БИЛАНС БРОЗОВОГ БОЉШЕВИЧКОГ НАЦОНАЛ-СОЦИЈАЛИЗМА

Поделите:

Не улазећи у анализу Брозовог трулог, робовласничког, економског и политичког контра-револуционарног преврата колико је био по Србе трагичан и колико је био економски успешан, види се најбоље по томе, што је продао 60-их и 70-их година ХХ столећа капиталистичком западу као буржоаско-марксистички „вишак вредности“ преко два милиона најбољих радника и стручњака тзв. „гастарбајтера“, које су великим делом чинили несрећни, обесправљени и потлачени Срби. И данас „гастарбајтери“ и њихови потомци шаљу у Србију “сваке године више од четири милијарде евра дознака из иностранства…” (Види: Од дијаспоре с љубављу, “Глассрбије”, 8. фебруар 2014).

Према једном извештају београдске-јосипградске “Политике” број “гостујућих” радника
из Југославије у западним капиталистичким државама попео се на милион у току 1970. године. “Тако ћемо, каже лист, представљати једног од главних извозника радне снаге на целом европском континенту, с обзиром на укупан број становништва способног за рад”. Одлазе на рад све више и жене. Од 500,000 жена радница у Немачкој су 110,000 из Југославије. Све је већи број одлива високо квалификованих радника. Брига је и то што се најмање Југословена враћа кућама из иностранства. А најновија је брига у томе што у последње време, радници не одлазе на рад него се потпуно исељавају и напуштају земљу дефинитивно…” (Види: “Политика”, Београд, 30. Јул 1970).

Имајући на уму да су капиталистички и „гастарбајтерски“ девизни приливи одржавали трули, комунистички, рајетински и расипнички југословенски државни буџет и привреду. Такође, имајући на уму да свега тога није имала Краљевина Југославија, ни милона „гастарбајтера“ у капиталистичким земљама, ни милијадри долара капиталистичке помоћи и кредита, ни туристичке експанзије, па се ипак самостално финансирала и одржавала.

На овом месту вредно је поменути и писмо финског политичара Перти Хатаја, које је упутио у току 1970. године југословенском робовласнику, европском и америчком империјалистичком лакеју Јосипу Брозу Титу, у којем дословно каже: “Већ дуго времена ја пратим ситуацију у Југославији и добро познајем њену историју. Све информације које наводим проверене су са више страна. Морам да признам да сам поражен догађајима у Југославији у току последњих тридесет година, тим пре што имам много пријатеља у Југославији… Ја сам по професији економиста и добро ми је познато да је према комунистичким теоријама незапосленост феномен капитализма. Али сада 25 година од како сте узели власт у Југославији постоји незапамћена незапосленост. Преко 700. 000 радника било је приморано да оде у западне земље у потрази за послом. Управо су радници највише очекивали од ваше владе. Нас овде у Финској чуди да према званичним подацима још увек има два милиона грађана Југославије који не могу да читају и пишу. То доста потсећа на Шпанију и Португалију… Мене је нарочито поразило да после 1948. Југославија није постала слободнијом земљом. То је било могуће и пожељно у тој земљи која је толико страдала и која је окружена једино слабим суседима…

Свима је познато да је Југославија федерална држава где сви народи имају наводно загарантована права. Како да се објасни да Срби изван уже Србије немају никаква национална права (на школе, српску ћирилицу, организације, штампу итд.), иако су Срби највећа нација у Југославији? За време рата Хитлер је направио велику грешку када се окренуо против највећег народа на Балкану, тј. против Срба…” (Види: Фински политичар – Јосипу Брозу, “Слобода”, 9. септембар 1970, Chicago, Illinois, U.S.A.).

Душан Буковић

Поделите:

7 Коментари

 1. Perti Hataja je bio pripadnik oružani trupa Wermahta za vreme II svetskog rata..
  učestvovao je u napadu na teritoriju SSSR-a za vreme nemačke operacije Silver Fox (polarna lisica)
  naravno Staljin ih je razvalio i isterao u Finsku…..
  šta on nacistička džukela ima da palamudi o Yugoslaviji kad on na karti nikad nije hteo da vidi ni mnogo veći i jači SSSR????????
  kakav on ekonomista??????
  to ti je obično đubre koje upadne u tuđu zemlju,opljačka šta mu treba i uhvati maglu nazad….
  posle mora da angažuješ Interpol,Europol,CIA,FBI da ga uhvatiš i vratiš ono što zdipi u **ekonomskom** zanosu..

 2. Не паламуди и не муту воду, Хрвату!!!! Овде се ради о робовском положају Срба, ако што су робови били и Руси у стаљинизму!!!!

  • hrvat ti je tata….
   SSSR nikad nikom nije bila rob…..
   to ti je jedina država u istoriji ljudske civilizacije koja je zbacila robstvo sa svoji leđa…..
   nikad niko od kad postoji državni oblik organizovanja ljudi nije zabeležio toliki uspon i progres u svim oblastima ljudskog života…..
   počev od ekonomije,nauke,kosmologije,poljoprivrede,industrije..
   pa oni su u svemirskom programu bili nekoliko koraka ispred amerikanaca….
   amerikanci su morali da kradu inženjerske ideje iz Bajkonura pa da ih nose u Kape Kanaveral pa da lansiraju rakete u svemirski prostor…..bez njih nisu umeli ni raketno gorivo da naprave da valja hahahaha…
   dakle ispred svih za nekoliko nivoa ljudske svesti u svemu a ti šmrkćeš o nekom robstvu??????

 3. prvi su lansirali veštački zemljin satelit….
  prvi su poslali čoveka u svemirski prostor (Jurij Gagarin)
  prvu ženu takođe (Valentina Tereškova)
  kad su Amerikanci tek lansirali svemirsku sondu **Korona** da snima fotografije zemlje pa je okrenuli prema Mesecu da i njega fotografiše Sovjeti su već poslali automatizovanu kapsulu da uđe u orbitu oko Meseca i snimi prve fotografije Meseca iz neposredne blizine sa visine od samo 100km..
  i to su morali da ukradu od njih da vide šta to tamo ima jer nije isto snimak sa 300 000km i sa 100km…..
  u svemu su bili korak ispred svih..

 4. je bila jedinstvena po korupciji naroda od strane vlasti.Narod se precutno odricao politickih sloboda (tu se ucvrastila zavisnost Srba od drzave i njenih institucija, sto se vidi na primeru rusenja ustavnog porekta u pogledu KiM.Iako to cini drzava i njene institucije ipak se resenje ocekuje od njih.Zavisnost je znak da institucije ne pripadaju narodu, cim on zavisi od njih, umesto one od njega.Ta zavisnost se prema institucijama ne odnosi kao prema necemu svom, vec kao prema autoritetu iznad sebe koji treba da uradi nesto, ne za narod, vec umesto naroda.Primer su ocekivanja od autoriteta najumnijih (SANU) da se “oglase”, autoriteta sile (vojske) da uhapsi drzavnike, pravnog autoriteta(Ustavnog suda) da ukine Briselski sporazum, moralno-istorijskog autoriteta (SPC) da se suprotskavi drzavi…

 5. …u zamenu za standard (besplatno skolovanje, lecenje, dobijanje posla, stana, letovanja).Takvo korumpiranje naroda, uz osecanje da je drzava duzna da sve obezbedi, a ne pojedinac (kao sto postupanje institucija drzave prema KiM jasno pokazuje da se zastita ne moze ocekivati od njih, vec da je to pitanje individualne slobode svakog pojedinca kao gradjanina ove drzave) i shodno tome da je kriva za odsustvo zadovoljenja, stvaralo je stanovnistvo kojima je dobar zivot postao znacajniji od vlastite drzave sto se ogledalo u fenomenu gastarbajtera, ali mnogo znacajnije, u tome da onda kada je SFRJ zapala u ekonomsku krizu nije bilo nikog da je brani, jer su ocekivanja boljeg zivota prebacena na nove drzave, sada nacionalne.

 6. Zato rusenje socijalizma u SFRJ nije vodilo ka demokratiji i drustvu slobodnih pojedinaca, vec ka nacionalizmu i novoj zavisnosti od drzave.Tako je korupcija prezivela promenu sistema (kod nas korupcija nije sistemska, vec nadsistemska), a partijska pripadnost, licne veze i podmicivanje, postali jos znacajniji.Receno mozda najbolje ilustruje svojevremena izjava Veljka Kadijevica o ocekivanju da ce narod sam da srusi vodjstva posle filma o ilegalnom naoruzavanju.Drzava koja je korumpirala vlastiti narod ocekivala je da on u znak zahvalnosti zastiti drzavu umesto njenih institucija.Zato je jos jedan fenomen raspada SFRJ da nije postojala ni jedna institucija te drzave koje bi je cuvala, ukljucujuci tu i vojsku te drzave.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here