Дан ослобођења Београда у Првом светском рату – почаст храбрим српским ратницима

Поделите:

“Ниједна земља на свету у било ком рату није страдала онако како је Србија страдала у Првом светском рату и нема земље која је у људским жртвама дала такав допринос победи савезника. И зато је за нас овај дан посебно значајан”, истакао је заменик градоначелника Горан Весић поводом дана ослобођења Београда у Првом светком рату.

Поводом 1. новембра, Дана ослобођења Београда у Првом светском рату, заменик и помоћник градоначелника Горан Весић и Андреја Младеновић положили су венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда на Новом гробљу и одали почаст страдалима.

Горан Весић је подсетио да смо у Првом светском рату изгубили око 1.300.000 хиљада људи што је била трећина тадашњег становништва, односно око 60 одсто мушког становништва.

“Ниједна земља на свету у било ком рату није страдала онако како је Србија страдала у Првом светском рату и нема земље која је у људским жртвама дала такав допринос победи савезника. И зато је за нас овај дан посебно значајан”, истакао је Весић.

Додао је да су на данашњи дан елитне српске дивизије – Моравска, Дринска и Дунавска, које су биле у Првој армији под командом Петра Бојовића, ушле у Београд и то само око четрдесет дана после пробоја Солунског фронта.

“Битке за пробој Солунског фронта почеле су 21. септембра, а већ четрдесет дана касније наши војници су били у свом Београду. О том херојском чину и о томе како је српска војска напредовала и ослобађала своју земљу сведоче и француски војни извори. Они говоре да много боље опремљена француска војска није могла да прати српску војску која је после три године окупације хитала да ослободи своју земљу, нагласио је Весић.

Указао је и да је мало градова у Европи страдало и било уништено попут Београда у Првом, а касније и Другом светском рату.

“Данас одајемо почаст свим оним српским војницима и цивилима који су страдали и подсећамо се да је рат који је Аустро-угарска водила против Србије био вероватно први у свету чији је циљ био истребљење читавог једног народа”, упозорио је Весић.

Навео је да о томе говоре зверства која су починиле аустро-угарске снаге, посебно 1914. године у Мачви и Подрињу као и да је и то доказ пред каквом се опасношћу нашао наш народ.

“Зато је ослобођење Београда у Првом светском рату, које нажалост до пре неколико година није обележавано као да се никада и није догодило, за нас посебан чин”, поручио је Весић.

Подестио је да се заједнички прославља ослобођење Београда у Првом и Другом светском рату једном манифестацијом “Дани слободе” и додао да ћемо се сећати тих људи док постоји наш град јер да није било њихове жртве ни нас не би било данас.

Церемонију одавања почасти храбрим ратницима заједно су организовали Министарство рада и социјалне политике, Министарство одбране и Град Београд.

Венце су положили и представници Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране, амбасада Америке, Француске, Велике Британије, Грчке, Италије, Канаде и Руске Федерације као и Савеза удружења потомака ратника Србије 1912-1918. године преноси РТС.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here