Branko Radun: Nenad Popović “proruski ministar” na molitvenom doručku

Podelite:

Srbija se tradicionalno nalazi u poziciji balansiranja između velikih sila. I danas su to kao i nekada sile zapada i istoka. Od podele na istočnu i zapadnu rimsku imperiju koja je išla našim prestorima, preko podele crkava pre jednog mijelnijuma do granice između orijentalno Osmanske i zapadne Habzburške imperije ili na noviju podelu sfere uticaja Rusije i Evrope. Danas je to podela na zapadni uticaj Amerike i EU sa jedne i istočni – Rusije i Kine sa druge strane. Naravno balans polazi od realnosti od činjenice da je dominantna sila Evrope i Balkana američka imperija koja ovaj prostor vidi kao svoju sferu uticaja (iako je američka politika gadljiva na ovakvu terminologiju). Druge sile zapada i istoka pokušavaju da u senci američkog hegemona ostvare i uticaj i svoje partikularne interese.
Svaka politika Srbije koja želi da bude realistična polazi o trenutnog odnosa snaga i nastoji da pogodi fin odnos realnog i mogućeg ili željenog. Imali smo velike probleme kad smo ignorisali balans i moguće koristi od njega. Primer jednostrane politike je postpetokotobarska vlast koja je okrenula leđa Rusiji i potpuno se predala u ruke Zapada. Ta politika je odvela zemlju u ćorsokak poraza i slabosti. Tek najava proglašenja kosovske nezavisnosti početkom 2008. je bila okidać da se Rusija „pozove u pomoć“. Od tada je prošlo desetak godina i dosta smo naučili da treba da fino podesimo ekvidistancu prema silama ne samo prema starim već i prema i novo-starim igračima poput Kine i Turske.
U skladu sa tim se i formiraju vlade koju čine kako oni koji su prozapadno orijentisani tako i oni koji imaju dobre odnose i sa Rusijom (ili Kinom). Tako za potpuno prozapadnog igrača važi Zorana Mihajlović dok sa druge strane neki članovi vladajuće koalicije poput Dačića imaju imidž onih kojima „akcije u Rusiji“ dobro stoje. Sam Vučić je onaj koji svojim izjavama, delovanjem, ali i izborom partnera pažljivo „dozira“ geopolitičke orijentacije u vladi.
No imamo i neke čudne političke pojave gde je teško odrediti geopolitičku orijentaciju. Za to je očigledno potrebna posebna ekspertiza. Takva pojava je ruski biznismen u srpskoj vladi Nenad Popović. On kao biznismen iz Rusije je kvalifikovan čak od nekih članova vlade i nekih medija da je učestvovao u propalim privatizacijama. Sa jedne strane kao biznismen ruskog bekgraunda i kao bivši funkcioner DSS koji se bavio ekonomiijom agresivnim PR-om u koji dosta ulaže nastoji da stiče imidž proruskog ministra i konzervativca (odnos prema migrantima, Rusiji, Kosovu i sl.). No za sada nije uspeo da u to ubedi patriotki orijentisane glasače. Sa druge strane on je u našoj javnosti uglavnom i u vreme DSS i sadašnjeg ministrovanja poznat po japijevskom poslovnom imidžu čoveka koji se bavi nekakvim ekonomskim temama i inovacijama.
Ono što još više buni posmatrače je njegova proamerička orijentacija jer je on uz pronatovski orijentisanog Vuka Draškovića verovatno najčešći gost američkih molitvenih doručaka u Vašingtonu. A jasno je da Amerikanci ne bi bili to što jesu jedina super sila da ugošćavaju svoje rivale i protivnike. Dakle ne možete biti protivnik američkih interesa na Balkanu, protivnik ulaska u NATO i EU i zagovornik približavanja Rusiji a da istovremeno dobijate pozive na molitvene doručke predsednika i da tamo ostvarujete ozbiljne kontakte sa pripadnicima političkog, vojnog i obaveštajnog establišmenta.
Neko će se zapitati koja je onda prava geopolitička orijentacija ruskog biznismena i srpskog ministra Nenada Popovića? Sve po malo. Čovek koji ima jak biznis u Rusiji koji mora da štiti i razvija postaje ministar u Srbiji i time ojačaju i njegove biznis pozicije. Proruskom retorikom se dobija u javnosti utisak proruskog političara koji je od poslovnog čoveka preko noći postao desničarski političar. U perspektivi takva kampanja ga može pozicionirati na desnici iako mu je stranka za sada, najblaže rečeno, na vrlo niskom nivou podrške. Isto tako lobiranjem na molitvenim doručcima i van njih se dobija „razumevanje“ sa druge strane. No sve je to legitimno kad imate veliki biznis i želite da ga zaštitite i na istoku i na zapadu. I drugi bi slično radili da su u prilici. No pitanje je da li od politike koju narod zove „oj čaršijo na sve četri strane“ ima iole vidljive koristi za zemlju. Na žalost ne nema.

Politika

Podelite:

4 Komentari

 1. Opet Radun i ostali balanseri. Videli smo kako se svako oslanjanje Srbije na Rusiju zavrsava: kao i 1915 – potpunim slomom Srbije. Isto takav rezultat daje nekakvo balansiranje ko I 90tih godina gde se kola slome na nama i otvori se bojno polje na nasim teritorijama I narodima. Vreme je pokazalo da je partizanski I ustaski pristup bio pogresan a da su cetnici bili u pravu. Ulazak u NATO je jedini garant da ce Srbija preziveti bez komadanja i unistenja.

 2. Birajte vi opet pogresne puteve pa se onda ne cudite predstojecoj propasti Srbije. Mi smo bioloski stari i novi geopoliticki lom na nasim prostorima necemo preziveti. No dobro, ako propadnemo to je zato sto smo propasti bili skloni. Bar ce za zivi svet i ekologiju biti dobro kad se Srbija pretvori u pustu livadu (pod uslovom da se sledeca avantura ne zavrsi Cernobiljem u Srbiji).

 3. Poslednjih 30 godina Srbija je primer kako jedan narod i zemlja mogu da stradaju kad ih vode autisticne “elite” nedorasle istorijskom trenutku. Kako se situacija razvija bojim se da Srpska prica nece biti sa Happy Endingom. Od uspesne price is prethodnih vekova koju su nam nasi preci ostavili, nasa trenutna “elita” nas vodi u sudbinu nestalih naroda Tribala, Huna i Polabskih Slovena ili naroda bez drzave kao sto su Kurdi i Palestinci.

 4. Pozdrav, sretan sam što mogu da najavim istinsku kreditnu kompaniju od koje možete dobiti brzi zajam, nudimo sve vrste kredita našim pouzdanim klijentima sa 3% kamate, kontaktirajte nas ako vam treba kredit. Pošaljite nam e-poštu Michealbensonloanagenci@gmail.com
  Zajamni obrazac i vratite ga Vhatsapp: +61447666281

  Puno ime ……………..

  Godine …………..

  Zemlja ………………
    
  Potreban iznos zajma. ………………

  Trajanje ……………………..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here