Бранко Ракочевић: НАТО агитатор Милутин Мима Караџић отворио 55. сусрет АПДВ у Старој Пазови

Поделите:

Част да отвори 55 . Сусрет непрофесионалних  позоришних трупа из Војоводине који  у Старој Пазови одржан од  19. до 27 уз учешће осам позоришних трупа-из Нове Пазове, Ковина ( 2 ), Црвенке, Куле, Крушћића, Зрењанина и Банатског Карађорђева,  пoздрави публику и учеснике, припала је популарном црногорском филмском и телевизијском глумцу- комичару Милутину Мими Караџићу, познатом   агитатору и пропагатору независности Црне Горе и њеном учлањењу у НАТО и обе ове своје улоге успешно је  одиграо и за њих био адекватно награђен.

Месецима се Мима шепурио на билбордима Будве и Подгорице рекламирајући НАТО рај ( Црногоче, знај, у НАТУ  је спас, не треба ти руски квас, а још мање гас), и толико је због агресивне агитације био дојадио људима да су молили и кумили: Пусти, пусти воду, да с билоборда оду!”.

Мима је  је са својом продуцентском кућом већ неколико година у сепецијалним пословним и другим везама  са Општином Стара Пазова и њеним председником Ђорђем Радиновићем Џокејем који средствима општинског буџета помаже финансирање неких забавних тв серија и филмова у продукцији браће Караџић, Миме и Милана, као што су серија “Добре комшије” снимана у Новим Бановцима и Старој Пазови у којој се у епизодној улози појављује и кћерка председника Општине Радиновића.

Ту је и филм Бисери Бојане” у којем, као и у серији “Добре комшије” игра и Владимир Керкез, директор Центра  за културу Стара Пазова, човек од посебног поверења, а неки кажу и стилиста  председника Општине и његова веза са уметничком сфером коју у овој оштини исијава  породуцентско – филмски концерн браће Караџић, од  којих је онај популарнији, глумац Мима, отворио 55.  Сусрет драмских аматера Војоводине, који скоро у целини финансира Општина Стара Пазова.

Репертоар 55.Сусрета

Из Ковина су приказане две представе, обе у продкцији  Центра за културу: “У Едену на Истоку” Борислава Пекића ( Режија: Јован Грујић ) и “Коме верујете“ Јелене Ђорђевић  ( режија:Предраг Стојменовић) у копрподукцији  са уметничком групом “Смук театар”.

Вишекратни победник на овим Сусретима као и на фестивалима у Кули и Требињу, извешће Кањоша Мацедовића“ Виде Огњеновић у режији Дејана Цицмиловића са Николом Булатовићем  у насловној   улози, који је пре две године у Требињу на Фестивалу  фестивала за главну  улогу у “Великој драми” Синише Ковачевића изведеној такође у Цицлмилевићевој режији, проглашен за најбољег непрофесионаног глумца у региону.

Селектор Вајда је  за 55. Сусрет из “позоришне комуне Кула” поред “Кањоша” из Крушчића, одабрао   још двве представе: “Малограђанску свадбу” Бертолда Брехта коју је на сцену АП “Стеван Сремац” у Црвенки поставио  Радоје Чупић и “Трактат о слушкињама“ Богдана  Чиплића у породукцији Културног центра Кула  и сценској поставци  Драгана Остојића.

На Сусрету АПДВ дебитовале су и  две позоришне аматерске трупе: ансамбл “Цеком” из Зрељанина   са   комадом “Бег”   који су написали  Душан Калејски  (који је и корежисер) и Предраг Карањац, а режију потписује и Смиљана Туцаков. Стручном жирију и старопазовачкој позоришној публици  ће се предсатавити и АП “Јовица Јелић“ из Банатског Карађорђева  представом “Одумирање” коју је према тексту  Душана  Спасојевића сценски оживео   Милан  Мартиновић, а уодиграна је и траги -кмедија Браћо и Сестре” Душка М. Петровића коју је извело АП Мирко таталовћ” из Нове Пазове у режији Александера Бакоа-

Три првопласиране представе са овог Сусрета  одбране су за  на 58. Републичком фестивалу аматерских позоришта  Србије  који се се у јуну  одржава у Кули, а изабрао их је жири у саставу: Саша Волић, редитељ-аматер из Београда, Југослав Крајниов, глумац СНП и Милош Лазић,директор приватне РТВ Стара Пазова.
Без предстaве на језицима националних мањина.

Од кад је 1960.г. одржан први Сусрет у Кикинди, ове године се најзначајнија манифестација драмских аматера Војводине  трећи пут  протиче без учешћа анасабала националних мањина. Раније су представе само на српском језику изведене 2005.( 43. Сусрет ) и 2014. ( 52. Сусрет ).

 Биланс

На 55 сусрета аматереских позоришних друштава  Војводине од 1960. године досад је у званичној  конкуренцији изведено укупно 500 представа од  којих 324 на српском језику, а 176 на језицима националних мањина ( 63 на мађарском, 61 на словачком, 31 на русинском и 21 на румунском језику.)

„Савез уметничког стваралаштва„ аматера  Војовдине

Пошто је од  пре неколико година престао да  функционишe  Савез аматера Војводине, главни организатор ове и сродних  манифестације, организацију овог Сусрета је преузео тзв Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине” који су основали и воде два бивша секретара ове  угашене институције  пензионер Владимир Рис и Сава Мучибабић. Њих двојица    по својој вољи именују селекторе зонскиих смотри и слектора који одабира предсатве за Сусрет, постављају чланове жирија, и водитеље разговора, а поред  терминолошке иновације Савеза уметничког стваралавашта аматера Војводине” преименовао је Сусрет у Фестивал иако не постоје ни разлози, а још мање било какве организационе, а посебно финансијске претпоставке да се тако нешто и оствари.

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here