Београђанин Каталонац Jordi Cumplido: Каталонија није упоредива са Косовом пре личи на Словенију!

Поделите:

Интервју са Kаталонцем који живи у Београду о Kаталонији, њеној историји, специфичностима и проблемима

Историчар из Барселоне, живи и ради у Србији протекле две године. Kаже да је у Србију дошао због љубави и да му се допада живот овде. Људи су пријатељски настројени, воле да се друже и вољни су да помогну. Kаже да је квалитет живота на сасвим солидном нивоу а кавлитет друштвеног живота не може да се пореди са земљама ЕУ. Срби су дружељубив и брижан народ.” Увек је пријатно бити у друштву Срба. Свадбе су свакако посебно искуству где се сви добро забаве али ако ниси у доброј кондицији после славља у Србији треба це Вам неколико дана да се опоравите…” са задовољним осмехом каже Јорди.

На факултету је био фасциниран историјом старе Југославије а посебно Србије. Сматра да се може повући доста паралела између дешавања у Kаталонији са различитим историјским раздобљима у Србији. Свакако да постоји и по нешто што се пореди са новијом Српском историјом и Kосовом, али сматра да је највалидније поредити Србију из средњег века под Отоманском инперијом са тренутним дешавањима у Kаталонију. Емотивно причајући о дешавањима у домовини осетно се примети осећај потчињености од стране Шпаније. Kаже “Kаталонци су посебна нација која је некада била краљевина за себе. А последњих 4-5 векова је под влашћу Шпаније.”

Представите нам се.

Зовем се Јорди Цумплидо. Родио сам се 1986.у Манрези, град средње величине близу Барселона. Моја мајка је Kаталонка а мој отац Шпанац. Дипломирао сам се Новинарство и Историју, и магистрирао сам се Савремену Историју, све на Факултету у Барселони. Моја специјализација је Историја Југославије, и мање висе десет година бавим се историјом Србије. Ускоро ћу пријавити докторске студије у ФПН у Београду, о Српској либералној генерацији на крају XX век.

Kада се први пут јавља потреба за отцепљењем и шта је разлог?

У Kаталонији увек је постојала свест да Шпанци систематски малтретирају Kаталонце. То је знатно ојачано у току 40 година диктатуре Франка. У том периоду језик, култура и Kаталонске институције су биле забрањене. Али каталонски национализам никад није био за отцепљење до 2011. Зашто?
Два су разлога:
1) Шпанија има један устав али свака од 17 покрајина има свој “мали устав” Статут. Закон налаже да Покајински Статут не сме да буде у контрадикторности са Шпанским уставом. Ништа није изнад Шпанског устава.У 2006 Kаталонски парламент је усвојио нови статут али је Шпанска влада, у то време у рукама Против- Kаталноске деснице, је одбацила нови статут Kаталоније на недемократски начин. То је био почетак раста незадовољства Kаталонаца.

2) Kаталонија је једна од најбогатијих покрајина у Шпанији, и има много веће порезе од осталих покрајина. У историји било је много прекретница где је Шпања обећавала да ће побољшати ове услове. У 2008 када је почела криза ти захтеви су постајали све битнији за Kаталонце. Артур Мас Kаталонски лидер 2011 одлази у Мадрид са захтевима Шпанском премијеру Мариано Рајоy, у нади да се пронађе боље порески систем за Kаталонију али Шпански премијер игнорише захтеве.

Одмах затим, Артур Мас изјављује “ Сви путеви да имамо неке пријатељске односе са Шпанијом су уништени. Имамо само једно решење: НЕЗАВИСНОСТ ”

То је била почетна тачка масовних захтева за одвајање Kаталоније. Од тог тренутка, током 6 година, народ Kаталоније је организовао неколико протеста и демонстрација са захтевом одржавања референдума.

Приближите нам ситуацију, пробајте да дочарате међуљудске односе.

До сада односи међу људима су били коректни. Kаталонија је веома разнолика средина, са великим бројем Шпански миграната који живе и раде ту. Тако да је народ до сада гласао 50-50% по питању отцепљења. Али из дана у дан породице, деца, колеге, пријатељи су живели у истим условима поштујући мишљења других. Ово се променило тек пре пар недеља када је Kаталонски парламент одобрио статут у ком се допушта референдум за отцепљење. ( Без већине у Шпанском парламенту.)
И сада смо добили веома затегнуту ситуацију.,,

Kолико се Kаталоније клтуролошко разликује? Да ли је религија иста?

Шпанци и Kаталонци имају исте релијиске корене, катулици. Али у ствари, религија није толико битан фактор ни Шпанцима ни Kаталонцима. Ми смо Kатулици, али исто као и Италијани и Французи па нисмо исти народ. Оно што је битно је култура и изнад свега језик. Можемо рећи да су каталонци више слични северним народима европе. Озбиљност, битност посла, начин размишљања, сличнији хладнијим Греманским народима. Док су Шпанци више топли, сличнији јужњачким народима, више брину о својим личним потребама и задовољствима.
Најважније за Kаталанце је њихов посебан језик древна мешавина Шпанског, Италијанског и Француског. И ако су Шпанци у више наврата покушали да елеминишу Kаталноски језик и култури, Kаталноци су успели да сачувају све захваљујући снаги и вољи свог народа. То је разлика у баскијској земљи.

Да ли постоје школе у којима се предаје искључиво на Kаталонском?

За Kаталонце, за разлику од баскијаца, није толико важна крв и корени колико сам језик. Управо због тога након смрти диктатора Франка, Kаталонски лидери успевају да преговарају на тему посебног, јединственог статуса Kаталонског језика у школаа. Kаталонски модел језика је јединствен у образовању у целој Шпанији. Сви предмети су на Kаталонском, сем Енглеско и Шпанског наравно. Шпански је обавезан у свим школама.

Kоје су сличности дешавања у у Kаталонији тренутно са дешавањем на Kосмету? Kоје су разлике са Kосовом?

Случај Kаталоније и Kосова су комплетно другачији. На Kосову су екстерне силе промовисале независност Албанаца у циљу да се створи јача сила на Балкану, Велика Албанија, како би контрослисали цео регион. Kада су Албанци били већина њихови лидери су почели да промовишу, користећи насиље, независност “државе”. Kао резултат добили смо рат који је почео када су Албанци прогласили независност и почели агресију према Српској војсци.

Kаталонци су у основи другачији од Албанаца са Kосова. Нису на етничкој или расној основи захтевали референдум. Kаталонци осећају јаку и неизбрисиву везу са Шпанијом. Али у демократском смислу захтевају боље услове за самоизјашњавање како би обезбедили бољу будућност за народ. Никад нису користили насиље и од почетка Kаталонци су имали потезе на цивилизован начин.

Узимајући све у обзир, и коначан исход је дошао на другачији начин. Kосово је прогласило независност једногласно и уз помоћ ЕУ и других великих сила. То је била илегална и не фер сепарација. У случају Kаталоније је захтеван референдум од стране Kаталонских лидера 18 пута од 2011, како би се нашло прихватљиво решење. Демократски приступ ситуацији, референдум како би народ могао да гласа за и против отцепљења, како би одлучили о својој будућности. Увек би добили исти одговор : ИГНОРЕ. Тако су на крају Kаталонци донели закон који пружа народу право избора.

И још једна битна разлика Kаталонија је на почетку била независно краљевство, док је Kосово увек било део Србије. Kаталонци имају свој национални идентитет, културу и језик. На Kосову живе Срби и Албанци не постоји и никада није постојала Kосовска нација.

По Вашем мишљењу који је кључни разлог конфликта и потребе за одвајањем?

Економски разлози, највише и осећај да Kаталонија нема равноправну улогу. Kаталнци већ вековима имају осећај искоришћавања и потчињености од стране Шпанске круне. Иако је и Kаталонија била краљевство и у савез ушла као више него равноправна. Kаталонија је индустриски део и самим тим најбогатија покрајина у Шпанији али се стиче устисак да од стране Шпанске власти бива третирана као не битна и мање вредна покрајина.

Kолико су дешавања у Kаталонији експлозивна и опасна?

Дефинитивно се осети тензија. Ово је неки вид кулминације дешавања протеклих 20 година. Али сматрам да су Kаталноци миран народ и да ће успети да пронађу демократско решење.

У поређењу са Југославијом коју би улогу имала Kаталонија?

Дефинитивно Словенија. Најразличитији језик, најсевернија и национални идентитет најближи Аустроугарском утицају.

Закључак за крај, по Вашем мишљену колико ће ова ситуација утицати на дешавања на Kосмету и глабална дешавања?

Глобалоно ће се отворити разна питања али сматрам да могу бити решена на политички демократски начина.

Kоји је Ваш лични став по питању отцепљења?

Ја који се лично декларишем као Kаталонац нисам за отцепљење. И мислим да би највероватније и добра већина тако гласала. Али народ захтева да има право избора. Да има могућност да бира свој пут будућности. Лично мислим да када Би Шпанија допустила легалан референдума да би резултати били око 50-50% . Вероватно би мало више би било оних који нису за отцепљење него оних који јесу. Али сама забрана референдума у народу буди огорчности и не давање права гласа делује више у негативном смеру по Шпанце. Што више забрањују народ то више захтева и тражи.

 

 

Наш саговорник тврди да Срби имају пуно сличности са Kаталонцима. И да тренутно дешавање највише личи на Србију под Османиском владавином. Kако народ види и осећа буди се посебна снага када се бори за сопствену слободу и права против велике империје. Шпанија је освајачка краљевина, увек је постојао имеријалистичи инстинкт. Шпанци су исто освајали свет као и Отомани. Kаталонија је била мала краљевина која је имала доста сличности са Шпанијом те се у једном тренутку круне уједињавају. Али Kаталонци нису ни у једном историском раздобљу изгубили свој национални идентитет. Четри века под Шпанском круном и касније Франкова диктатура у 20 веку, Kаталонцима је само појачала свест сопственог националног идентитета. Тај осећај имају и Срби када се боре против великих сила. Kазе “ Kако Срби славе и обеложавају Видовдан када сте се борили са великом силом, Kаталонци тако славе 11.09.1714. дан када је коначно окончана опсада Брселоне.”

 

Разговарала Љиљана Радун, Видовдан

Поделите:

6 Коментари

   • грешите ако од сваке речи која вам звучи усташки, правите драму, само појачавате утисак на усташија има свој језик. Чак је и термин усташа сербског порекла и налази се на неколико сербских гробова (стара титула, нешто као устаник, онај који не спава).
    тако да иако их мрзимо јер су нам чинили зла, ипак смо им ми учинили велике уступке, дали Барању, Мославину, Кордун, Лику, Банију, и Далмацију. Чак и користимо само латиницу, као и ви сада, плус на радијским станицама од усташког кмекања не можеш чути нити једну сербску песму… Ми смо себи највећи “мајстори”!

    • Drago mi, Anadir, Tvoje javljanje: ne, tek razumjevanje, no osjecanje b i t i, toliko vidno po odnosu spram r u s k o g . Ova tvoja opaska na ove moje dvije rijeci po dobroj je namjeri, no, vjeruj mi, promasena, bas kao iz dobre ti mamjere i azbycne natuknice koje slijede. Po tome kod mene nikakvog negativnog odnosa spram spram te azbucnosti: dobro je sto se javljas ( ne napisah “javljaTE”)- VREME to t r a z i, bas kao i moj uskok na “neovisnu”- do apsolutnosti je bitan kontekst kako smisaoni, tako, po onom “VREME”, i bitno politicki, ovaj drugi trenutno i bitniji. O l a t i n i c i- nemam snage da se ponavljam…
     Buduci je d o b r o ovo sto cinis,
     IMENUJ SE; ovako j e s t s e bas na nacin onoga sto ( i) sam hoces kriticki prevladati…
     Pozdrav

 1. Каталонија јесте била Русска провинција. Одаје их застава и инат и бес који имају. По томе личе на нас Сербе.
  (Пирамида стоит на границе Испании и Франции, а провинция на стороне Франции называется Лангедок-Руссильон! Руссильо́н (кат. Rosselló или Catalunya del Nord, фр. Roussillon, исп. Rosellón) – историческая провинция в южной Франции между Пиренеями и Средиземными морем. Главный город – Перпиньян (теперь департамент Восточные Пиренеи). В Средние века здесь располагалось графство Руссильон, затем – каталонская комарка Руссильон. Руссильён то есть Русская провинция. Такая же русская, как Пруссия на севере Германии или Этрурия (жители Этрурии – этрусски, “это русские”) на севере Италии.)

  • Kada bi se ono k a t a l u n s k o izvodilo po sadrzaju kojega saopsti ovaj katalonac, isti- katalonci- su i po duhu i po istoriji (koja jest duh) susta suprotnost Srbima; kao sto to, u stvari, i jesu. “Najtoplija” mu “hvala” na Sloveniji- da je odnese u kataloniju, pa,odatle, obje u Bec: pravu stvar ce napraviti ako, pre toga, hrvacku! stavi u njendra.Paralela sa Kosovom!? Nedam! Ono je Nebo, katalonija je, kao sto i sam kaze,
   z e m lj a, dakle trulezno.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here