Branko Radun: Trampova era novog cezarizma

Podelite:

Vreme dolaska na čelo SAD Trampa koincidira sa drugim promenama i procesima koji menjaju sliku sveta. Malim narodima je vrlo važno da prepoznaju vetrove promena da bi se snašli i opstali u istorijskim vrtlozima kakav je ovaj u kome živimo. Da ne prespavaju “pad zida” i ne shvate šta se dešava oko njih.

Početak predsednikovanja Donalda Trampa obeležava jako trvenje između njegove ekipe i struktura “duboke države”. Globalistička elita naročito liberalni krugovi koje reprezentuju mediji poput CNN vode i dalje kampanju protiv novog predsednika sa pozicija ideološke isključivosti. “On nije naš predsednik”. No i taj rascep i raskol u američkoj eliti koji jeste značajna pojava nije jednostavno razumeti. Tačno je da liberalni krugovi kampanjom protiv legitimnog predsednika institucionalno slabe Ameriku i ono što je ostalo od stare republikanske strukture. No i Trampu se ukazuje šansa da direktno komunicirajući sa masama i odgovarajući na “šamar” liberalnih globalista smanji značaj institucionalne demokratije.

To naravno vodi SAD u postdemokratsku epohu koja podseća na ono što se dešavalo u Rimu kad je prelazila iz republičke u imperijalnu epohu. To je vreme teških socijalnih i političkih kriza, unutrašnjih podela i sukoba, ali i jačanje lične vlasti i dominacije Rima u tadašnjem “civilizovanom svetu”. To znači da delovanje dela elite protiv aktuelnog predsednik i njegove administracije kratkoročno slabi i destabilizuje američki politički sistem ali dugoročno donosi značajne promene.

Paradoksalno – politička kriza i podrivanje institucije predsednika kao izazov najverovatnije vode ka jačanju izvršne vlasti, ali posledično i jačanju američke moći u svetu. Kao “mala ilustracija” može poslužiti i primeri Sirije i Severne Koreje . Tramp je pod pritiskom domaćih lobija koji ga osporavaju ali i onih koji su ga podržali u kampanji, poput Izraela odlučio da “kazni Asada”. Tim potezom je predsednik SAD dobio predah u sienenovskoj kampanji protiv njega, dobio je poen kod Izraela i drugih “saveznika” ali i spremnost na ustupke na drugoj strani. Kina je pokazala “pragmatičnost” u smislu da je zarad dila sa SAD spremna da “žrtvuje” partnere. Rusija je pokazala fleksibilnost i prihvatila medijsko “bombardovanje” kao realnost. To je otvorilo mogućnost za novu rundu pregovora Vašingtona i Moskve u kojima je dominirao Tilerson kao šef globalnog naftaškog lobija. Naime i Rusija koja strateški zavisi od cene nafte je naftaška i gasna zemlja kojoj to pitanje od vitalnog značaja. A još ako se otkoče projekti poput “turskog” ili “južnog” toka to onda znači da će u Kremlju zadovoljno trljati ruke.

Zbog pritiska na Kinu se forsira eslakacija krize sa Severnom Korejom i njenog nuklearnog programa. Sama “pretnja” koju Pjongjang predstavlja za mir je upitna jer je pitanje kakav je zaista i sam nuklearni potencijal ove zemlje a jasno je da oni nemaju dovoljno jake rakete da “pošalju” bombu malo dalje od komšiluka. No ti i takvi Korejanci su idealni za plašenje sopstvene i svetske javnosti, a i za svako povećanje vojnog budžeta. Isto tako se sa tenzijama prema Severnoj Koreji vrši pritisak na Kinu da popušta oko strateških pitanja koja su bitna za SAD da ne bi dobila haos na granicama koji bi mogao usporiti ili ukočiti privredni rast Kine.

Stoga je potpuno iluzorno očekivati brzo i radikalno slabljenje pozicije SAD u svetu pa i u Evropi zbog toga što  njihovi globalisti osporavaju Trampa. Upravo suprotno to će izazvati novo i manje kontrolisano mešanje Amerike u “svetske poslove” a naročito one gde se ostvaruju “pobede” ili gde su energenti u pitanju. Iako Nemačka deluje kao miljenica američkih globlista i njihovo poslednje utočište ilozorno je verovati da bi EU predvođena Berlinom mogla postati svetska sila. Mada je to tržište od skoro pola milijarde ljudi, sa moćnom ekonomijom, EU je ipak geopolitički patuljak. Naročito sa Bregzitom gde EU gubi jedinu zemlju koja ima ozbiljan geopolitički kapacitet. EU je u dubokoj krizi iz koje očigledno nema izlaska. Kina jeste “fabrika sveta” ali bez globalnog geopolitičkog kapaciteta. Kao uostalom i Indija. Rusija ostaje vojna sila ali osetljiva na cene energenata. Stoga će svet pa i Srbija morati računati sa novom i agresivnijom Amerikom, bez obzira na unutrašnje krize i podele koje je potresaju.

Branko Radun

POLITIKA

Podelite:

8 Komentari

 1. “Srecom” I americki ambasador u Srbiji, Karl Skot I predsednik I premijer Srbije ,Aleksandar Vucic,DAJU PUNU PODRZKU HILARI I BIL KLINTONU…
  Time ce srpska mikrobuducnost,biti sasvim “izvesna”.
  OPET “NEKO” NIJE SHVATIO “PAD BERLINSKOG ZIDA”(TREBALO MU PRVI PUT 18 GODINA?)…DZABA TI TO SKROMNO APELUJES.
  Ma,mi smo budaletine prve kategorije…
  PRVA EXTRA KLASA KRETENA!

 2. koliko je jaka duboka drzava i ko sve vodi poslove ovde i nije lose sto se Vucic blamirao kod klintonovih jer evo i Brus li je iz njihove ekipe. Dakle nije lako biti pametan tu. Sada vidimo da njima tramp prepusta Balkan

 3. O Bogo, dobri naš Bože hvala ti gdje čuo i ne čuo, što si osudio Srbiju i njen Nebeski narod na uspjeh. Zahvaljujući tvojem izaslaniku Mesiji Gospodaru Vučiću (neki ga čak uzdižu za nasljednika čuvenih rimskih careva Caligule i Nerona) Serblji iskorištavaju sve šanse za prosperitet.
  Vizionar Mesija Gospodar Vučić može sve ovo postizati, jer ima iza sebe svoje Apostole, realpatriotske savjetnike koji ga upozoravaju na rizike koji očekuju njega i njegovu ljubljenu državu, kako u svijetu tako i doma usklicima: “Aco, pazi metak!” a ovaj im odgovara: “Hvala Brane (Dragi), spasio si mi život!”
  Drugim rječima najproduktivniji srpski geopolitičar Andjelković je pratio Trampovu republikansku fazu, te ukazivao na sve pozitive i rizike za Srpstvo od strane novog Hristosa. Najvidovitiji analitičar Radun je pak preuzeo na sebe analitiku Trampove “cezarističke” faze, u kojoj je ovaj konvertirao u Sotoninog nasljednika, koji će obezglaviti imperijalnu aždaju sa milijardom glava, rasutih po svijetu.
  Hvala do Neba Mesijinim vidovitim analitičarima, koji su piscu komentara (čija glupost prevazilazi kozmičke granice), unijeli malo svijetla u njegovu crnu moždanu materiju.
  Ovaj je, tvrdio i ostajao živ, kako Imparija kaosa u svoju “paukovu mrežu hvata sve muhe zujare i poždere” ili ih opeparira i izdresira u vjerne sluge “eunuhe”.
  Jedina prepreka na putu Nebeskog naroda u Raj zemaljski je neumoljiva majčica priroda, koja je ove već uzela u proceduru selekcije vrsta, ali će srpski Mesija i njegovi realpatriotski savjetnici već naći modus da ovu, po srpskom pitanju, prevedu žednu preko vode.

 4. Znam nije Vucic glavna tema ovoga teksta,ali posto je na kraju pomenuta Srbija ,sto u ovome momentu je jednako Vucic zelim izneti svoje vidjenje u vezi sa njime u datome momentu a i u svetlu njegovoga danasnjeg nastupa na tv.Covek je upao u trakalicu (situaciju u igri zvana mica u kojoj protivnik na vise polja kada god mrdne svoje zrno pasulja ili kukuruza dobija trojku u nizu i jede tvoje zrnevlje ,semenku neke biljke dok ne ostanes na dve ili bez ijedne).Molim Vas pogledajte ga, saslusajte ga,covek je bezlican ,plasticna masa sa ugradjenim PROGRAMOM,podatcima u vezi gradnje puteva,,pruga,brojem Srba u pojedinim delovima Kosova i Metohije zbog kojih eto dresi kesu da pravi carski drum Nis -Pristina-Drac,kao i drugi deo zelene transvezale pravac Sarajevo zarad Sandzaklija,nije smeo ni preko Loznice niti preko Bjeljine.Prosto receno naredjeno -izvrseno sada i u buduce,svestan svoje nistavnosti,.Covek zivi i traje u velikoj milosti Anglosaksonskih kraljeva-ca uz nezna milovanje komesarke Mogerini i obersturumfirerke Merkelke.,cisto da covek nacisto ne odlepi.One njegove zvezdane prasine bacene narodu u oci u vezi sa Rusijom ,rakete,avioni itd.i Kinom pruga.,nikom potrebna zelezara i topionica bakra,imaju funkciju da zaslepljenome narodu dodatno onemoguci otvaranje ociju da bi i Ustav prekroio po zelji i potrebi gore pomenutih nadredjenih i imao pokrice za sva buduca predodredjena mu nedela prema narodu i drzavi Srbiji.Covek je u trakalici,pomalo manervise preostalim zrnkama-semenkama, do poslednjeg jer zna da ce naivno-dobrodusni-samobmanuti Srbi na kraju reci “pa kao da bi neko drugi bio bolje,pa eto covek se borio,ali eto nije mogao sam ,da je Putin bio pravi Srbin i zgazio sve te zajednicke dusmane nebi do ovoga doslo”.Odavno pamtim od onih koji su branili od bilo kakve krivice za neuspehe i proisteklo zlo,nesrece i stradanja naroda Srpskoga kralja Aleksandra Karadjordjevica,preko onih koji su ljubili i ljube Tita i sva njegova ucinjene zlocine pogotovu prema Srbima,coveka bez greske i mane,pa sve do onih zaljubljenih u Milosevica i njegovo vizionarstvo koje je prethodilo svoj ovoj nesreci u kojoj je odigrao ulogu grobara-kopaca rake za Srbe,a ovi posle njega nas u nju bacaju i zatrpavaju sve do poslednjega kada ce ovaj ili neki sledeci udariti lopatom po grobnici i pobosti nam krst vis glave sa natpisom OVDE POCIVAJU LUDOGLAVI SRBI KOJI BEZUMNO LJUBISE SVE VODJE KOJI IH SATIRASE,NE ZELECI SEBI DA PRIZNAJU,PA ETO GRESILI SMO BILI SMO U ZABLUDI ,IPAK SU ONI BILI NESRECA NASA I KRVNICI NASI.

 5. @Nikola Turajlić
  Konverzija Trampa od republikanca do cezariste je očita i logična, što nekima (samo nekima) nije teško shvatiti. Ali na žalost ona ne ide ka Trećem Rimu, odnosno modelu kakv je bio u Ruskoj imperiji i u SSSR. Amerika na žalost nikada neće postati pravi Treći Rim, niti će Tramp postati lik poput ruskih imperatora ili Staljina.
  Ovo nije rečeno samo zbog Turajlića, koji teško da može gore rečeno da shvati, već zbog drugih čitalaca komentara.

 6. Mi o americkom predsedniku…
  A GDE JE NA VIDOVDANU NOVI SRPSKI PREDSEDNIK?
  Ukratko:
  -juce smo videli primopredaju ZATVORENOG TIPA…LOW COST…I FAST.
  -mnogoponovljeni freneticni aplauzi predsednikovih SLUGU…medju kojima se posebno “istakao” Marko Djuric,POSLEDNJI SRPSKI PREDSEDNIK KOSOVA…on je tapsao nao nenormalan…kao retardiran,ili,kao da ima 6 godina,sa neartikulisanim pokretima ruku…(pogledajte snimak)
  -posle je usledilo balavljenje I zvalavljenje…KO FAMILIJA,svako sa svakim…pa diplomate,KO BRACA,KO ORTACI JE.OTE…SVAKI DRUGI…
  -posle je u 15 sekundi,primljena zastava,neki kljuc …pozdrav sa prethodnim KABINETOM,bez jedne reci…NA KARULI SE VISE I TEMELJITIJE PRIPREMI PRIMOPREDAJA STRAZE…
  I DANAS…prvi “radni” dan,SA OKUPACIONIM NAMESNIKOM SKOTOM…I u FARMERKAMA.
  Predsednik prvi radni dan dodje na posao U FARMERKAMA I ponizi ono malo vojske,PREDAJU MU RAPORT,A ON BEZ KRAVATE I U FARMERKAMA?
  I TAKO SVAKI DAN U SLEDECOJ PETOLJETKI…najmanje…a sto ne I u sledece 3 decenije?
  Vec niko ne zna ko je “dezurni” premijer…TEHNICKE VLADE…sto je nevazno,jer ce PREDSEDNIK SVAKI DAN BITI SA NAMA,PRED NAMA I U NAMA.
  Pola vremena u zadnjoj petoljetki ,IMAMO “TEHNICKU VLADU”…sa suzenim delovanjem…koja objektivno NE RADI,cime se zemlja uvodi u sunoovrat…
  DA SAM JA KRIV ZA TO,MOGUCE JE DA BI ME UHAPSILI…

 7. Imaš pravo Majk, predsednik države u farmerkama i sakou, bez kravate, malo je čudno.

  Ali ako bude bolji od onih kojima je spoljašnji izgled važan, oprostićemo. Sećam se Josipa Broza u beloj maršalskoj uniformi zlatna dugmad širiti rojte epolete, ordenje pokrilo grudi … i nekih naših arhijereja u skupocenim odeždama pod zlatnim krunama sjaje ko božićne jelke
  Srela sam osobe : spolja sjaje a unutra mrak.

  • Nemoj mi davati za pravo,jer mi ne treba …
   Porediti Vucica I Tita ili Vucica I crkvene funkcioner je …smesno.
   Mozes ga porediti sa Ckrebicem ili slicnima,koji su predsedavali Srbiji…
   Besmislen je tvoj zakljucak…Tito se,na kraju krajeva,lepse oblacio za lov,neko Vucic za sluzbenu posetu I prijem raporta.
   MOLIM TE NEMOJ DALJE,UOPSTE NE RAZUMEM O CEMU PRICAS,KADA GOD SE JAVIS,BILO KOJIM POVODOM.
   Ili,pojasni,da li ispod Vucicevih farmerki,za tebe ,nesto “sjaji”?
   Ili jasnije,da li po tebi Vucic spolja mraci a iznutra SJAJI???
   Ko si bre ti?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here