Branko Radun: Izborna „kombinatorika“

Podelite:

 

Medijske najave ali i najava vladajuće stranke o mogućnosti parlamentarnih izbora i o odgovoru opozicije na «izazov» postaje glavna čaršijska tema. Velike svetske teme kao što su Tramp, Bregzit, tumbanje u EU, Rusija i Sirija ili mali rat Indije i Pakistana (koji je da «izvine Lazanski» – Indija efektno dobila) blede pred mogućom domaćom izbornom groznicom. Pred tim i protesti postaju manje bitni, Sergejeve psovke ili konačan broj stranaka koje je promenila Marinika potpune blede. Izbori i sve oko njih su za Srbe tradicionalno sport koji stvara najveće tenzije i uzbuđenja.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić, posle sednice vrha stranke najavio je vanredne izbore u junu ili redovne idućeg proleća. Sa druge strane opozicija najavljuje bojkot sa zahtevima koji uključuju – slobodne medije, transparentnost finansiranja i kažnjavanje izbornih prekršaja. To su formalni zahtevi no ispod stola je u igri politička trgovina. No u proteklih nekoliko meseci je oslabio intenzitet rešenosti na «bojkot».

Aktuelni protesti nisu doneli promene odnosa snaga na relaciji vlast – opozicija već novu preraspodelu unutar opozicije. Tako su lideri Saveza za Srbiju uglavnom uspeli da preuzmu građanske proteste, ali i da istisnu i konkurente sa opozicione scene. Tako su u političku penziju poslati likovi poput Jankovića i Radulovića (koji to još ne priznaje) dok su ljudi poput Šešelja, Čede ili Čanka postali margina. Tako ispada da je gotovo jedina opozicija SzS – ili preciznije jedina koja prelazi cenzus. To joj daje i pregovarački status u odnosu na vlast jer ako oni bojkotuju izbore onda cenzus prelaze samo SNS i verovatno SPS. To bi dovelo do toga da u parlamentu ne bi bilo opozicije (osim ako SPS ne bi bio opozicija). Vlast u Srbiji ne bi želela da rizikuje da im sa Zapada dolaze oštre kritike i napadi za manjak demokratije.

Stoga se postavlja pitanje zašto uopšte vanredni izbori kad to u ovom momentu nije korisno ni vlasti ni opoziciji. Odgovor je van zemlje – jedino pregovori o Kosovu mogu imati tu težinu da dovedu do prevremenih izbora. Opozicija je slaba i podeljena i nema snagu ni da ravnopravno učestvuje na izborima niti da prisili vlast na prevremene izbore. Ukoliko bi bili «nadomak» nekakvog dogovora oko Kosova vlast bi htela da ide na izbore da bi dobila «svež legitimitet». Kako je golim okom vidljivo da u ovom momentu od dogovora nema ništa onda je i manja šansa da dođe i do izbora u junu.

Da li je moguć dogovor na relaciji vlast – opozicija oko izbornih uslova? Teško jer su već iskopani rovovi koje je teško preskočiti. Pregovori preko posrednika se sigurno vode no atmosfera je zatrovana nepoverenjem i animozitetom. Čak i unutar opozicije je mnogo međusobnih optužbi da ovaj ili onaj «tajno sarađuje sa Vučićem». Nekima je povratak Đilasa u politiku delovao kao Vučićev potez kojim dobija kooperativnu opoziciju no sudeći po intenzivnim međusobicama danas je jasno da su oni glavni rivali. Pokazalo se da Vučiću rival može biti samo lukavi Đilas koji ima dovoljno političkog iskustva, novca i medijskih resursa da organizuje političku kampanju. Nadobudni Jeremić ima problem što nije «odavle» i slabo razume «balkansku politiku na terenu» dok je buntovni Obradović još u fazi «lokalnog šerifa».

Osim toga vidljiva je aktivnost Đilasa na izgradnji političke infrastrukture i kroz proteste i mimo njih. On pravi i medijski sistem u kome važnu ulogu imaju i postojeći mediji koji su vezani za njega ali i ambiciozni projekat Nove televizije. Na internetu jača njegovo prisustvo što «avanzovanjem» portala kako levoliberalnih tako i desnih i patriotskih. Isto tako mu prilaze i «infuluenseri» sa društvenih mreža. Pored toga nastoji i da odlaskom u SAD izlobira status «alternative Vučiću» što do sada nije imao. Za sve to treba mnogo novca i vremena pa Đilasu i ne odgovaraju vanredni izbori.

Branko Radun

Politika

Podelite:

12 Komentari

 1. Prva Srbija: Pala Krajina 😨!! Druga Srbija: Meh 😒whatever. PS: Izgubili smo Kosovo 😨. DS: Meh,😒 whatever. PS: Raskopali smo vam krug dvojke tako da ne mozete dzipom do kafiča na Dorcolu 😈. DS: To je necuveno, revolucija 😠😲 Ako ovo raskopavanje kruga dvojke ne razdrma drugosrbijance i salonsku opoziciju, onda nista nece 😈

 2. Ako treba da biram izmedju Naprdnjaka predvodjenih Qurčićem i Zverjana predvodjenih Moškom, biram Zveri. Moško je bar nas Srbijanac, a ne Bugojnski Ustasa ko Qurčić kome je otac Šiptar. Problem je sistemski ali i kadrovski: ne moze se Srbija reformisati sa ovim ratnih huskacima, ljigama i gmazovima na vlasti.

 3. Moška bar nije strah da stane na crtu ovoj prep.čci sa N1 https://youtu.be/jnc5xRkSOLM Dobra je ko dobar dan, otreso bi je Boskic ko dete zvecku (a i ja bih). Dobre ove sa N1 by the way, caki i one bulidže iz Sahrajevskog N1 (nema nista milije nego buli pod dimije 😆). Daj bre dokle vise Čmarić i Mira Adanja Polak, dajte nesto konacno mladje 😆.

  • Moško vs Qurčić: Čačanska m.da hoce da smene velikog uda. Srbija zemlja apsurda: cetnici koji mrze Ameriku i Karadjordjevice, ljoticevci koji ne vole Nemacku. A u sustini isti q.rac: gomila staljinisticko-rusopatofilnih gov.na.

 4. Pročitaj Branko šta piše Srbenda, to je Srbija. To je intelektualni i moralni nivo. Ubi nas, poštovani Radun, primitivizam. Zatim, iznenađen sam da upotrebljavaš riječ “opozicija”. Opozicija u Srbiji ne postoji. Prava opozicija ima svoj program, ima ugledne ljude, ličnosti (ovi Srbendini Moškovi su ulični huligani) koji se bore protiv vlasti na jedan drugi način u Parlamentu i ne samo u Parlamentu, a ne na ulici (kada čujem novinarčiće, “velike” voditelje, analitičare i druge svakodnevne glasnogovornike da ove bukače i nasilnike zovu liderima, povraća mi se. Opozicija, prava opozicija, ne traži pomoć u Imperiji zla ili koje kude. Nije izdajnička. Da li znate u koju kolonu spadaju razni Jeremići, Svilanovići i ogroman
  broj druge bratije, da ne navoidim spisak koje plća Soroš). U normalnim zemljama (bio sam u 132 zemlje svijeta) i pozicija i opozicij se zajednički bore na nekim poljima, poljima koja znače opstanak srpskog naroda, opstanak domovine, kao što je naprimer u Srbiji Kosmet. Objavio si poprilično mojih tekstova na Vidovdanu o prethodnoj i ovoj vlasti, gdje sam činjenicama dokazivao koja su nesreća za ovaj narod. Zar razne Koštunice, Tadići, Jeremići, Đlasi i mnogi koji su bili na vlasti nisu nanijeli nesreću svima nama, kao što to radi i ova vlast. Ne opredjeljujem se, ne prelijećem jer nisam ni u jednoj partiji. Bilo bi me sramota da sam u ovim vremenima u bilo kojoj partiji. Za nas mučenike ni jedni ni drugi izbori ništa ne znače. Na kraju, da li srpski narod može iznjedridi neke druge ljude u svim oblastima. Zar ne vidite da nas zlikovci iz Vašingtona, Londona, Brisela, Berlina uvlače u krvavi građanski rat.

  • Ti ces nekome da pricas o primitivizmu volino Drobnjacka i kvinslisko-staljinisticka. Kamo srece da nisi ni sljego sa tog brda. Ovi majmuni staljinisticki Crnogorski i Hercegovnjski su upropastili Srbiju. Crnu Goru ste uvukli u Nato i spasili svoje d.pe a od Srbije ste napravili Bediju i upropastili zivot ne samo meni nego i narednih 3 generacija. I Srpski se pise ekavicom drtino matora.

 5. Srbendaću, slatko si me nasmijao. Zar ne znaš, nesrećniče, da su ekavica i ijekavica ravnopravne. Tekstove pišem u ekavici, a komentare, osvrte u ijekvicvi. Kažeš: ” Kamo srece da nisi ni sljego sa tog brda”. Znam ko si i šta si, kriješ se kao poslednja smlatina iza pseudonima. Ti nemaš ni morala ni hrabrosti da napišeš ime i prezime. Ti si individua bez imena i prezimena. A što, bijedo ljudska, ne pišeš ćirilicom, ako sebe nazivaš “srbendom”. Nije Srbija ugrožena od nas Srba iz Hercegovine, Srbiji su došli glave upravo “srbende” kao što si ti, odnosno ovi tvoji uličari. Ja sam, kažeš “drtina matora”. Eto kolika ti je pamet, a o moralu i da ne govorim.

  • Nisu ravnopravni to je bilo u komunizmu i u srpsko-hrvatskom. Srpski jezik je ekavski sumadijsko-vojvodjanskog izgovora. Ako cela istocna i jugoistocna Srbija moze da uci padeze i standardni srpski, bogami ces i ti morati da naucis da izbacis to svoje je i ije. Ili hoces da kazes ko i svi tvoji brdjanski fasisti kako mi u Srbiji i nismo pravi Srbi nego smo Bugari, Cigani, ili cincarizovani Srbi.

  • A u srpskom jeziku su latinica i cirilica ravnopravne. Kao sto imena planina po tim vasim Crnogorskim i Hercegovnjskim zabitima (Durmitor (spavaonica), Romanija, Vlasic itd) kaze Srbi su vecinom romanskog (sto bi Usrase rekle Vlaskog) porekla i u nama ima jako malo slovenskog elementa. Ja se ne stidim svog romanskog porekla i latinice. A o tvom karakteru samo ti tvoje Serat (or)lic prezime kaze.

 6. Eto, ponovo seruckaš tako da se sprdaš sa mojim prezimenom. Ne znaš jadniče da je moj predak bio ser Atli i kada je došao u moj kraj oni su ga prekrstili u Seratlić, odnosno dodali “ć”. O porijeklu Srba ti si tabula raza, ti ništa ne znaš, ti lupetaš. Uostalom, ti stalno laprdaš i lupetaš, a ja moram da se sebi izvinim što sam se spustio na tvoj žalosni nivoi, a zašto, zato što ti drugi jezik ne razumiješ. Neće urednik Vidovdana da objavi u cjelosti moj sinošnji osvrt.Nije ni bitno. Navedi ime i prezime, da li zanš kakav je čovjek bez imena i prezimena.

  • Ma jeste, svi ste mi vi Montenigeri i Hercegovnjci potomci knezova, vojvoda i serova. Da ista znas u zivotu znao bi da je seratli turcizam vezan za konje, mada je logicnije da Baletic i Serotic potice od toga sto ste Balave Seronje koje laprdaju o borbi protiv Globalizacije i Novog svetskog poretka. Za takve kao sto si ti je Goli otok, niste vi za civilizaciju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here