејт департмент објавио је у недељу заједничко саопштење министара спољних послова Јерменије и Азербејџана, Зограба Мнацакањана и Џејхуна Бајрамова о хуманитарном примирју од 5 часова по средњоевропском времену.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here