Бранко Радун: Ђилас je погрешан избор

Поделите:

 

Како је опозициона сцена, а нарочито њен прозападни и «грађански» део у стању међусобних подела и суревњивости «повратак» Ђиласа је пробудио наде да ће поделе бити превладане или ублажене. Но Ђилас није показао капацитет да се наметне својом вољом или појавом или идејом том делу опозиције. Шта више није се успео наметнути ни својим коалиционим партнерима Јанковићу и Јеремићу. Ђилас се показао као слаб политичар, што он заправо никада није ни био. Он је увек био бизнисмен у политици који је избегавао политичке «теме» и када је био на функцији градоначелника и на челу друге по снази политичке странке.

Једноставно он нема харизму политичара лидера, нема снажну вољу да се наметне, нема појаву која привлачи или уједињује, нема ни говорничке способности. За разлику од Тадића који је барем површно гледајући био «појава» са одређеним реторичим способностима којима је могао да одеђене групе, а пре свега женску популацију привуче својој политичкој опцији, Ђилас је антиталенат за медијски наступ јер делује као некакав нервозни инжењер који се само бреца и готово увек је «негативан».

Све те слабости политичког имиџа Ђиласа су ојачане недостатком страначке инфраструктуре која би га подржала на терену. ДС не подржава Ђиласа а Јанковић и Јеремић немају изграђене странке које могу одрадити кампању (скупови, од врата до врата, кол центри, штандови…). Највећи конкурент Ђиласу није ни ДС, а ни коалиција ДЈБ – Двери већ Александар Шапић који тренутно има подршке грађана у Београду по истраживањима свих агенција отприлике колико заједно Ђилас, Јанковић и Јеремић. То је наравно понижавајуће за ову «тројку» јер их побеђује човек на кога су гледали са потцењивањем као на неког ко нема капацитет и интелигенцију за политику.

На крају као велики проблем за Ђиласа су и коалициони партнери који гледају своје политичке интересе и имају своје планове. Добар део Јанковићевих присталица неће гласати за Ђиласа јер је он у њиховим очима корумпирани тајкун који се обогатио у време ДС на пословима везаним за државу. Исто тако он им није по вољи јер није виђен као либерал или поборник људских права као на пример несрећни Јанковић.

Проблем у кампањи коју води Ђилас је то што он није одговорио на изношење прљавог веша у виду тајкунског богатства, насиља над женама, посечених платана, проблематичног Бус плуса и односа према мањинама. Што је занимљиво кључну улогу у разобличавању Ђиласа су одиграли на друштвеним мрежама припадници ДЈБ Саше Радуловића. Нарочито му смета у опозиционом бирачком телу то што није популаран као политичар и што га други из опозиције виде као корумпираног тајкуна који при том «готово сигурно» има и тајни договор са Вучићем да му прода свој «изборни резултат».

Нејединство прозападне и проевропске опозиције која иде у 4 колоне (Ђиласова, Шутановац, Шапић и Радуловић-Обрадовић) са слабим и потрошеним именима нису могли да побуде ни своје бирачко тело за подршку. Слаба прича, без емоција, без плана доводи до слабог интересовања, а то опет води ка малом одзиву опозиционих бирача и ка лошем изборном резултату. Мрка капа – што би рекао Слоба Георгијев опозиционо настројен новинар. Јер са друге стране, шта год мислили о владајућој странци, ефикасно функционише машинерија која модерним методама рада на терену готово стопостотно изводе своје бираче на биралишта.

Бранко Радун, Видовдан

Поделите:

2 Коментари

  1. ђилас је без идеје и харизме и политичких ставова. то све знамо аутор није рекао ништа ново

    ко је прави избор то је питање

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here