Да ли је патријарх џаба био у САД – Владика Добријевић наставља да подчињава СПЦ Грцима!

Поделите:

Грчка Архиепископија у Америци организовала је литургијску прославу Недеље Православља у Саборном Храму у Њујорку. Уместо да буде са својом паством, коју му је поверио Сабор СПЦ, епископ Иринеј Добријевић је похитао учествује у фарси самоумишљене грчке доминације у православном свету. Иако им се бацио под ноге, Грци су у званичном саопштењу, дотичног српског епископа помножили са нулом и лишили га епархије, у складу са својим претензијама и прокламованим амбицијама.

Тако је наш несрећни епископ источно-амерички Иринеј поново по ко зна који пут тек само “епископ СПЦ (без епархије, привремено и неканонски присутан) у Северној, Средњој и Јужној Америци.” Њему то не смета, рекло би се да му чак и прија.

 

На страну што Иринеј Добријевић лично допушта таква понижења, или што није сматрао за чудним да друге Православне цркве попут Румуна или Бугара, као нама непосредно најближих Цркава, нису нашле за сходно и прилично да учествују у представи лажног јединства у тренутку када Цариградска Патријаршија свим силама цепа хитон православног јединства, чудно је да је епископ (без епархије) Добријевић отворено и дрско прекршио инструкцију Светог Архијерејског Синода СПЦ од 13. марта 2019., потврђену и на Сабору прошле године везану за саслуживање са расколничком парасинагогом у Кијеву окупљеној око Епифанија Думенка.

Athenagoras Human Rights Award bestowed upon His Beatitude Metropolitan Epiphaniy of Kyiv and All Ukraine

“5. Најзад, Српска Православна Црква је, силим приликâ, принуђена да својим Високопреосвештеним и Преосвештеним јерарсима и часним клирицима препоручи да се клоне литургијског и канонског општења не само са Епифанијем Думенком и његовим следбеницима, него и архијерејима и клирицима који им саслужују и ступају у општење са њима, сходно канонском начелу да ће се онај који ступа у општење са неким ко је ван општења, и сâм наћи ван општења.”

Добријевић није сматрао ни чудним чињеницу да Његова Светост патријарх Иринеј није саслуживао не само са Украјинцима који су у саставу Фанарске јурисдикције у Америци, него ни са самим архиепископом Елпидофором. Дипломатски и протоколарно имао је сусрет са Еплидофором, али ништа више од тога. Управо због тога, потпуно је невероватно да је Иринеј Добријевић себи дозволио да саслужује са архиепископом Данилом, који је био главни протагониста Вартоломејевог безакоња у Украјини пре постављења Епифанија Думенка, или пак са митрополитом Антонијем из исте црквене групе. И Данило и Антоније су небројено и осведочено много пута саслуживали са Епифанијем и са највећом ревношћу раде на његовом случају.
Оваква дрскост, која се не може оправдати превидом или случајношћу, је отворено изазивање Синода и Патријарха и целог побожног и благовреног народа и клира СПЦ. Ова издаја је још тежа и болнија у тренуцима када српски народ и Српска црква у Црној Гори пролазе можда најтеже тренутке од 1945., и потпуно је несхватљива. Зар један српски епископ да целива и саслужује са онима који аплаудирају Кијевском Мирашу свега седам дана после величанственог дочека светитеља и мученика митрополита Кијевског Онуфрија у Подгорици?

Ако су Емануил Француски и Епифаније Думенко сматрали за нормално и прилично да принесу жаљење и извињење,  након што је један од Мирашевих бандита у мноштву и маси успео да се прогура и саслужује са њима у Кијеву, колико тек Иринеј Добријевић дугује образложења и извињења Патријарху и Синоду и уопште пуноћи Српске Цркве.

Међутим, кад неко нема образа, џаба је било шта очекивати.

 

Василије Милановић

 

 

Поделите:

2 Коментари

  1. Свима је јасно да је Добријевић убачен да растура СПЦ изнутра. На жалост и Патријарх Иринеј се упецао у његову мрежу, јер му је обећао удео у Ваздушним правима Саборне Цркве Св
    Саве у Њујорку, која се процењују на 88 милиона долара, па је зато патријарх на крају своје посете САД скандалозно изјавио “да је све пренадувано” .

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here