Бранко Радун: Повратак отписаних на челу са Ђиласом

Поделите:

Пословично монотону политичку сцену 2017. у којој је доминацију потврдио Вучић победом у првом кругу председничких избора, а нарочито опозициону, су помало заталасао „повратак отписаних“. Пре свега повратак Вука Јеремића на политичку сцену са вишегодишњег избивања и путешествовања по белом свету. Заправо Вук се два пута ове године „вратио“ – први пут у априлу за председничке изборе кад је освојио мршавих пет посто и други пут после вишемесечног одмора са покушајем да направи себи странку. Други повратак или најаву повратка на београдске изборе је прича о политичком бизнисмену Ђиласу који очигледно има поново значајне политичке амбиције.
Прошле године су главни опозиционари били Радуловић и Обрадовић, са стабилним Демократама и Радикалима изнад цензуса, а ове године имамо Јанковића, Јеремића и Белог као оне који су освојили друго, треће и четврто место на председничким изборима. Бели као постмодерна политичка сатира нема много шансе да дуго траје па је због пасивности потрошио добар део свог политичког капитала. Јанковић је прошао добро на председничким изборима али уз мираз ДС у виду подршке у кампањи. Резултат Шешеља на изборима показује да после „повратка отписаног“ из Хага он стагнира и постепено слаби јер је разочарао своје национално али оштро опозиционо оријентисане фанове.
Медијски „најављивани“ превремени парламентарни избори на пролеће уз редовне београдске би ускладили промене на опозиционој политичкој сцени. Наиме данас имамо опозиционаре који нису у парламенту а имају јачи рејтинг од оних који су у њему. Парламентарни избори би испеглали тај дисбаланс. Проблем за политички систем је ако главне опозиционе странке нису у парламенту лако склизну у радикализам и антисистемско деловање. Стога без обзира што ја лично мислим о Јанковићу и Јеремићу верујем да они имају веће право да буду у парламенту од Радуловића и Обрадовића који су освојили „статистичку грешку“ на председничким изборима. Додуше Обрадовић је успео делимично да се поврати од поразног резултата кроз агресивну кампању против риалитија и Пинк-а.
Но најава повратка отписаног Ђиласа јесте потенцијално значајнија од других дешавања на опозиционој сцени. Ђилас је богатији и политички искуснији од других политичких играча. Ђилас делује значајно озбиљнији у односу на политички аутистичног Радуловића или бледог и анемичног Јанковића или хиперактивног глобтротера Јеремића који има мало додира са обичним човеком. Треба се само присетити да је Ђилас контролисао град Београд као градоначелник, био београдски шеф владајуће странке, човек који је сменио Тадића са чела ДС-а на крају али не и најмање важно он је и медијски-маркетиншки тајкун.
Иза брда се ваља несшто много значајније а то је да су моћни странци расписали конкурс за вођу опозиције Вучићу јер је процена да има сувише велику власт и подсршку јавности. Лакше је баратати са неколико мањи и више зависних играча него са једним који је јак. У том контексту треба посматрати и престројавања на политичкој и медијској сцени. Води се битка за стартне позиције не само следеће изборе већ и за оне после њих које би могле донети промене. Синхроно са тим се води и велика битка тајкунског капитала око превласти над медијима. Повика на државу да се „повуче из медија“ има за циљ да тајкуни и странци преузму потпуну контролу над српским медијским небом. Тако се на београдским изборима преламају не само домаћи односи снага на политичкој сцени већ дубљи и шири сукоби интереса великих играча међународне сцене. Уколико је тачно да су се удружили Шолак и Ђилас, о чему се већ пише и у медијима, то представља моћан медијско-финансијски пакт са јасном геополитичком подршком. Уколико тај и такав медијско-политички картел преузме контролу над неким медијима са једне и одређеним политичким групацијама са друге стране то ће донети велику промену на политичкој сцени. Kонкретно – уколико Ђилас успе да „придобије“ Јанковићеве „слободне грађане“ или пацификује Шутановца и хакује му ДС, политичка прича у Србији добија потпуно нови ток и темпо. Због уласка великог новца и „благослова странаца“ то ни мало није добра вест ни за Србију ни за демократију.

Политика

Поделите:

8 Коментари

 1. … “Због уласка великог новца и „благослова странаца“ то ни мало није добра вест ни за Србију ни за демократију.” Poentira Radun…
  Koja DEMOKRATIJA?
  Koja SRBIJA?
  Sta Radune znaci VELIKI NOVAC i BLAGOSLOV STRANACA,pa Englezi 100 godina ne izlaze iz predsednickih odaja u Beogradu,pa zar nije Toma i ko jos…uzeo VELIKI NOVAC od “zapada”,da nam rade sta nam rade…u ime zapada,a za njihov i SVOJ racun.
  Tako je Tadica Djilas srusio u partiji a Toma u drzavi…
  Sada se prica da je Toma uzeo VELIKI NOVAC od “istoka”,da nam opet radi sto je radio,ali u ime istoka…A SA SVOJ RACUN,STO JE UVEZBAO DO PERFEKCIJE.
  Secam se da ste nad nama,vi mediji…radili eksperimente,kada ste najavljivali POVRATAK JEREMICA,te bice gradonacelnik Cacka,te ON JE RUSKI COVEK…kakva smejurija od drustva.
  A covek sedeo u Njujorku,ne zna ni gde je Rusija…smesno,da nije tuzno.
  Ili,DA LI PRVI PUT TREBA DA UDJE “VELIKI NOVAC” U SRBIJU,ZA PROMENU VLASTI?
  O kakvoj DEMOKRATIJI pricas,ako je ovo demokratija,onda si ti DEMOKRATA…u koznom sinjelu.
  O Kakvoj Srbiji pricas,pa mi ne ispunjavamo uslove da udjemo u AFRICKU UNIJU.
  Glad,bezanija i niska produkticnost su se preselili u Srbiju.
  Kakva EU,to je okupacija resursa i IKEIZACIJA LOKALNOG IZLUDELOG STANOVNISTVA,koje ne treba nista da proizvodi,vec samo da trosi.
  TURISTA SAMO TROSI,gost trosi,domacin ne,kada si u svojoj kuci,tada proizvodis.
  Laz je da je OKLAGIJA U IKEI NASA,NI OKLAGIJA RADUNE,NI OKLAGIJA,vec je to firma,zajednicka,planska sa finsnijama spolja.
  NI OKLAGIJA NIJE NASA RADUNE,SHVATAS LI?
  A lazno ste na sva usta reklamirali SRPSKU OKLAGIJU?
  Srbi postaju izbeglice u sopstvenoj kuci .
  Citas li ti Radune tekstove rodjenih autora,kao Kresovica…evo,on kritikuje KRKOBABICE,a ko je kriv za to,istok,zapad,demokratija ili…KO?
  KO,KO…KOALICIJA…KOJA SPASAVA SRBIJU?
  I ti to branis.
  Ovde i Loto bankrotira,i Posta ce…to nema na planeti.
  OK,RECI TI NAMA ,STA JE DOBRO ZA SRBIJU …ako nista,osim sto gledamo,ne valja,kako nam sugerises…ili si ti neciji obican MEGAFON.
  A sa megafonima je grupo polemisati.
  A ako si imak MEGAFON,drekni Radune,da se zaori,i NJIMA ,ali i “NASIMA”:
  KOSOVO JE SRBIJA!
  NECEMO USTAV SRBIJE BEZ KOSOVA!
  NECEMO SRBIJU BEZ KOSOVA!
  NASI PRIRODNI RESURSI SU NASI A NE VASI!
  HOCEMO SLOBODNE MEDIJE I SLOBODU GOVORA!
  HOCEMO DA SE VLAST PLASI MEDIJA A NE MEDIJI VLASTI!
  HOCEMO SLOBODNU TRGOVINU I SLOBODNU EKONOMIJU!
  HOCEMO NAS SIMPO,A NE VASU OKLAGIJU!
  HOCEMO DA SE OSLOBODIMO HRVATSKE EKONOMSKE OKUPACIJE!
  HOCEMO SA SE SRBI I SRBIJA POSTUJU!

 2. Zna Radun da je AV ISTROSEN I instalatori kanalizacionu cijev promjera maksimum fi110 zamjenjuju- ide se, uz saglasnost
  fi 110, na manju, za sada fi 70- protocnost
  ikeine oklagije, buduci se broj korisnika ubrzanim tempom smanjuje, kao prvi faktor
  i, kao drugi, kod istih u instaliranim im c(r)jevima gotovo da vise i nema krute materije, no samo vazduh…A radunima instalatori daju adekvatno vreme za prilagodjavanje novoistalirajucim tehnickim-
  bitno smanjena propusnost!- kanalizacione mreze.
  A narod i njegova podrska? Prica za maloumne.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here