Danijel Igrec: “Ja volim Srbiju i srpski narod, a ne volim samoproglašeno Kosovo!”

Podelite:

Ovim rečima predsednik Češke republike, Miloš Zeman, kročio je na tle srpske prestonice i započeo svoju zvaničnu trodnevnu posetu Srbiji.

Češka je jedna od retkih evropskih zemalja koja je poznata po tradiciji negovanja dobrih odnosa sa srpskim narodom, što se između ostalog vidi i po tome da se dobar deo češke javnosti protivi jednostrano proglašenoj nezavisnosti tzv. Kosova.

Ta solidarnost se ne pokazuje samo preko redovnih godišnjih skupova i manifestacija širom Češke u znak podrške teritorijalnom integritetu Srbije već i po tome da je deo češke državne politike, okupljen oko predsednika Zemana, već dugi niz godina dosledan u stavu da je češko priznanje tzv. Kosova bila “ozbiljna diplomatska greška” zvaničnog Praga.

Podsetiću da je tadašnja Vlada Češke odluku o priznavanju “kosovske nezavisnosti” donela protivno svome Ustavu i protivno odluci nacionalnog parlamenta da će Češka poštovati Rezoluciju 1244.

U Češkoj je prošle godine pokrenuto i prikupljanje potpisa za podršku inicijativi da ova zemlja preispita svoju odluku o priznanju tzv. Kosova.

Usled trenda promene geopolitičkih prilika u Evropi i svetu postoji sasvim realna mogućnost da se i Češka u skorijoj budućnosti nađe na listi zemalja koje su poništile priznanje lažne kosovske države.

Jačati strateško partnerstvo sa prijateljima!

Danijel Igrec
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here