Бранко Радун: Шта су Руси нама и ми њима

Поделите:

Ново истраживање агенције Демостат је дало очекиване резултате: Русија је доживљена као највећи пријатељ Србије (41%), већина је против војних база, а ако би то “требало” највише је њих за руску војну базу (20%). Са друге стране најпожељније земље за живот или рад су земље ЕУ где одавно постоји значајна српска емиграција. Срећко Михајловић главни истраживач Демостата је то резимирао закључком да је “Србима срце на истоку а новчаник на западу”.

Да покушамо да објаснимо или илуструјемо ове резултате који су блиски резултатима других агенција за истраживање јавног мњења последњих година. Прво желимо рећи да резултати нису “нелогични” јер имамо најмање пар векова дуго искуство европеизације као и бројну дијаспору у западноевропским земљама са једне и најмање три века од Петра Великог повременог политичког окретања и ка Русији. Нарочито кад смо у невољи. Овакви ставови јавног мњења у Србији нису само пресек тренутних ставова већ и последица историјских и културолошких процеса “дугог трајања”.

Поред “великих руских царева” попут Петра, Стаљина или Путина који имају своје фанове у Србији, језичка и верско-црквена блискост два народа је омогућавала трајније и дубље везе. Нарочито у сфери идеја, идеологија и уопште културе. Са друге стране физичка блискост са земљама западноевропске кутлуре (не треба заборавити да је Војводина до 1918. била део Аустроугарске која је “претеча” ЕУ) као и милионска дијаспора на Западу су у области економије и финансија природно окретали нашу земљу ка Западу (Па и руска елита чува новац на западу, школује децу тамо и купује некретнине). Са друге стране Запад предвођен Америком контролише Балкан те стога процес евроинтеграција овог простора није слободан и спонтан.

Ако је наша јавност по симпатијама или склоностима већински проруски, унутар елите је другачије стање. Тамо је већинско опредељење прозападно и проамеричко што се може видети и кроз медије и на универзитету. Илустрација тога је и подела на пронатовску политичку, економску и медијску елиту и антинатовску (или пронеутралну) јавност. Какав је исход те идеолошке и политичке шизоидности? Или ће та и таква елита убедити јавност да нам је добро и корисно ући у НАТО (а није) или ће под притиском јавности прихватити неутралност као реалност. Аутор текста промовише прагматичан приступ без искључивости – а то значи да уколико би нам САД дала гаранције за север Косова и за Републику Српску ми бисмо могли да размишљамо о уласку у НАТО. Но како такве понуде нема, нема потребе ни да “настављамо процес атлантских интеграција” који смо, ако ћемо поштено и довели скоро до краја.

Шта је Русија Србији данас? Русија се показала у неким ситуацијама, наравно када је то и њој у интересу, као савезник Србије (око Косова, резолуције о Сребреници или пак чланства Косова у Унеско) као стратешки извор енергената и осредњи економски партнер. Око односа према Русији једностран и штетан је однос наивних русофила који у Кремљу виде некакву идеалну словенску и православну власт која “воли Србе” па стога промовишу једнострано окретање на Исток али и западњака који Русију “идеализују” али као чисту негативност (диктатура, корупција…) те заговарају окретања леђа Москви. Обе крајности носе велике ризике уколико би превладале јер су засноване су на емоцијама и једностраним идеолошким премисама. Оно што не виде или не желе да виде наивни русофили јесте да је Русија далеко, да смо окружени земљама ЕУ и НАТО (као оно мало галско село у стрипу о Астериксу) а да Русијом владају прагматици и да њену политику, као и других сила, одређује интерес олигархије и енергетског лобија. Са друге стране западњаци не виде да нам је Русија некада давно али и недавно давала помоћ и подршку те да је то било значајно за Србију и да је “одрицање од Русије” пуцање себи у ногу. Ништа са тим не бисмо добили.

Шта је Србија Русији? Мала егзотична балканска земља које је васкрсла после деценија хибернације у двема Југославијама. Србија је мало позната Русима – неки су постали свесни ње тек 1999-те. Постоје симпатије за Србију међу православним и конзервативним Русима којих нема много и нису утицајни у елити. Србија је мало радила на промоцији у Русији (уосталом као и у САД или у ЕУ).

Руска истраживања јавног мњења Левада центра показују да је на листи пријатеља Србија на 12 месту. Неко би помислио да је то врло лош резултат. Но ако са листе скинемо земље које су вековима биле у саставу Русије или пак имају бројно руско или проруско становништва или велике силе попут Кине и Индије са којима Москва има партнерске односе немамо много држава “испред нас”. Ту је Сирија у којој Русија ратује или традиционални савезник попут Кубе. Србија је испред балканских и источноевропских држава које много озбиљније раде на промоцији у Русији од нас. Осцилације у “популарности” Србије говоре да медији и званична политика у значајној мери генеришу нечију (не)популарност. Занимиво би било анализирати на ком смо “месту” Италијанима, Аустријанцима и Немцима где имамо бројну дијаспору и много интензивнију привредну активност но са Русијом.

Закључак се сам намеће. То што је неком Швајцарска или Шведска добро место за живот не значи много у политичком “смислу” јер је она то и за Италијана и Шпанца и Руса а зашто не би била и за Србе. Истраживање Демостата показују реалан пресек не само ставова јавности већ и стања на терену. Економску оријентацију на западноевропске земље и политичке симпатије према Русији. Негде у тим параметрима се и креће спољна политика коју води Вучић покушавајући да балансира не само између великих сила већ и између радикалних позиција “русофила” и “западњака”. То је у овом моменту и једина реална и одржива политика.

Поделите:

16 Коментари

 1. Pisite nesto pametno, analiticko, a ne da biste p r o m o v i s a l i nekog ili nesto, jer to je , onda, obicna bljuvotina.
  Kakvo istrazivanje, kakav demostat- uplasio sam se da se pojavio demosten!- udarice filipike, pa ode i ovo nesto zdrava naroda! Istrazivanje! Cista laz, nikakvo istrazivanje- bar me u tome
  niko nemoze lagati! Kakav uzorak! Samo se onima koji ne znaju sta je istrazivanje u drustvenoj ” sferi” moze prodati magla da je ono i izvrseno. Uzeli paru, prije spavanja napisali kvazianalizu, a onda, ukrstajuci glupost sa budalastinom, a onda rezultat ukrstanja pokazao da je glupost budalastina i, sto je n a u c n o jos bitnije, da je budalastina glupost. Nakon ovakve naucne obrade n a u c n o se obrade mediji, a Strasan Naucni Rad se bibliografski obradi kao visokouman doprinos NAUCI, iz cega slijedi preporuka da ” autori” ovog vrhunskog naucnog postignuca zasluzuju da se pridruze, y svojstvu bezdiplomskih predavaca, sebi slicnima na nekoj visokoskoskolskoj instituciji na kolegiju utabano zvanom p r o d a j a m a g l e.
  Odatle i ova snazna misaona disonanca u odnosu na p r o d a j u magle: “Ukoliko bi nam SAD dala garanciju za Sever Kosova i Rep. SRPsku mi bismo mogli da r a z m i s lj a m o( ist. S. U.) o ulasku u NATO”! AMIN!
  ELITA I neelita!? Ma, e l i t a je SRPSKI SELJAK- ovo nesto sto ga je ostalo, a ne d e m o s t a t i i njima slicni sa beogradskog asvalta!
  OSNOVNO!: recite!: RUSIJA JE zlo, primitivizam ( naglasite: iste smo krvi, ali…), zato hocemo NATO, jer je ubijanje
  d o b r o, napredno, n e p r i m i t i v n o; ne kruzite kao pseto oko svoga repa, nije to zdravo, a moze izazvati vrtoglavicu, tres i asvalt u zasluzeni e l i t n i polozaj. Odvratno!

 2. Hm,hmm…lukavo,demostatisanje,a srbima je najbolje u Srbiji, glumi li to neko Arsenika III Carnojevica,samo nezna gde ce da ih vodi,i ko ce to da mu plati. Odlazk je odraz nuzde,trbuhom za kruhom,a ima i samostalnih asimilanata, od Merilin Monroe,preko babe Aleksis..do Tomine Dragice…sto je minoran,promil…

 3. Господине Радун, Вас и господина Анђелковића, или рецимо господина Збиљића, или…људе коии имаю различита, па чак и дияметрална мисления од моиих схватам као богатство овог античког народа. Не узмите ми за зло, човек греши. Човек е само човек, Св. Петар е Бранко издао Христа Бога. Ево Вуле покушава да се рве са ћопавим Вуком на “Видовдан”, али за неку лову издао би старо писание. Ако су сви “легли на руду” шта се я ту неук нелингвиста правим магарцем? Вулета срце у грудима боли када отворим старе, староставне књиге и видим краснопис књига из манастира Житомислић скривених пред усрашама и комунистима….. Шта нам направи Бечка ухода, а онолики бркови…
  Одох у п…..материну, далеко од теме. Све сам на “Видовдан” прореко осим да ли е Америка спремна за Трампа. Знам да е то кока – кола, пепси…али нисам био сигуран, сада или за пет, десет година. Пун им е к…Хилери и Санадера, отвореног комунисте коии су каубое довели на ивицу пропасти. Зашто? У Новом светском поретку ред е да прво нестане найача држава. Трамп е политичка долайла, али е Пенс махер заната и Кремљ е у великом проблему због двойне, курвањске игре. То е Вуле давно на “Видовдан ” писао. Давно, и сада вам велим да су “CNN i RT” деца од истог родитеља, а Лари Кинг у одкоманди.

 4. Где смо у овой причи ми Срби? Требуе имати муда ко бокале, одлично познавати античку историию Срба, а о савременой само овлаш начути и рећи: “У п…материной.” Йош увек о судбини овог народа одлучую класични дебили, имбицили светске Револуцие коии никад и ништа корисно нису учинили за овай Народ, и “кнегиња” из Москве. Шта то збориш Вуле? Молите Бога, али спремите се за нову Голготу, неће српски комунисти тек тако пустити Србе из канџи “патриотизма”. Али, и то ће се решити, биће на концу љигаве комуњаре…а нас антички народе чекаю нове замке. Како Вуле, куда? Прво, не вади га будало, ако ти е жена еманципанка, заеби е некако, обећай йой нешто, карневал у Рию, а кад се роди ваља љуљати.

 5. 1914 Rusija je zaratila da bi mi bili spašeni. Ruski car je ubijen 1917 i njegova porodica u nametnutom gradjanskom ratu. Dali bi mi postojali da nisu stali na našu stranu. Srbi imajte zahvalnost prema bratskom narodu.

  • Samo budale bleje da bi danas bilo Srba da CAR neuslisi suze Spalajkoviceve. Nebismo bili Srbi kada se sa svakim dobrom nebi sprdali, a tek sa Onim i ONIMA koji nas spasise, a zahvaljujuci tom cinu sebe upropastise- dao Bog!, evo se brzo oporavljaju na svu muku nasih velikih prijatelja iz Berlina i prostorno nam blizeg srboljubljejog kaptola
   zagrebackog. Jadu se mjera ne trazi, pa ni nama.

 6. Бранко, већ е войска била на руским границама, нисам се бавио савременом историиом, видећемо. Тай ултиматум Цара западним силама, не веруем тек када га очима видим. Он мора негде да постоии, не у књигама тумача историе, сит е Вуле таквих. Ултиматум е заебана ствар, као клетва зна се вратити. Шта ако Француска и Британия се договоре са АУ-ском? Цар Русие е на све мислиио, осим да ће га издати сопстени народ. Ове приче о залогу Русие за Србию у Првом рату мислим да су небулозе новокомпонованих русофила чии су очеви ладно одкачили Стаљина за крпице из Трста.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here