Božidar Trpković: Stvarajući ekonomiku poverenja

Podelite:

Od 24. do 26. maja 2018. godine u kongresnom i izložbenom centru Expoforum (Sankt Peterburg, Rusija) biće održan XXII Peterburški međunarodni ekonomski forum (PMEF 2018). Štand Srbije potpuno je spreman za početak ovog najvećeg ekonomskog foruma u ovom delu sveta.

Peterburški forum je platforma koja okuplja lidere ekonomskih sila radi razmatranja ključnih ekonomskih pitanja koja stoje pred Rusijom, tržištima u razvoju i svetom u celini. To je najveći ruski poslovni skup u oblasti ekonomike, koji se održava u Sankt Peterburgu.

Svake godine u radu Foruma učestvuje više od 10 hiljade ljudi (predstavnici političkih i poslovnih krugova, vodeći naučnici, predstavnici javnog života i mediji). Program Foruma obuhvata panel sesije, okrugle stolove, biznis dijaloge, posvećene pitanjima ekonomskog razvoja Rusije, njene integracije u međunarodni ekonomski prostor, saradnje sa vodećim korporacijama u svetu. Ove godine forum se održava pod sloganom „Stvarajući ekonomiku poverenja“.

Na forumu će učestvovati mnogi predstavnici američkog biznisa. Sada je veoma važno da govorimo o budućim ekonomskim odnosima SAD i Rusije“, izjavio je američki ambasador u Rusiji Džon Hantsman.

Expoforum otvoren je u oktobru 2014. godine i predstavlja najmoderniji centar tog tipa u Rusiji, ali i Evropi. Sastoji se od 35 konferencijskih sala, a visina plafona je između 11 i 18 metara i u nekim delovima se može podešavati.

Štand Srbije biće mesto okupljanja eminentnih srpskih kompanija i najuspešnijih privrednika iz Rusije i celog sveta, a u okviru srpskog štanda, pored velikog prostora za neformalno okupljanje i sklapananje potencijanih poslovnih saradnji, nalaze se i odvojene sale za sastanke. Sa programom Foruma se možete upoznati na sajtu: https://www.forumspb.com

Prvi Peterburški ekonomski forum održan je od 18. do 20. juna 1997. godine.  Od 2006. Forum se održava pod patronatom predsednika Ruske Federacije. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je ovde redovni gost. Prilikom boravka na Forumu on je razgovarao o jačanju odnosa Srpske i Rusije i otvaranju predstavništva Srpske u Sankt Peterburgu.

Bivši predsednik Privredne komore Srbije Radoslav Veselinović kaže da ekonomski forumi doprinose umrežavanju privrednika i državnih institucija. Srpske kompanije je neophodno organizovati i udružiti kako bi bile interesantne za ruske dobavljače.

Srbija ima specijalni preferencijalni trgovinski status i bescarinski plasman robe na tržištu od preko 140 miliona stanovnika, što na godišnjem nivou donosi oko milijardu dolara novog kapitala za Srbiju i to samo od izvoza, Sa druge strane ta mogućnost nam daje investicionu privlačnost za velike svetske i evropske kompanije koje dolaze u Srbiju i otvaraju proizvodnju”, rekao je direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Rusiji Dejan Delić.

Tokom Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, koji se održavao 2017. godine, potpisano je 475 sporazuma, ugovora i memoranduma o razumevanju ruskih i inostranih kompanija, u ukupnoj vrednosti od 28,4 milijarde evra. Forum je okupio rekordan broj učesnika – više od 14.000 predstavnika biznisa, šefova međunarodnih organizacija, zvaničnika, eksperata, naučnika i novinara iz više od 143 zemlje sveta. Među njima je bilo 700 šefova kompanija iz Rusije i 400 stranih kompanija.

Božidar Trpković

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here