Бранко Радун: Ердоган у Србистану или “ој Турчине од невоље куме”

Поделите:

Ердоган је био у посети Србији. Број министара и пословних људи великог бизниса у делегацији, број споразума који су потписани и дужина посете говоре да је ово и за Турску важна посета. То потврђује и писање утицајних турских медија али на крају крајева и сам Ердоган. Ово сигурно није била протоколарна посета и представља део нове прагматичне политике председника Турске, која је нарочито изражена после неуспелог пуча који су против њега покренули радикални и исламистички кругови.

Оно што је голим оком видљиво у српско-турским односима је да су они били оптерећени подршком сецесији Косова и унитаризацији БиХ а на штету Републике Српске. Но, како смо рекли, Ердоган који ступа на сцену после неуспешног пуча мења постепено спољну политику. Досадашња мегаломанска неоoсманистичка парадигма а у оквиру натовских параметара замењена је прагматичнијом реалистичном оријентацијом с тенденцијом веће аутономије у односу на Вашингтон и НАТО. Приближавање Русији и нови поглед на Балкан део су те нове геополитичке перспективе. Стога не чуди што је Ердоган, некада један од главних албанских ментора, постао противник идеје о ,,великој Албанији” и што је престао да у потпуности штити интересе Сарајева, Тиране или Приштине. Далеко од тога да ће окренути леђа муслиманима али неће подржавати све њихове аспирације а то значи ни америчке пројекте на терену.

Такође, због све веће аутономије у односу на Вашингтон, турски председник трпи различите притиске и ударе, од унутрашњих до спољашњих. Следећи антиердогановску линију вашингтонске политике Немачка улази у непотребне тензије с Турском. Тако су и амерички клијенти, попут Изетбеговића, у великој дилеми како да се односе према „султану из Анкаре”. Срце им је у Турској, али разум и обавезе налажу лојалност султану из Вашингтона. Губљењем позиција у Сарајеву и Тирани, Ердоган трага за новим партнерима на Балкану. Ту му је, стратешки гледано, најзанимљивија Србија јер није чланица ЕУ и НАТО па је стога самосталнија у одлучивању од других у окружењу. Осим тога, што и сам признаје, постоји и висок ниво поверења између њега и Вучића које се потврдило и у време пуча када је из Србије дошла подршка иако још није било јасно „ко је победио”. Све то заједно даје одговор на питање зашто је посета Србији значајна за Ердогана и Турску. За Србију је она важна геополитички јер се ближим односима омогућава у перспективи и другачији поглед из Турске на питање Косова или Републике Српске. Али важне су и турске инвестиције које ће ојачати домаћу економију, уз вишеструке позитивне ефекте.

Све ово не треба да нас завара по питању турске спољне политике. Турска себе види као заштитницу муслимана на Балкану и као лидера целог Балкана. То значи да се по многим питањима наши интереси не подударају. Стога Турска нама не може бити дугорочно гледано стратешки савезник већ је ово пре нуждом изнуђено партнерство. Или што би наш народ рекао „ој, Турчине, од невоље куме”, што се прво односило на то да су Срби ради опстанка били принуђени да „узму Турчина за кума”, а касније и на свако такво изнуђено савезништво.

Међутим, приближавање Србије Турској уз блиске односе са Русијом и Кином представља значајан искорак за Србију који се озбиљно посматра и на Западу, а пре свега у Вашингтону. Амерички независни аналитичар Лили Линч, уредник сајта Балканист”, каже да овом посетом Ердогана „Србија и Вучић гурају у правцу једне врсте неутралности а не само позиције ‘негде између Русије и ЕУ, или Беча и Истанбула”. Неутралност је позиција која се формира кроз реалистичну еквидистанцу и кроз реалне односе с кључним силама и савезима, а не пуко вегетирање на позицији „ни овамо ни тамо”.

На тај начин Србија валоризује свој геополитички положај на Балкану а и чињеницу да није у ЕУ и НАТО, што је овим незападним силама од великог значаја. Тако се чињеница да Србија није у ЕУ и у НАТО али да има добре односе са овим „структурама” показује и као стратешка предност која може бити и основ за јачи импулс привредном јачању земље. То опет повратно делује и на Брисел и Вашингтон да размишљају да Србима нешто и понуде да не би утицај земаља попут Русије, Кине или Турске порастао „преко сваке мере”.

Бранко Радун

Политика

Поделите:

9 Коментари

 1. Бранко соколе, за ово “ој Турчине од невоље куме” капа доле. Таман сам умислио да само Вуле о озбиљним стварима баца бисере, кад оно. Одушевио си ме, много е стила у овом писанию, више си тога натрпо између редова него у самим редовима. Нека мршава осмица и то е добра оцена од Вулета обзиром да сам по питању гео – политике као Саймон, недам гледати у себе и ако е њом бавим из хобия, заебавам се да попуним време. Давно, давно на “Видовдан” сам рекао да гео- политика нема класични темељ него да е ослоњена на три стуба: духовност, новац и историю. Тешко е било кроз векове, а камо ли данас наћи човека способног да у свом уму ово обйедињи. Зато, озбиљне државе имаю тимове људи коии у затвореном кругу све саберу и одузму, помноже са коефицентом могућег и онда народу деле. Едан Србин е давно рекао: “Када ми неко помене народ я се уватим за к…., иза народа се крие багра и олош.” Наши су владари и мудраци кроз дубину векова водили народ и тремо на Балкану. Од када е почео владати сам са собом ми смо Бранко на граници бииолошког опстака са малим шансама да се регенеришемо. Ви на “Видовдан” сте схватили да “не вади га соколе” ние никакав простаклук него вапай.

 2. Ова комбинаторика не ваља жижљива боба. Зашто? Нема у њой крчмара Бранко. Шта ћемо сада соколе? Шта и до сада, не можемо преко пророчке речи Патриярха Варнаве: “Срби, ако вас комунисти преваре као Русе, требаће вам двеста година…” Истина, комунисти нису преварили Србе, провалили смо их на време, протерали багру и нераднике у Црну Горе, после “пася гробља” они их муну у босанске гудуре. Одатле их руски тенкови устоличе у Бгд. Масовне егекуцие интелектуалаца и домаћина, Устав 74, драма Србског народа. Отеше нам Колевку и дадоше Арбанасима на крилима комунистичког Устава. То Европа без каубоя ние била у стању. Мисли ли србски интелект да каубоии нешто њих, Арбанасе воле, а нас мрзе? Не, не и не! Образован човек не значи интелектуалац. Ели смо гов.., бацили се каменом у небо, стигло нас. Шта сада? Кукати ко Калимеро, то е неправда…Не!
  Сада се пово враћамо на почетак. Ви господине Радун (Вуле се заебава, еба га ти, еба га я, Кордун) и гро србског интелекта е за “светлост” на краю тунела. Вуле ние за то, уморан смо народ, мора дил са Империиом. Увек смо кроз векове правили дилове и виђали леђа. Ми смо са Турцима само таке дилове правили. Када канадска тетка ти купи стан а ти стављаш штапове у точкове САД нешто ние у реду фраеру?
  Ебе се Вулету, више ме кошта чобан на двеста коза него приход од млека и сира, али нећу да угасим дедовину. Тако и ми са Косметом, нико ние луд ни глуп, морамо бити упорни као Еврески народ. То што Вуле и данас лойалан краљу Петру и Британской Круни немойте да вас збуни. Я сам последњи мохиканац коии вам вели: “Ћопави Вук е шпиион Беча и Ватикана да нас одвоии од Руског народа.” Али, ово писмо ние руско него србско. Ево му га ево, ако има академика да Вулету вели “а”. Слобосно пустите буранию, навикли су их да блее, пљую по људима, а академици ћуте ко заливени, по режимским медии пљую и кличу:”Арбанаси су Илири!” Шта мени, као толерантмом човеку остае него: “Мрш у п…. материну ви и ваша наука.” Прве бомбе су пале на Народну. Шта смо ми без Народне библиотеке а не кренете у свет? Жабокречина.

 3. Бранко, видиш Вуле воли да се заебава, али сам озбиљн ко смрт, цео век сам као дип. иторичар посветио као водиноша “надриисторие” и из пуних уста велим: “Арбанаси нисау Илири”. Катастрофа е за Сербию почети било какве преговоре пре чланства у НАТО. Не, не и не! Ко нас заступа? САНУ, Матица….па то одавно србско ние. Боље НАТО од САНУ. Воистину, требуе имати муда (за 18 и преко) и рећи истине. Чега се плашите? Да ће вам неко узети пензиие?

 4. Mislim, Alek ima smisla za politiku, čini se da je naučio nešto od Šešelja, pa (možda) i od Tome majmuna, a to je: kakav ne treba da bude, znači ne kao Šešelj, a Toma majmun i tako je samo majmun u politici, i u njoj je samo za to da krade! Ipak, treba Aleka stalno upozoravati na oprez prema Angeli Merkel, ona mu je (čini se) slabost isto kao njegov bata Andrej, mada je Alek slab i na “bata Santosa” i na Slinu i još neke takve “slinave” tipove!

 5. Gledajući aktuelnu vlast kao da gledam vlast Tita, socijalističkog vođe. Neutralan, sa svima lepo, od svih uzmi što možeš, sa nikim u savez, priče prilagođava kako mu odgovara i svi su mu “bitni” samo ako može izvući određenu korist.
  Na duge staze ne znam da li ovako naše “poslovanje” može opstati.

  • Slobodane! A šta bi ti? Da se svrsta i “deklariše” pa u “vatru” – u vatru! U “vodu” – u vodu! bez obzira na principe istine i pravde i političkog (zdravorazumskog) rezonovanja! Broz je bio lopov skroz ali je imao politički rezon pametniji od svih ovih (navodno) “umnih glava” iz SANU čiji je mozak iako lopovski više je volovski!

 6. Ама чуј: “Броз није био са никим у савез”?! Јок није, само је био придружени члан НАТО.
  Ела, пошто Француска то није била скроз, а после није била ни дибидуз, те је Броз војно подржавао “покрете отпора” против Француза, АЛИ НИКАД ПРОТИВ АМЕРИКЕ ИЛИ ЕНГЛЕСКЕ. Тако, титоидни љевићари се и данас куну и у Тита и у Че Гевару, а нико се не сећа да је ТИТО ОДБИО ДА ПРУЖИ ВОЈНУ ПОМОЋ КУБИ У БОРБИ ПРОТИВ АМЕРИКЕ. Па још тврде да је Тито бијо против глобализма и тих настраних вредности.
  Да скратимо, све живо је окренуо против Срба.
  Чипуљички билмез само закуцава последње ексере.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here