Данијел Игрец: АХТИСАРИ ЈЕ ОДАВНО МРТАВ, А КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!

Поделите:

Данас смо сазнали да нас крајем године очекује још један западни ултиматум, овога пута назван “Ахтисари плус плус”, иза којег се крије – српско признање тзв. Косова.

Најпре смо имали Ахтисаријев план, после њега на ред је дошао “Ахтисари плус”, сада нам спремају Ахтисарија са два плуса. Коначно решење њихове једначине је: Србија минус КиМ.

Судећи према првим реакцијама државних званичника план је да се о новом западном “предлогу” изјасне грађани Србије. За сада се још не зна да ли ће то бити путем референдума или путем неких нових, ванредних избора.

Али решење се не крије ни у континуираним претњама ванредним изборима ни у референдуму. Решење се крије у државотворном приступу.

Наши политичари изгледа да нису чули за нешто што се зове “надуставна категорија”. За Кинезе је очување Тајвана надуставна категорија – поновно уједињење са овим острвом записано је у преамбули кинеског Устава као највиша обавеза државних органа.

За Јужну Кореју “мирно уједињење домовине” је надуставна категорија. Ником од јужнокорејских званичника није пало на памет да ово Уставом дефинисано питање ставља на референдум или мења кроз законске измене у националном парламенту.

За Пакистан је “уједињење са историјским територијама” надуставна категорија. Нико у Исламабаду до сада није помишљао да мења нешто што је историјски стечено право.

Само се у Србији значај Косова и Метохије своди на ниво обичног референдумског питања док би неки да га срозају још ниже, па предлажу да се оно реши преко ноћи и једним потезом пера, као да је у питању смањивање изборног цензуса или усвајање Закона о јавним набавкама.

Космет је више од закона, више од референдума, више од Устава.

О судбини Косова и Метохије се не може одлучивати на изборима и на референдумима. О судбини Косова је одлука донета 1389. године, а потврђена 1814., 1912. и 1999. године.

Не може се политичким средствима мењати нешто што је надуставна категорија и што је потврђено вековном жртвом наших предака. Немци имају у свом Уставу трајну забрану промене федеративног државног уређења. Италијани имају у свом Уставу трајну забрану промене републиканског облика власти. Зашто Срби не би могли своју уставну преамбулу да тумаче на начин који трајно забрањује да се чињеница да је Космет неотуђиви део Србије доводи у питање?

Могли би, али је за тако нешто потребна суверенистичка, државотворна и одговорна политика. Политика која неће пристајати да буде тихи саучесник у фазном отимању јужне покрајине, политика која неће прихватати америчке, немачке и албанске предлоге, политика која своје уставне обавезе неће умањивати пребацивањем одговорности на леђа народа. Политика која ће одбацити магловита и празна обећања о чланству у ЕУ и снажно пригрлити конкретне гаранције суверенитета и територијалног интегритета, записане у Резолуцији 1244, а које су неупитна правна обавеза светске заједнице. Потребна нам је политика која ће умети да предузима иницијативе, политика која ће разумети међународно право, политика коју ће спроводити одговорни и способни српски домаћини!

То је политика Српске странке Заветници.
Нећемо Ахтисаријеве пацке и минусе, хоћемо српски плус и КиМ у саставу Србије!

Данијел Игрец

Поделите:

2 Коментари

  1. Тако једноставно, исправно и могуће!
    Никоме неће пасти капа са главе ако ово реализује.
    Хоћемо таквог државника, којинеће устукнути ни пре ким.
    Ни пред ким, по цену да нас нестане.
    Да се види, да се зна.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here