Бранко Радун: Три НАТО владике у служби разбијања СПЦ под изговором очувања Косова!

Поделите:

 

Први од ових владика је Амфилохије.

Уочи изгласавања новог закона у Црној Гори којим ће имовина СПЦ Митрополије црногорско-приморске бити стављена под државну контролу, односно биће одузета Српској цркви, митрополит Амфилохије се састао са Милом Ђукановићем. Преговори ове двојице отаца модерне и шизофрене Црне Горе одвијали су се на броду, према нашим сазнањима, нека три дана, далеко од очију јавности.

Иако смо волели да слушамо његове «његошевске беседе» да видимо каква су му дела и какви су плодови његове политике. Треба се присетити само како је уз подршку Митрополита Мило пре две деценије победио Момира. Затим како је пацификовао протесте опозиције позивом да се остане кућама и да се не иде на улицу. Више пута је Амфилохије директно спасио или помогао Милу да дође или да се одржи на власти. Амфилохијеве закаснеле критике на рачун антисрпских потеза државног врха Црне Горе, попут критике уласка Црне Горе у НАТО две недеље након уласка, или критике отцепљења Црне Горе након отцепљења, су у служби замађијавања српског народа у Црној Гори. Митрополит себе представља као великог српског патриоту који се својски бори за националне интересе али ето “зла судба” му не даде да ишта избори. Велике речи, а последице су готово увек ишле на руку антисрпског режима Мила Ђукановића.

Амфилохије, који је себи већ узео титулу првог архиепископа Црне Горе, крајем прошле године се састао са цариградским патријархом Вартоломејом који је под контролом Запада. Посета Цариграду је практично била туристичка јер како објаснити да високи клирик СПЦ није најавио ову посету ни патријаршији нити у медијима, већ је наводно кренуо за Молдавију па му онда успут било да сврати до Цариграда. „Логично“ као кад кренете у Москву преко Њујорка. Спекулише се да је на том састанку пао договор о признавању црногорске цркве као аутокефалне од стране Цариграда. Амфилохије је имао кључну улогу у организацији одласка СПЦ на тзв критски сабор који су организовали Грци предвођени патријархом Вартоломејем, а скуп је обезбеђивао и надзирао амерички ФБИ. Због те и такве превртљиве политике у којој је предњачио наводно русофилски Амфилохије је руска црква била огорчена на Митрополита јер је управо тај несрећни сабор био почетак савременог раскола Москве и Цариграда. Тако је наводно велики Србин више пута политички спасавао антисрпског диктатора Мила са којим има врло блиске односе (такорећи духовничке) или пак наводно велики русофил огорчио Русе и РПЦ антируском црквеном политиком према тзв критском сабору у режији цариградског патријарха и америчких структура моћи. НАТО је клео али кад су већ црногорци ушли у НАТО. Све ово је превише чак и за «Његошем надахнутог» Амфилохија. Да ли треба рећи да је ово антињегошевска политика коју би и сам свети мудрац цетињски разобличио и проклео.

Цариград има проблем да подржи Мираша Дедеића, кога је претходно управо Цариград рашчинио. Бившег Мирашевог свештеника Лава Лајовића исто није захвално подржати, мада га је државна црногорска служба већ отпремила у Украјину на обуку код расколника. На крају као трећа варијанта остаје ипак митрополит Амфилохије, који је свакако хтео да буде патријарх српски, управо попут Денисенка украјинског расколника, који када га нису изабрали за московског патријарха прогласи себе лепо украјинским патријархом. Мило ће узети имовину СПЦ, то је извесно, и онда ће је вратити митрополиту Амфилохију, првом архиепископу аутокефалне црногорске цркве. Такав је план. Но људи снују, а Бог одлучује.

Други је Григорије.

До прошле године херцеговачки епископ, једнако предан конфедерализацији СПЦ зарад сопствених интереса и под палицом НАТО. Епископ Григорије је, ако се још неко сећа, позивао Радована Караџића и Ратка Младића да се предају Хашком трибуналу. Некадашњи млади ученик пензионисаног епископа Атанасија Јевтића изазвао је негодовање код српског народа у Републици Српској а и широм Србије када је позвао Младића и Караџића да се предају Хашком трибуналу. Нико није очекивао од ученика владике Атанасија да се овако постави.

Исто тако је волео више да се дружи и слика са католичким бискупима и муслиманским верским вођама но са неким српским владикама. После је Григорије редовно богослужио заједно са католицима у Дубровнику и широм Херцеговине, што му тврђи верници никад нису заборавили. А данас се исти Григорије позива на патријарха Павла када говори о Косову и тврди како му је патријарх Павле насамо говорио да је судбина Косова у рукама Американаца. То је наравно тешко проверити па епископ Григорије данас може да каже и како му је патријарх Павле лично рекао да треба подржати НАТО пакт. Проблем је што је злосрећни Григорије прећутао да је он заправо био у сукобу са патријархом Павлом, него данас, користећи се популарношћу покојног патријарха окреће воду на своју воденицу.

Некадашњи младић Младен, садашњи Григорије, скрива да је у време студентског протеста са садашњим Максимом, тада Миланом, уређивао Логос часопис студената Богословског факултета, који је водио систематску кампању против миротворне политике патријарха Павла. Први је тражио да се патријарх Павле смени, пензионише, а онда је лио крокодилске сузе над њим, па му и подигао споменик у Требињу. И сада се позивао на наводне Павлове изјаве, само њему речене, да ће Американци одлучити судбину Косова. Свима који иоле познају Григорија је јасно да је њему на првом месту пословна политика а тек потом интерес цркве. Исто тако никад није крио своје екуменистичке, прозападне и проамеричке ставове које готово увек потврђује у медијским наступима. Познато је да је он био жељени избор за Патријарха од стране тадашњег председника Тадића званог Клуни. Но СПЦ се одупрла притиску власти и странаца јер је Григорије био избор који у том моменту готово нико у Цркви не би прихватио. Последњих година се везао за проамеричког политичара Вука Јеремића кога је и подржавао на председничким изборима где је овај остварио мршавих 5 посто.

Трећи је Максим.

Млађахни Максим је од критског сабора, на који је митрополит Амфилохије „нерадо“ отишао први, и тако уценио СПЦ, која је већ била одустала од одласка на тај фингирани сабор Цариграђана, велики поборник Цариграда и Фанара. Како је само писао слаткоречиве хвалоспеве о критском сабору, на свом блогу, све стајлингом Зизиуласовим. По одласку у Америку, Максим постаје отворени поборник интереса Фанара и зизијевског ружичастог хришћанства по мери новог светског поретка. Стога није ни мало случајно што изражава невероватно разумевање за украјинске расколнике. Делује унутар СПЦ као човек Фанара намерно покушавајући да увуче СПЦ у сукобе са Московском патријаршијом непримереним критикама на рачун руске цркве. У Блицу га промовишу као део екипе младих и прогресивних епископа, ваљда то треба да значи да су ови остали стари и затуцани.

Тај тројац епископа уз повремену асистенцију владике Теодосија рашко-призренског, поставља себе као мерило патриотизма у СПЦ, све остале проглашавајући режимским људима. На удару њихове подле пропаганде су пре свега епископи Иринеј Бачки и митрополит Порфирије али и Патријарх Иринеј. Главни међу њима је епископ Григорије који је отишао за богату катедру Немачку а оставио свог човека у Требињу. Под изговором одбране Косова и Метохије од Вучићеве предаје Косова, увлаче СПЦ под скуте НАТО Цариграда. Колико су они заправо родољуби, најбоље говори Максимова недавна изјава да је Свети Сава на превару издејствовао аутокефалију за српску цркву. Класично шлихтање Фанару и шетање папуча окупаторима. Каква су они будућност Српске цркве, кад они лично српску цркву ни не претпостављају другачије сем као исцепкану, унижену, покрадену, попаљену и разорену, слушкињу Цариграда и НАТО-а. Но једну ствар заборављају да се изразимо речима Светог Николаја – тешка је рука Немањића Саве, нарочито према онима који руше његово дело.

Бранко Радун

Поделите:

25 Коментари

 1. :))) Радуне, није твоја тема. А, јес да си Вучићевац али прећеро си. Григорије и Максим су дрски ко и “ћаћа” им духовни…. ал млого је и за Куриир и за Бобу за веру…верска аналитика.

 2. Чуј Амфилохије НАТО Владика… веће малоумноси ни у Информеру не би нашао.Стварно сте се ви са Вида продали… јесу вам дали макар неку пару, или је цркавица у питању? Овакви текстови само руже владику Иринеја…ви се шлихтате Вучићу а преко Иринејвог имена.

 3. То се зове политика, а политика је увек у служби неког интереса. То што наша национална елита, ако тако може да се каже, баш у тој мери не разуме политику и врло рационалне туђе интересе јесте наш највећи проблем. Многи Срби и даље причају бесмислице о заверама и борби против православља и уопште не схватају јасан, рационалан и сасвим разумљив интерес Запада за расрбљавање Црне Горе.

 4. Mala udbaska gljivica prica prici koja mu se plasira. Za sitne solde ce da proda sve, drzavu, veru, obraz. Kod njega je sve na prodaju. Ali… Ljulja mu se tlo pod nogama, sve je manje onjih koji ce mu dati za burek da sere po svemu sto je srpsko.

 5. Amfilohije jeste podržao Mila protiv Momira i nedavno mu pomogao da sputa srpsku opoziciju
  Rusi su bili besni na Amfilohija zbog kritskog sabora koji su organizovali amerikanci da naprave raskol

 6. CIA je vojna obaveštajna agencija…..
  Šta oni dlakavi majmuni imaju sa američkim tajnim svemirskim programom i kontaktima sa vanzemaljcima??????
  Ko njih pita bilo šta o tetrahedronalnoj hiperdimenzionalnoj fizici ekstraterestrialni vanzemaljski oblika života???????
  Oni znaju samo da izdeklamuju svoje kundake i tropare,ćiri ba ćiri bu,najedu se pastrmke i odu da gataju strinama oće li imati dece ako poste međudnevačke postove o mladome mesecu prve petke pre olovlanske mesoveđe..
  Ko njih u CIA bilo za šta kontaktira kad svako zna da su to mrcine koje bi izgubile dve ovce jednu crnu a drugu belu da im se povere na revers i potpis hahahahahahaha

   • Naravno da se razumem u vanzemaljce..
    To mi je specijalnost..
    Pošto ste sad vi crnogorske mrcine u NATO sad će malo da vas prcaju mali sivi a možda i da ucenjuju da im isporučujete žive ljude za experimente..
    Najviše vole da rade sa ženskim genima pa se pripremite za učestale nestanke žena i dece..
    Tražili ste saradnju sa njima to će i da dobijete pametnjakovići.

 7. Тако ми овога ”аналитичара” и ”интелектуалца”. Ево вам само један детаљ. Прозива Амфилохија што је ишао за Молдавију преко Истанбула и проглашава да је то било ”логично” као да се иде преко Њујорка за Москву! Дакле, било је томе паметњаковићу тешко (није му уствари ни стало до истине) да оде на један од безброј сајтова за планирање авио путовања и да укуца лет из Подгорице до Кишињева. Први резултати које сам јутрос добио за датуме крај јуна-почетак јула су преко Истанбула. Други је преко Беча (то је још даље). А трећа опција је са два пресједања (преко Београда и Москве). Ово довољно говори о озбиљности овога текста и количини злонамјерности у њему.

 8. Надам се да Мило и Амфилохије неће ништа урадити.
  Искрено све се ово зна у Црну Гору. Нису то приче од јуче. Дуга је историја њихове кооперације.
  Све што Мило прича за трпезом, то Амфилохије говори са амвона!

 9. Radun i nije srpsko prezime tako da ne znam od kud je sebi dao za pravo da komentarise nase vladike. Srbin nije samo nacija nego I verska zajednica: ko ne ide u crkvu i nije Srbin. Od svih vladika Grigorije, Atanasije Jevtic I Maksim su jedini pravi predstavnici svetosavlja. Kamo srece da je Amfilohija NATO vladika: nazalost on je Udbas I KGBovac.

 10. Радуне, срам да те буде! Ем немаш појма о Цкрви, ем си већи (католик од папе) Србин и православац од Амфилохија, човека који је обнови СПЦ у ЦГ. Какав си ти лик.. џаба ти, нити ће те неко сматрати интелектуалцем, нити ће то ШреЦедник намазати камака на шниту.

 11. Радуне, признај да ти ниси писао овај текст. Чуо си за Зизиуласа и “његову” теологију као што си чуо за Мадагаскар!

  • :))) Radunu je posebna zanimacija spoznaja procesa od ikone do licnosti, a licnost i zajednica mu je opsesija. Odnos ontologije i etike kroz drugog mu ne da sna na oci. Napreduje vratolomnom brzinom, pa se sa Politike uzdigao do Borbe za veru… sve u svemu, na pomolo je nova teoloska velicina. Sad obradjuje Grigorijev doktorat u kojem brani pravoslavnost Zizjulasove teologije, pa kad jos obradi onih 200-tinjak naslova u fusnotama – ima da razbije i Zizjulasa i NATO vladike u komadice.

 12. Ma da Zizikurcas je pisao u tajnosti svoje kurcospeve pa Radun nije imao vremena da ih pročita hahahahaha????????
  On mnogo bere maline i kopa krompir pa nema vremena da se zamlaćuje visokoumnim budalaštinama??????
  Da nema onoliku glavurinu još bi ti i poverovao Sevastokrator.

  • Oklen Tebe “vladiko” odje? Nemo´ čoče da diraš Brančila. NIje on taki kaki se odje napiso. Sad se malo proda, no pokajaće se on kad dodje vrijeme. Nemo’ “vladiko” da gi diraš, časti ti. Lako je tebe u Njemočkoj, tamo bez dvjsta evra se ne vataju ya novčanik – još vladiki, a Brančilo, mora od nečega da živi. Znaš sam da su Vućićeve iljade slabe… ne diraj ga, nek se u miru načita korisne literature kad je inspirisan.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here