Божидар Трпковић: На кога ће у Украјини играти Американци?

Поделите:

На кога ће уложити Американци?

Борба за место председника Украјине почела је и развијаће се око двоје лидера – Петра Порошенка и Јулије Тимошенко

Украјина ступа у предизборни период, и у том периоду сваки опонент пребројава своје савезнике, своје буџете и могуће ударе противника. Политичари се гурају у власт да би добили свој посао, а шта ће бити с економијом – то је за њих сасвим небитна ствар.

Порошенко слаби, већ је јасно да он други пут једва да ће постати председник, стога се профилише антипорошенковска коалиција: Аваков – Гројсман – Тимошенко. Та коалиција ће само расти, зато што Американцима Порошенко више није потребан.

Анкета, проведена oд центра „Софија”, показала је да 78% житеља Украјине не одобрава рад председника Петра Порошенка. 70% није задовољно делатношћу владе. Само 13,7% Украјинаца сматра да ствари у њиховој држави иду у исправном правцу. Што се тиче изборних симпатија, ако би се избори за председника Украјине одржали данас (у ствари, до њих је остало једва нешто више од пола године), онда би 12,4% Украјинаца гласало за Јулију Тимошенко, 9,2% – за копредседника „Опозиционог блока” (парламентарне фракције) Јурија Бојка и само 8,9% за Петра Порошенка. При томе, 53% Украјинаца сматрају виновником својих недаћа Петра Порошенка, 51% – екс-премијера Николаја Азарова, 40% – тренутног челника владе – Владимира Гројсмана.

Тимошенкова има велике шансе за успех, али ко ће бити председником Украјине одлучиваће Американци. А Америка, колико нам је познато, свој избор још није начинила. При чему, што даље иде време – то више јача разочарање у представнике украјинских елита.

Основна кривица Порошенка у очима САД је корупција и с њом повезани скандали. Испрва су Американци довели на власт Порошенка, затим су му дали паре да не би банкротирао, и као резултат принуђени су да стварају паралелне структуре, такве као Антикорупциони биро и Антикорупциони суд, да би Порошенка и његову екипу поставили на место. Зашто постављати саветнике у све органе власти и структуре силе, да би они спроводили Американцима потребне одлуке, ако је могуће да поставе на место председника Украјине свог сарадника? Таквих „службених кандидата” у Украјини је више него довољно.

Не треба заборављати да су Американци уложили и да настављају да улажу у Украјину не мало средстава. Заузврат они желе да добију јефтино украјинске активе – земљу, енергетику, фабрике. Потребна им је таква власт у Украјини која ће не само обећавати, као Петро Порошенко, већ и конкретно испуњавати постављене јој задатке.

У принципу, САД ће моћи да доведу на власт кога било. Рејтинзи и подршка унутар земље немају велики значај.. Важно је само то за кога ће се одлучити у Вашингтону. Уочи председничких избора Украјину очекује рат свих против свих унутар земље. Очекује се много корупцијских скандала, повезаних с Коломојским, Луценком и, најважније, с Порошенком. При чему, иницираће их сами Американци.

Ево само две епизоде, у којима је изражен сав ступањ одумирања државности некада снажне и просперитетне републике. Депутат Врховне Раде Сергеј Лешћенко испричао је украјинским медијима о томе како је концерн „Укроборонпром” даје лично Петру Порошенку, председнику Украјине, вишемилионске доларске провизије од послова извоза војне производње. Тако, после продаје 109 паковања детонатора и капсула-упаљача компаније Слобода“ одмах се 600 хиљада евра нашло на кипарском офшорном рачуну, отвореном у летонској банци ABLV. У домовини су показали цену уговора од 85 хиљада евра, а заправо су добили 700.000, разлику је стрпао у свој џеп Порошенко.

Стотине милиона долара изводе се на рачуне групе корупционаша које држи Порошенко. По подацима Лешћенка, а он је обзнанио документе у Ради који потврђују ове послове, овај посао координира заменик руководиоца „Укроборонпрома” Светлана Хромец, која је накада радила у Порошенковој компанији „Богдан”.

Такође се саопштава да је Порошенко одлучио да себи додели 15 милиона америчких долара, које су сакупили украјински олигарси ради стварања у земљи Јединствене помесне православне цркве. Како се показало, уочи посете Порошенка Истанбулу неколицина најбогатијих људи Украјине створила је фонд да би убрзали тај процес. Било је сакупљено око 25 милиона долара. Они су били намењени као награда Константинопољском патријарху Вартоломеју за издавање указа о аутокефалности Украјинске православне цркве. Ипак, за време сусрета 9. априла Порошенко му је предао само десет милиона долара. Прецизно ми је познато да је патријарх добио само мањи део онога што му је намењено, Где је нестало још 15 милиона долара – није познато. Али, највероватније, Порошенко их је једноставно присвојио” – саопштио је украјинским медиј извор близак патријарху Вартоломеју.

Поразно је да чак и ту Петро Порошенко не пролази без корупционих активности. Веома је жалосно што ће, када Порошенко оде, њему на смену доћи они који се у моралном смислу од њега мало разликују, а можда буду и гори од њега.

Божидар Трпковић

Поделите:

1 коментар

  1. Знимлјиво да у руским медијима нема нигде приче о Русима у Украјини којих је тамо барем половина од 40 так милиона становника и то је површина једне велике европске земље. Русија је напустила те Русе

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here