Branislav Jevtić: Bindžomanija u Srba

Podelite:

 

TNT grupa ili ekipa Trash comerce

Dok se u svetu o Džokeru naširoko polemiše, mi balsamujemo svoje neprikosnovene asove. Nedavno promovisani film Ekipa dobrano je napunio bioskope, al̕ za malo. Uspeli jesu u tome da im pohrle u sale generacije koje pohađaju osnovne i srednje škole, željne razonode i humora, ali ekipa od koje se očekivalo da razbije, razbila je i to malo entuzijazma. Otpale asove poput Đurička i Koje, nasledio je novi idol mladih Andrija Milošević, glumac, pisac-glistac itd., ali kao da to nije bilo dovoljno. Mladima nisu pomogli ni usijani telefoni; zevanje je ubrzo postalo viralno, a oni kuražniji napuštali su salu u talasima. Da ne beše glumčine Sergeja Trifunovića kome su devedeset procenata dijaloga činile vulgarnosti, film bi propao. Poneki osmejak se iskrao, jer, ruku na srce, moramo priznati da je nemoguće odoleti uticaju sveopšteg devastiranja. Nek ne čude najnoviji podaci da je svaki treći tinejdžer probao seks sa istim polom. Deca ne znaju svoje poreklo, ne znaju šta je Big Bang ili Veliki prasak, ali zato svi odreda znaju za gang bang. Sistematsko hedbengovanje ima za krajnji cilj – ne samo društvo uprostiti, već u što većoj meri uprostačiti.

Perspektiva prezervativa  

Rekreativna snoška, sportisimo, šema, veza bez obaveza, cuffing… samo su savremeni sinonimi za fiziološku potrebu tj. kopulaciju koja datira još iz naše najanimalnije faze, koju, pak, opravdava upravo taj stupanj našeg mentalnog razvitka. Zabrinjavajuće je što se insistira na razbijanju stida kao prelomnog faktora, što nas samo vraća praprapretku da bi poligamija, promiskuitet, pa i incest postali zakonski legitimni i društveno prihvatljivi, pa i poželjni. Otuđenje je dotle doteralo da se mladi sve ređe osmeljuju na poljubac. Poljubac kao nešto, nezvanično, intimnije od seksa, izbegava se na sve moguće načine. Time jasno insinuiraju da im nije do dugotrajne i dublje veze. To im je jedina distanca u emotivnom kontekstu pošto je sve drugo na izvol̕te. Ljubav se greškom tj. uprošćavanjem poistovetila sa kres varijantom, i time ukida granicu sa najnižim oblicima života, i konačno, obezvređuje najuzvišenije ljudsko osećanje. Poljubac je lekovit, on čini spajanje, a ne odvajanje. On ne preti niti osuđuje na dugotrajnost, već večnost. Tome suprotno može biti samo monotono, ili takorekuć jedno veliko ništa. Polni odnos, vremenom sveden na garbage time, istim principom dovešće do toga da i život kao postojanje postane besmisleno.

Bindžovanije u Srbalja

S obzirom na to da je bindžomanija sama po sebi pleonazam, pa još kod Srba, nadalje ćemo se služiti leksički ispravnijim terminom. Naime, bindžovanje, taj rogobatni izraz potekao od anglicizma, predstavlja svako moguće preterivanje, bilo prežderavanje, prepijanje, prebijanje itd. Kod nas nema sredine. Nacija čija je fudbalska reprezentacija nekada umirala u lepoti i bila poznata kao evropski Brazil, odavno već proizvodi samo razbijače. Kada neka nacija razbija sa takvom lakoćom sopstvenu državu za državom, najmanji problem joj predstavlja da u periodima mira razbija puteve, trgove, klisure… do glava na kupusijadi. Dok normalne države čine sve kako bi od svojih otpadaka reanimirali eksploatisano, mi se neprestano bindžujemo, i štancamo u sve same bindžovane. To nije benigno skidanje serije, i kao posledicu toga steći isprva zavisnost, pa depresiju. Mi sve moramo saterati do duvara, i tresnuti nadušak. Ni kamen na kamenu da ne ostane. Bindžovani ne umeju kao Argentinci ili Englezi fanatično da bodre svoje klubove, a da im pri tom reprezentacija ostane iznad svega kao svetinja. Ovde će se od malena regrutovati u Partizanovce i Zvezdaše. Cela liga, kao i sezona, osim kad je derbi u pitanju decenijama je garbage time. Međutim, kada funkcioniše samo negativno recikliranje tj. kada se pravi potencijal odstranjuje, a škart favorizuje, neminovno dolazi do kontaminacije. Tada prestaje razlika, i sve postaje garbidž. Stoga, prvenstveno treba razjasniti čemu služi razbijanje: najprostije rečeno, svođenju na najsitnije jedinice ili čestice (ashes to ashes, dust to dust?), i nestajanje. Da li će nas neko razvejati i oduvati ispod te kukavne šljive, ili ćemo se sastaviti? Da li će se društvo i porodica desetkovati ili resetovati, pitanje je sad, više nego ikad.

Branislav Jevtić za Vidovdan

Podelite:

2 Komentari

  1. sto smo bili poznati kao “evropski Brazil”, sebi samima, i “cetvrta vojna sila u Evropi”, sebi samima, tako sebe same obmanjujemo da “rekreativni seks” nije postojao , dok ga nisu smislili petnaestogodisnjaci.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here