Бранко Радун: Изборна „комбинаторика“

Поделите:

 

Медијске најаве али и најава владајуће странке о могућности парламентарних избора и о одговору опозиције на «изазов» постаје главна чаршијска тема. Велике светске теме као што су Трамп, Брегзит, тумбање у ЕУ, Русија и Сирија или мали рат Индије и Пакистана (који је да «извине Лазански» – Индија ефектно добила) бледе пред могућом домаћом изборном грозницом. Пред тим и протести постају мање битни, Сергејеве псовке или коначан број странака које је променила Мариника потпуне бледе. Избори и све око њих су за Србе традиционално спорт који ствара највеће тензије и узбуђења.

Председник СНС Александар Вучић, после седнице врха странке најавио је ванредне изборе у јуну или редовне идућег пролећа. Са друге стране опозиција најављује бојкот са захтевима који укључују – слободне медије, транспарентност финансирања и кажњавање изборних прекршаја. То су формални захтеви но испод стола је у игри политичка трговина. Но у протеклих неколико месеци је ослабио интензитет решености на «бојкот».

Актуелни протести нису донели промене односа снага на релацији власт – опозиција већ нову прерасподелу унутар опозиције. Тако су лидери Савеза за Србију углавном успели да преузму грађанске протесте, али и да истисну и конкуренте са опозиционе сцене. Тако су у политичку пензију послати ликови попут Јанковића и Радуловића (који то још не признаје) док су људи попут Шешеља, Чеде или Чанка постали маргина. Тако испада да је готово једина опозиција СзС – или прецизније једина која прелази цензус. То јој даје и преговарачки статус у односу на власт јер ако они бојкотују изборе онда цензус прелазе само СНС и вероватно СПС. То би довело до тога да у парламенту не би било опозиције (осим ако СПС не би био опозиција). Власт у Србији не би желела да ризикује да им са Запада долазе оштре критике и напади за мањак демократије.

Стога се поставља питање зашто уопште ванредни избори кад то у овом моменту није корисно ни власти ни опозицији. Одговор је ван земље – једино преговори о Косову могу имати ту тежину да доведу до превремених избора. Опозиција је слаба и подељена и нема снагу ни да равноправно учествује на изборима нити да присили власт на превремене изборе. Уколико би били «надомак» некаквог договора око Косова власт би хтела да иде на изборе да би добила «свеж легитимитет». Како је голим оком видљиво да у овом моменту од договора нема ништа онда је и мања шанса да дође и до избора у јуну.

Да ли је могућ договор на релацији власт – опозиција око изборних услова? Тешко јер су већ ископани ровови које је тешко прескочити. Преговори преко посредника се сигурно воде но атмосфера је затрована неповерењем и анимозитетом. Чак и унутар опозиције је много међусобних оптужби да овај или онај «тајно сарађује са Вучићем». Некима је повратак Ђиласа у политику деловао као Вучићев потез којим добија кооперативну опозицију но судећи по интензивним међусобицама данас је јасно да су они главни ривали. Показало се да Вучићу ривал може бити само лукави Ђилас који има довољно политичког искуства, новца и медијских ресурса да организује политичку кампању. Надобудни Јеремић има проблем што није «одавле» и слабо разуме «балканску политику на терену» док је бунтовни Обрадовић још у фази «локалног шерифа».

Осим тога видљива је активност Ђиласа на изградњи политичке инфраструктуре и кроз протесте и мимо њих. Он прави и медијски систем у коме важну улогу имају и постојећи медији који су везани за њега али и амбициозни пројекат Нове телевизије. На интернету јача његово присуство што «аванзовањем» портала како леволибералних тако и десних и патриотских. Исто тако му прилазе и «инфулуенсери» са друштвених мрежа. Поред тога настоји и да одласком у САД излобира статус «алтернативе Вучићу» што до сада није имао. За све то треба много новца и времена па Ђиласу и не одговарају ванредни избори.

Бранко Радун

Политика

Поделите:

12 Коментари

 1. Prva Srbija: Pala Krajina 😨!! Druga Srbija: Meh 😒whatever. PS: Izgubili smo Kosovo 😨. DS: Meh,😒 whatever. PS: Raskopali smo vam krug dvojke tako da ne mozete dzipom do kafiča na Dorcolu 😈. DS: To je necuveno, revolucija 😠😲 Ako ovo raskopavanje kruga dvojke ne razdrma drugosrbijance i salonsku opoziciju, onda nista nece 😈

 2. Ako treba da biram izmedju Naprdnjaka predvodjenih Qurčićem i Zverjana predvodjenih Moškom, biram Zveri. Moško je bar nas Srbijanac, a ne Bugojnski Ustasa ko Qurčić kome je otac Šiptar. Problem je sistemski ali i kadrovski: ne moze se Srbija reformisati sa ovim ratnih huskacima, ljigama i gmazovima na vlasti.

 3. Moška bar nije strah da stane na crtu ovoj prep.čci sa N1 https://youtu.be/jnc5xRkSOLM Dobra je ko dobar dan, otreso bi je Boskic ko dete zvecku (a i ja bih). Dobre ove sa N1 by the way, caki i one bulidže iz Sahrajevskog N1 (nema nista milije nego buli pod dimije 😆). Daj bre dokle vise Čmarić i Mira Adanja Polak, dajte nesto konacno mladje 😆.

  • Moško vs Qurčić: Čačanska m.da hoce da smene velikog uda. Srbija zemlja apsurda: cetnici koji mrze Ameriku i Karadjordjevice, ljoticevci koji ne vole Nemacku. A u sustini isti q.rac: gomila staljinisticko-rusopatofilnih gov.na.

 4. Прочитај Бранко шта пише Србенда, то је Србија. То је интелектуални и морални ниво. Уби нас, поштовани Радун, примитивизам. Затим, изненађен сам да употребљаваш ријеч “опозиција”. Опозиција у Србији не постоји. Права опозиција има свој програм, има угледне људе, личности (ови Србендини Мошкови су улични хулигани) који се боре против власти на један други начин у Парламенту и не само у Парламенту, а не на улици (када чујем новинарчиће, “велике” водитеље, аналитичаре и друге свакодневне гласноговорнике да ове букаче и насилнике зову лидерима, повраћа ми се. Опозиција, права опозиција, не тражи помоћ у Империји зла или које куде. Није издајничка. Да ли знате у коју колону спадају разни Јеремићи, Свилановићи и огроман
  број друге братије, да не навоидим списак које плћа Сорош). У нормалним земљама (био сам у 132 земље свијета) и позиција и опозициј се заједнички боре на неким пољима, пољима која значе опстанак српског народа, опстанак домовине, као што је например у Србији Космет. Објавио си поприлично мојих текстова на Видовдану о претходној и овој власти, гдје сам чињеницама доказивао која су несрећа за овај народ. Зар разне Коштунице, Тадићи, Јеремићи, Ђласи и многи који су били на власти нису нанијели несрећу свима нама, као што то ради и ова власт. Не опредјељујем се, не прелијећем јер нисам ни у једној партији. Било би ме срамота да сам у овим временима у било којој партији. За нас мученике ни једни ни други избори ништа не значе. На крају, да ли српски народ може изњедриди неке друге људе у свим областима. Зар не видите да нас зликовци из Вашингтона, Лондона, Брисела, Берлина увлаче у крвави грађански рат.

  • Ti ces nekome da pricas o primitivizmu volino Drobnjacka i kvinslisko-staljinisticka. Kamo srece da nisi ni sljego sa tog brda. Ovi majmuni staljinisticki Crnogorski i Hercegovnjski su upropastili Srbiju. Crnu Goru ste uvukli u Nato i spasili svoje d.pe a od Srbije ste napravili Bediju i upropastili zivot ne samo meni nego i narednih 3 generacija. I Srpski se pise ekavicom drtino matora.

 5. Србендаћу, слатко си ме насмијао. Зар не знаш, несрећниче, да су екавица и ијекавица равноправне. Текстове пишем у екавици, а коментаре, осврте у ијеквицви. Кажеш: ” Kamo srece da nisi ni sljego sa tog brda”. Знам ко си и шта си, кријеш се као последња смлатина иза псеудонима. Ти немаш ни морала ни храбрости да напишеш име и презиме. Ти си индивидуа без имена и презимена. А што, биједо људска, не пишеш ћирилицом, ако себе називаш “србендом”. Није Србија угрожена од нас Срба из Херцеговине, Србији су дошли главе управо “србенде” као што си ти, односно ови твоји уличари. Ја сам, кажеш “дртина матора”. Ето колика ти је памет, а о моралу и да не говорим.

  • Nisu ravnopravni to je bilo u komunizmu i u srpsko-hrvatskom. Srpski jezik je ekavski sumadijsko-vojvodjanskog izgovora. Ako cela istocna i jugoistocna Srbija moze da uci padeze i standardni srpski, bogami ces i ti morati da naucis da izbacis to svoje je i ije. Ili hoces da kazes ko i svi tvoji brdjanski fasisti kako mi u Srbiji i nismo pravi Srbi nego smo Bugari, Cigani, ili cincarizovani Srbi.

  • A u srpskom jeziku su latinica i cirilica ravnopravne. Kao sto imena planina po tim vasim Crnogorskim i Hercegovnjskim zabitima (Durmitor (spavaonica), Romanija, Vlasic itd) kaze Srbi su vecinom romanskog (sto bi Usrase rekle Vlaskog) porekla i u nama ima jako malo slovenskog elementa. Ja se ne stidim svog romanskog porekla i latinice. A o tvom karakteru samo ti tvoje Serat (or)lic prezime kaze.

 6. Ето, поново серуцкаш тако да се спрдаш са мојим презименом. Не знаш јадниче да је мој предак био сер Атли и када је дошао у мој крај они су га прекрстили у Сератлић, односно додали “ћ”. О поријеклу Срба ти си табула раза, ти ништа не знаш, ти лупеташ. Уосталом, ти стално лапрдаш и лупеташ, а ја морам да се себи извиним што сам се спустио на твој жалосни нивои, а зашто, зато што ти други језик не разумијеш. Неће уредник Видовдана да објави у цјелости мој синошњи осврт.Није ни битно. Наведи име и презиме, да ли занш какав је човјек без имена и презимена.

  • Ma jeste, svi ste mi vi Montenigeri i Hercegovnjci potomci knezova, vojvoda i serova. Da ista znas u zivotu znao bi da je seratli turcizam vezan za konje, mada je logicnije da Baletic i Serotic potice od toga sto ste Balave Seronje koje laprdaju o borbi protiv Globalizacije i Novog svetskog poretka. Za takve kao sto si ti je Goli otok, niste vi za civilizaciju.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here