Branko Radun: Ko stoji iza “otmica novinara”?

Podelite:

Čitava zemlja je tokom prošle nedelje bila u napetosti oko navodne ili stvarne otmice novinara Stefana Cvetkovića. Ovde se nećemo baviti detaljima “otmice” i o tome kako je Cvetković i ranije znao da “nestane” ili pak o razlikama u verzijama koju je dala policija i on sam. Iako su to zanimljivi detalji o njima se dovoljno pisalo i komentarisalo. Mi želimo da u ovom tekstu govorimo o političkom i geopolitičkom kontekstu ove “otmice”.

Prvo je pitanje otkuda toliko medijske buke odmah po nestanku novinara iako se još ništa nije pouzdano znalo. Nešto što sebe zove “građanska opozicija” i njoj skloni novinari i uticajni likovi sa društvenih mreža su sudili i osudili vlast za zločin nad novinarom koji se navodno bavio istraživačkim novinarstvom i slučajem ubistva Olivera Ivanovića. Kad kažemo da se “navodno bavio istraživačkim novinarstvom” kao ilustraciju navodimo stav Slobe Georgijeva prema Cvetkoviću sa kojim je i ranije imao “posla”. On govori da se Cvetković nije bavio toliko istraživačkim novinarstvom već “interventnim” praćenjima “meta” a da je često bio konfuzan i misteriozan te da nisu mogli objavljivati njegove neproverene ili neproverljive informacije. Dušan Mašić to još jasnije rezimira stavom da nije svako ko se predstavlja kao novinar zaista i novinar. Tako se i oni koji su po prirodi posla imali kontakte i saradnju sa Cvetkovićem distanciraju od njega da bi smanjili štetu koju im je on realno naneo svojim egzibicionizmom. Za razliku od Internet opozicije koja se lako upecala na “otmicu” i takmičila se u osudi vlasti čime su se prilično kompromitovali i nisu na vreme krenuli u “kontrolu štete”.

Zbog te i takve histerije na društvenim mrežama se i vlastima izuzetno žurilo da što pre pronađu “nestalog novinara”. Postojala je jaka bojazan u krugovima vlasti da takva organizovana Internet kampanja znači i da neko ozbiljniji od naše opozicije stoji iza ove “otmice”. Najgori scenario po vlast, bio bi da se desilo ranjavanje ili ubistvo novinara za koju je ona unapred bila osuđena. Ukoliko iza toga stoje strane obaveštajne strukture to je i znak da se spremaju ozbiljne akcije protiv vlade i da to može ići do rumunskog scenarija protesta kojim se vlast prisiljava na popuštanje ili na abdikaciju ili čak do krvavog ukrajinskog. Zbog svega toga čak i hepiend sa “nestalim novinarem” nije uklonio sumnje da strane službe nisu umešane u ovaj događaj. Kako je Cvetković poznat kao neko ko često kontaktira novinare i uticajne ljude koji imaju veze sa stranim ambasadama postoji i dalje mogućnost da je neki opozicioni “estradni menadžer” sve ovo režirao za nekog sa strane.

Zašto su u ovom momentu vladajući krugovi osetljivi na takve otmice (sa ili bez navodnika)? Kao što smo rekli one su, ako su režirane po scenarijima obojenih revolucija, okidač koji treba da pokrene proteste ili neke druge akcije koje će oslabiti autoritet vlasti i u perspektivi mogu dovesti i do promene politike ili promene vlasti. Nekoliko smena vlasti u Srbiji u novijoj istoriji su bile podsticane i organizovane od stranih centara moći. Kampanje slabljenja i podrivanja vlada u regionu se pred našim očima smenjuju kao na filmu.

Tokom proteklih meseci je pokrenuta diplomatska akcija od strane Vašingtona i Londona da Kosovo uđe u UN. Glavna prepreka tome je Srbija i ruska podrška oko tog pitanja. Veliki broj susreta koje Vučić i drugi koji predstavljaju zemlju imaju sa strancima su bili opipavanje pulsa oko ovog pitanja ali i da “ubede” srpsku stranu da popusti. Na kraju je došla i ponuda da “pustimo Kosovo u UN a da dobijemo zajednicu srpskih opština”. Drskost tog predloga se sastoji u tome da se nama nudi nešto što je već ispregovarano u Briselu, a da nam se traži ulazak Kosova u UN i tolerisanje zaokruživanja “kosovske nezavisnosti”. To je kako vidimo iz izjava naših zvaničnika odbijeno. No kako moćni stranci nisu tolerantni prema odbijanju očekuju se značajno veći pritisci te akcije slabljenja i destabilizacije vlasti. A u to se savršeno uklapaju otmice i politička ubistva.

Branko Radun, Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here