Божидар Трпковић: Стварајући економику поверења

Поделите:

Од 24. до 26. маја 2018. године у конгресном и изложбеном центру Expoforum (Санкт Петербург, Русија) биће одржан XXII Петербуршки међународни економски форум (ПМЕФ 2018). Штанд Србије потпуно је спреман за почетак овог највећег економског форума у овом делу света.

Петербуршки форум је платформа која окупља лидере економских сила ради разматрања кључних економских питања која стоје пред Русијом, тржиштима у развоју и светом у целини. То је највећи руски пословни скуп у области економике, који се одржава у Санкт Петербургу.

Сваке године у раду Форума учествује више од 10 хиљаде људи (представници политичких и пословних кругова, водећи научници, представници јавног живота и медији). Програм Форума обухвата панел сесије, округле столове, бизнис дијалоге, посвећене питањима економског развоја Русије, њене интеграције у међународни економски простор, сарадње са водећим корпорацијама у свету. Ове године форум се одржава под слоганом „Стварајући економику поверења“.

На форуму ће учествовати многи представници америчког бизниса. Сада је веома важно да говоримо о будућим економским односима САД и Русије“, изјавио је амерички амбасадор у Русији Џон Хантсман.

Expoforum отворен је у октобру 2014. године и представља најмодернији центар тог типа у Русији, али и Европи. Састоји се од 35 конференцијских сала, а висина плафона је између 11 и 18 метара и у неким деловима се може подешавати.

Штанд Србије биће место окупљања еминентних српских компанија и најуспешнијих привредника из Русије и целог света, а у оквиру српског штанда, поред великог простора за неформално окупљање и склапанање потенцијаних пословних сарадњи, налазе се и одвојене сале за састанке. Са програмом Форума се можете упознати на сајту: https://www.forumspb.com

Први Петербуршки економски форум одржан је од 18. до 20. јуна 1997. године.  Од 2006. Форум се одржава под патронатом председника Руске Федерације. Председник Републике Српске Милорад Додик је овде редовни гост. Приликом боравка на Форуму он је разговарао о јачању односа Српске и Русије и отварању представништва Српске у Санкт Петербургу.

Бивши председник Привредне коморе Србије Радослав Веселиновић каже да економски форуми доприносе умрежавању привредника и државних институција. Српске компаније је неопходно организовати и удружити како би биле интересантне за руске добављаче.

Србија има специјални преференцијални трговински статус и бесцарински пласман робе на тржишту од преко 140 милиона становника, што на годишњем нивоу доноси око милијарду долара новог капитала за Србију и то само од извоза, Са друге стране та могућност нам даје инвестициону привлачност за велике светске и европске компаније које долазе у Србију и отварају производњу”, рекао је директор представништва Привредне коморе Србије у Русији Дејан Делић.

Током Петербуршког међународног економског форума, који се одржавао 2017. године, потписано је 475 споразума, уговора и меморандума о разумевању руских и иностраних компанија, у укупној вредности од 28,4 милијарде евра. Форум је окупио рекордан број учесника – више од 14.000 представника бизниса, шефова међународних организација, званичника, експерата, научника и новинара из више од 143 земље света. Међу њима је било 700 шефова компанија из Русије и 400 страних компанија.

Божидар Трпковић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here