Балабан: Николић је председничко место схватио кao протоколарно

Поделите:

Николић је повукао неке позитивне потезе које ниједан председник до сада није урадио. Дао је отказ не место председника странке, што је перцепирано у јавности као стварна намера да буде први човек свим грађанима Србије. Обратио се Српској академији наука и уметности за савет када су били на врхунцу преговори о Kосову, не схватајући да је револт академика што их нико не консултује када се доносе важне државничке одлуке битне за читаву нацију, више позерски и реторички. Покушао је да направи нову платформу за Kосово и Метохију, али је убрзо одустао пошто је наишао на отпор у читавој јавности.

Kао да је буквално схватио приче да је председничко место протоколарно и саветодавно, те је повукао потезе који су му одузели полуге моћи помоћу којих је могао задржати ауторитет и присутност у политичком животу. Уз инертност и невешту одбрану на нападе који су долазили са готово свих страна политичког спектра Србије постепено је крунио своју популарност, да би је на крају потпуно урушио. Није он био толико прокажен на крају мандата колико је био небитан, те није могао фигурирати као кандидат владајуће коалиције на недавно одржаним изборима.

Иако је почео свој мандат револуционарним потезима (оставка на место председника странке) који су били пропраћени одобравањем великог дела јавности (из различитих мотива), иако је имао још таквих потеза током свог петогодишњег мандата, Николић ће остати упамћен као пример како, у овим политичким условима, борбе за утицај у агресивног грађења свог положаја и статуса у држави и странци, не треба радити и на који начин не треба бити председник. Да ли је то за друштво добро или није, друга је прича.

Милован Балабан, аналитичар

Поделите:

2 Коментари

  1. Kada za nekog “overenog” idiota i lopova neko kaže da je “pametan i pošten” to samo znači da mu je “brat”, odnosno, da je taj (što ga hvali) isto takav idiot i lopov, odnosno, da je iz njegove “branše”! Neko iz SNS (navodno “profesor” nekakav) tvrdio da je Toma majmun “kod njega polagao ispite” i da mu je “diploma” validna? Više se ništo o tom “profesoru” se nezna, ni gde to bio “profesor” niti čega je to bio (koje oblasti) “profesor”. Toliko o tom “profesoru”!

    • Toma je u sve ušao “ko padobranac” ….tj diplomatija minus deset,onak narodski odnos sa ljudima,………… I kada je sve skontao odustao je od borbe.
      A Vučić sa ne povlači sa mjesta pred. stranke jer zna koje su ajkule oko njega (tj neće da ima Tominu reprizu)

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here