Циклус: Религија, наука и и култура у историји и савременом друштву Трибина: Човек и његови симболи – комуникацијски изазови религији у 21 веку

Поделите:

Сажетак: Истраживања показују да је у Европи  све више има атеиста, ангостика, појединаца и група које се окрећу алтенативним религијама. Све већи број црква је затворено, претворено у музеје, шопинг-молове, дискотеке или објекте других верских заједница. Све то се дешава док чујемо учестале позиве на очување хришћанске културе и наслеђа Европе, најчешће десно обојених политичара Европе и Србије. Чак ни заокрет појединих хришћанских цркава у правцу радикалне левице и отварање за модерне друштвене токове нису донеле значајнији резултат.

Да ли  се суочавамо са незаустављивом секуларизацијом као природним завршетком историјског развоја? Или је у питању проблем формулације религијског исказа који постаје све мање разумљив и актуелан у стању перманетне кризе друштва које се сусреће са изазовима миграција, социјалне неједнакости, људских права и слобода, често (оправдано или не) супростављених устаљеном моралу и вредностима представљају изазовe са којима се свакодневно сусрећемо? У којој мери је традиционални језик којим се религијски представници обраћају јавности разумљив и актуелан савременом човеку? Да ли је могуће променити и прилагодити начин изражавања, а остати веран поруци коју као верујући упућујемо свету? Да ли је то неопходно учинити? Који су и какви комуникацисјки изазови које савремено друштво ставља пред нас?

 

Учесници:

проф. др Миланко Говедарица, филозоф и комуниколог

Филозофски факултет УБ,

проф. др Милан Радовановић, теолог и теоретичар уметности и медија

Акдемија уметности при Алфа Универзитету у Београду

 

27.11.2019.

Трибинска сала Дома Омладине у 19часова

Организатор: Библијски културни центар у сарадњи са Домом омладине Београда

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here