Бошко Јовановић: Јагар није био Шабан

Поделите:

Овај наслов многима неће ништа да значи. Ми живимо у времену где људи слабо познају прошлост, због чега у будућности праве грешке. Притом, немати истинске хероје значи – бити празан погодан за манипулацију. А да би се заборавили прави хероји, праве се антихероји и псеудо-хероји.

Шабан Шаулић је погинуо у саобраћајној несрећи која се догодила у Немачкој. Влада Србије је послала авион по тело Шабана Шаулића. Председник Србије Александар Вучић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и министар одбране Александар Вулин су изјавили саучешће породици Шабана Шаулића. Касније је Шабан Шаулић сахрањен у алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Смрт Шабана Шаулића подсетила нас је на то како се од обичног певача, зарад дневне политике, прави фигура од националног значаја. Војислав Шешељ се на твитеру успротивио преименовању улице Авде Карабеговића у улицу Шабана Шаулића. Селих Селимовић је у „Политици“ написао одличан чланак о великој улози Авде Карабеговића и значају за српску историју.

Ко је, дакле, Јагар  „који није био Шабан” .То је Капетан ЈНА, припадник управе за безбедност који је разоткрио планове о наоружавању Хрватске док је ова још била саставни део СФРЈ. Филм о томе је, у бившој Југославији, у време кад је показан на РТБ, али и показао како изгледа прави официр, људска и морална громада која је остала верна својој заклетви и која је радила свој посао не марећи за опасност којој се излаже. Живео је повучено и тихо, а Војсци Југославије, њеном врховном комданту, није био потребан. Зато је и био пензионисан у чину капетана прве класе. Преминуо је изненада а сахрањен је без медијске помпе, на Новом бежанијском гробљу. Јер очигледно – моралне особине које је поседовао Владимир Јагар нису пожељне у данашњој Србији.

Шабан Шаулић је, без сумње, за неке био важан и омиљен певач. За неке који нису слушали његову музику – и не тако битна фигура. Његова смрт је, међутим, злоупотребљена од стране власти, која је још једном доказала да је све што јој треба – медијка халабука.

Србија је у стању у каквом јесте, јер не поштује праве хероје, за њих чак и не зна. За то највећу заслугу има власт која од естрадних радника ствара величине, а праве великане не примећује.

сербимолот.рф

Поделите:

1 коментар

  1. Ovde se opasno brkaju planovi! Načelno protiv dnevne politike, a u stvari za račun vlastite dnevne politike!
    Jedno je menjati ime nekoj ulici, drugo sećati se, ili se ne sećati zaslužnog kapetana JNA, a treće oproštaj od mega zvezde folk muzike, koja je, voleli je ili ne, ostavila dubok trag u kulturnom biću srpskog naroda. Nekome se to neće sviđati ali taj trag zbog toga nije ništa manji.
    Poruka je, znači, i Jagar, i Avdo, ali svakako i Šaban, jer je poslednja čevrtina XX veka, i prve dve decenije XXI, kad su Srbi u pitanju i njihova kultura ovog doba, a ne uzimajući u obzir postajanje Šabana Šaulića u tom periodu, nerazumljiva i nečitljiva. Ovo nije nikakva recenzija estetske strane njegove muzike nego realnog uticaja tog pevača na kulturnu svest naroda. Zato, ne sramotite se izigravajući nekakav sumnjivi elitizam stideći se Šabana.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here