Бранко Радун : Америка је изгубила ореол узора демократије

Поделите:

„Здраво, ја са Брајден Харингтон, имам 13 година и без Џоа Бајдена не бих вам се сад обраћао. Срели смо се пре неколико месеци у Њу Хемпширу, рекао ми је да смо у истом клубу јер муцамо”, поручио је средином августа током председничке кампање у САД овај тинејџер у видео-обраћању на конвенцији Демократске странке. Навео је да се осетио веома срећно када му је Бајден признао да је муцао као дечак јер је тада схватио да је могуће да особа која има тај проблем стигне тако далеко. У овом видеу појавио се и дечаков отац који је говорио о томе колико је захвалан Бајдену, због кога је његов син значајно напредовао у говору.

Учешће деце у политичким кампањама у Србији је забрањено, а да се овај сценарио одиграо у нашој земљи, осим званичних институција, сасвим сигурно би се чуо глас невладиних организација које штите права деце, а вероватно би и европарламентарци изразили забринутост због „злоупотребе деце у кампањи”. У Америци овај потез Бајденовог тима побрао је симпатије бирача и изазвао одушевљење свих медија, како електронских, тако и штампаних. И дечак и председнички кандидат слављени су као хероји. Чак и они који не подржавају Бајдена у овом потезу нису видели ништа спорно, већ му на томе скидају капу.

У Србији смо почетком јуна били сведоци сличног догађаја. Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) забранио је емитовање предизборног спота Српске напредне странке у којем се појављују лидер те странке Александар Вучић и шестогодишња девојчица. Реаговао је и заштитник грађана који је покренуо поступак контроле законитости и правилности рада РЕМ-а, али он је убрзо обустављен будући да је РЕМ обавио свој посао. Наш закон је јасан, а многи сматрају и да је веома строг. Правилником о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга забрањено је „учешће малолетника у програму у политичке сврхе или на други начин злоупотребљавати то учешће”.

Ипак, свако дете има право да буде укључено у живот заједнице, а то може значити и укључивање у политички живот, објашњавају у канцеларији заштитника грађанина. Политичке теме очигледно нису резервисане само за одрасле, али деца не би смела да буду укључена у активности које су у интересу појединца, групе или странке. То би могла да буде злоупотреба детета, што произлази из Конвенције УН о правима детета и Општег протокола за заштиту деце од злостављања и занемаривања.

„Оно што је дозвољено боговима, није обичним смртницима”, каже аналитичар Небојша Крстић за „Политику”. Коришћење малолетних особа у политичким кампањама непримерено је у свакој демократији, додаје, а нарочито би морало да буде недозвољено у Америци која је колевка демократије.

Аналитичар Бранко Радун подсећа да је ово само мали и не тако важан сегмент прљаве кампање која је вођена током америчких избора. Подсећа да је у њој активно учествовала и седамнаестогодишња Грета Тунберг, позната по свом обраћању на Самиту УН о климатским променама.

Да у америчком демократском друштву владају двоструки стандарди показао је и потез седам медија који су прекинули пренос говора Доналда Трампа, који је након избора говорио о изборној крађи. Пренос обраћања председника једне од најмоћнијих земаља прекинут је уз образложење да је изнео тврдње које су „очигледне неистине”. Коментаришући овај догађај, премијерка Ана Брнабић навела је да је запањена због поступка америчких медија. „Ми смо сведоци нечега незапамћеног у историји. Таква цензура никада и нигде није виђена. Седам медијских кућа у Америци је прекинуло пренос уз образложење да председник лаже. То је, изгледа, правац у којем се свет креће. И у Србији се дешавају сличне ствари. Разне групе моћника покушавају да ставе шапу на нашу земљу. Те међународне елите су добро повезане и раде из сенке”, изјавила је Брнабићева пре два дана.

Небојша Крстић каже да је цензурисање званичног председника САД суноврат свега оног што представља идеју постојања медија. Посао медија је, како наводи, да преносе вести и извештавају о догађајима, а не да без иједног доказа арбитрирају шта је истина, поготово не да спречавају највишег званичника земље да се огласи. „Тренутно се у САД дешава нешто што није забележено чак ни у новинарској пракси тоталитарних земаља. У тренутку када постоји сумња у нерегуларност изборног процеса, новинари и уредници себи дају за право да одређују шта је истина, отворено цензуришу изјаве званичника спречавајући тиме, практично, да се чује и друга страна. На овај начин медиј престаје да буде оно што му је сврха – медијатор, преносилац вести и постаје политички субјект који доноси политичке одлуке на крајње недемократски начин. Тако да данас у једној правној држави каква је Америка, уместо судова, о спорном победнику избора пресуђују медијски могули”, објашњава Крстић.

Додаје да је оно што се десило на изборима у САД незабележено у аналима те земље. Видели смо да је Фокс њуз, подржавалац Трампа, у суботу „преокренуо ћурак” и прихватио наратив Си-Ен-Ена, кренувши у причу како нема доказа да је било „неправилности у бројању гласова”. Крстић додаје да ће сада бити занимљиво видети да ли је важније оно што је истина или оно о чему су се медији договорили да је истина. „Видећемо ко ће проћи као победник у судару реалности и медија”, каже наш саговорник.

Бранко Радун је сигуран да је Америка изгубила ореол узора демократије. Посебну сенку на изборни процес, како каже, бацило је кршење изборних закона и гласање путем поште које је онемогућило контролисање идентитета гласача. Већ сада је јасно, како каже Радун, да је гласање поштом отворило врата за манипулисање милионима гласова, што би на изборима у Србији било апсолутно незамисливо, јер је у нашој земљи ово право омогућено искључиво „немоћним и спреченим лицима”, попут особа са инвалидитетом. Истовремено, због ескалације вируса корона мисија ОЕБС-а је упутила свега 30, уместо 500 посматрача на америчке изборе, због чега је изостала институционална међународна контрола.

„Против Трампа је вођена најбруталнија кампања у историји медија. А када је у питању изборни процес, злоупотреба је било много. Гласове који су стизали поштом републиканци нису могли да контролишу, Трамп је цензурисан у мејнстрим медијима, али и на друштвеним мрежама. На сваком кораку смо видели манипулације”, каже Радун и додаје да је све рађено са циљем да Трамп оде са власти. Објашњава да је пошта у Америци независна, представља државу у држави и да је било јасно да ће манипулисати гласовима. Ова фарса се наставља, додаје он будући да избори нису завршени, а Бајден је проглашен за председника, а без обзира на исход, ови амерички избори ће остати забележени као најпроблематичнији у историји. А демократски медији аплаудирају.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here