Данијел Игрец: КОНАЧНА ОДЛУКА О КОСОВУ ЛЕЖИ НА БЕОГРАДУ

Поделите:

У најновијем броју “Политике” изашао је интервју са руским амбасадором Боцан Харченком, са (за многе спорним) насловом – “Резолуција 1244 треба да буде замењена новом”.

Овакав немушт наслов, потпуно извучен из контекста интервјуа, највише је обрадовао другосрбијанце који су пожурили да поруче “заосталој, патриотској Србији” да су нас Руси издали и да је и Москва стала на страну независног Косова.

Међутим, ко је прецизно прочитао цео интервју могао је да извуче следеће кључне поруке:

1.) Резолуција 1244 није укинута, она постоји и као таква и даље обавезује све чланице међународне заједнице. Москва сматра да она представља стратешки ослонац у оквиру којег је неопходно тражити суштинско, одрживо и компромисно решење за питање КиМ.

2.) Москва је јасно ставила до знања да је косовско питање унутрашња ствар Београда. Русија ће поштовати гаранције српског суверенитета на КиМ јер је то њена обавеза према Повељи УН и Резолуцији 1244. Москва никоме неће наметати решења већ ће као озбиљна и одговорна земља уважити одлуке својих стратешких партнера. Али немојте од Русије очекивати да ће бранити територијални интегритет Србије ако званични Београд одлучи да је време да се призна тзв. независност јужне покрајине.

Да закључимо – по природи ствари Савет безбедности ће на крају преговарачког процеса морати да верификује коначно решење, доношењем нове резолуције. То је неминовно.

АЛИ ИСКЉУЧИВО ОД СРБИЈЕ И ЊЕНЕ ДРЖАВНЕ ПОЛИТИКЕ ЗАВИСИ, да ли ће та нова резолуција проистећи из Резолуције 1244 и оживотворити њену суштину или ће направити дисконтинуитет са Резолуцијом 1244 и пружити међународноправне гаранције независној косовској држави.

Не гледајмо у друге, погледајмо у себе. Преиспитајмо себе и своју политику. На нама је стратешка одлука – ако хоћемо, сачуваћемо Косово и у томе ћемо имати подршку Русије.
Ако нећемо, трајно ћемо изгубити Косово, и за то неће бити крива ни Америка ни Русија, већ искључиво наша неодговорна, неозбиљна и дефетистичка политика.

Данијел Игрец

Поделите:

1 коментар

  1. По мени, руски амбасадор је пре свега послао поруку албанским сепаратистима и њиховим западним покровитељима, да не рачунају на то да ће вршењем притиска на Србију и условљавањима било шта постићи. Враћање решавања косовског питања у СБ суштински значи да се у овај процес укључује и Русија у свом пуном капацитету, као стална чланица СБ која има право вета.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here