Danijel Igrec: Danas je Srbija i zvanično okupirana, državno rukovodstvo Srbije, šta se čeka?

Podelite:

Južna srpska pokrajina je danas i zvanično okupirana od strane neprijateljske oružane formacije što je prema Haškoj konvenciji definicija ratne okupacije.

Međunarodna praksa beleži da su države, čiju teritoriju je zadesila okupacija, uvek i bez izuzetaka pribegavale sledećim potezima:

1.) Hitno su alarmirale sve relevantne međunarodne faktore i bez daljeg odlaganja tražile vanredno zasedanje Saveta bezbednosti.

2.) Zvaničnim diplomatskim kanalima proglasile su stanje ratne okupacije na delu svoje teritorije i tako jasno stavile do znanja kako i na koji način tretiraju postupke neprijateljske armije.

Prema Haškim konvencijama čin okupacije predstavlja “najdirektniju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti” što stvara uslove da Srbija hitno zatraži zasedanje najvišeg tela UN. Naša država, međutim, to još nije učinila.

Takođe su stvoreni svi uslovi da se i zvanično proglasi ratna okupacija Kosova i Metohije i na taj način država zaštiti od svih mogućih negativnih posledica koje bi okupacija imala u pogledu promene statusa KiM. Srbija, međutim, ni to ne čini.

Državno rukovodstvo Srbije, šta se čeka?

Mr Danije Igrec

Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here