Данијел Игрец: “Ја волим Србију и српски народ, а не волим самопроглашено Косово!”

Поделите:

Овим речима председник Чешке републике, Милош Земан, крочио је на тле српске престонице и започео своју званичну тродневну посету Србији.

Чешка је једна од ретких европских земаља која је позната по традицији неговања добрих односа са српским народом, што се између осталог види и по томе да се добар део чешке јавности противи једнострано проглашеној независности тзв. Косова.

Та солидарност се не показује само преко редовних годишњих скупова и манифестација широм Чешке у знак подршке територијалном интегритету Србије већ и по томе да је део чешке државне политике, окупљен око председника Земана, већ дуги низ година доследан у ставу да је чешко признање тзв. Косова била “озбиљна дипломатска грешка” званичног Прага.

Подсетићу да је тадашња Влада Чешке одлуку о признавању “косовске независности” донела противно своме Уставу и противно одлуци националног парламента да ће Чешка поштовати Резолуцију 1244.

У Чешкој је прошле године покренуто и прикупљање потписа за подршку иницијативи да ова земља преиспита своју одлуку о признању тзв. Косова.

Услед тренда промене геополитичких прилика у Европи и свету постоји сасвим реална могућност да се и Чешка у скоријој будућности нађе на листи земаља које су поништиле признање лажне косовске државе.

Јачати стратешко партнерство са пријатељима!

Данијел Игрец
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here