Данијел Игрец: На провокације из Приштине одговорити безусловном заштитом уставног поретка!

Поделите:

Само дан након што је Београд затражио уклањање симбола тзв. државе Косово са манифестације посвећене представљању европских региона у Бриселу уследила је (трострука) реакција из Приштине.

Упркос забрани косовски „државни“ симболи поново су нашли своје место у Бриселу, овога пута у оквиру манифестације „Дани ЕУ„. Тзв. косовска полиција наставила је са неоснованим хапшењима српских лица, овога пута лишивши слободе Дејана Славића због (лажираних оптужби) за ратне злочине на КиМ током 90-их година . Тзв. Фудбалски савез Косова забранио је фудбалском тиму Црвене звезде да игра хуманитарну утакмицу у (српској енклави) Грачаници чија једина сврха је била прикупљање новчаних средстава за обнову локалног породилишта.

Зликовци и терористи, навикли да им Србија угађа у свему и свачему очигледно не могу да поднесу јучерашњу малу али ипак значајну дипломатску победу наше државе. Како би „показали зубе“ они су одлучили да нам узврате новим уценама, па су најпре на бриселско постоље „пркосно“ вратили симболе на српској крви стваране „косовске државе„, мимо свих правилника и закона ухапсили још једног српског цивила и одлучили да откажу гостопримство српским играчима и тако српски клуб спрече да на српској територији игра за свој, српски народ.

Оно што је сада најважније је питање: каква ће бити реакција Србије?

Ако смо као народ и држава до сада ишта требали да научимо онда је то чињеница да је свако попуштање и узмицање пред албанским захтевима само још додатно подстицало и охрабривало њихове аспирације. У овом својеврсном дипломатско-политичком „одмеравању снага“ Србија не сме да посустане и да покаже своју слабост јер је управо слабост оно на шта рачунају наши непријатељи. Била би велика грешка ако би се сада као држава повукли и прећутали најновије провокације које су нам стигле из Приштине јер би то само значило да су успели у свом науму – да нас заплаше и примире, да нас спрече у одбрани онога што је наше.

Будимо убеђени да су најновији потези косовских квазиинституција само део једне шире стратегије заплашивања српске државе како би се она осетила рањивом и немоћном пред великоалбанском политичком аждајом. Приштина на конкретном плану покушава да делује офанзивно-превентивно са циљем да одврати Београд од могућих будућих дипломатских протеста, сличних оном који је пре неки дан путовао у Брисел како би га натерала да одустане од блокаде тзв. Косова када је у питању његово укључивање у важне међународне процесе и учешће на разним глобалним и регионалним састанцима и манифестацијама политичког, економског, па и културно-спортског карактера; укратко, на свим оним догађајима који доприносе заокруживању сепаратистичке „државности“ и имплицирају српско признање тзв. Косова.

Овде се, конкретно, пре свега мисли на две ствари, а то су учешће представника самопроглашене „косовске државе“ на предстојећем мајском самиту ЕУ у Софији као и наступ „националне“ репрезентације тзв. Косова на предстојећем Европском првенству у каратеу у Новом Саду.

Имајмо на уму да су дрзовитост и осионост Приштине у доброј мери годинама храњене и нашом млаком, дефетистичком и дефанзивном политиком. Политиком која је увек била правдана страхом да Србија не буде проглашена кривом за наводну ескалацију сукоба и угрожавање безбедности. Али када се држава нађе у ситуацији да јој непризнате, побуњеничке структуре подривају саме темеље државности, да угрожавају сигурност њеног народа и да отворено поступају у супротности са договорима о статусној неутралности онда се безбедност не чува нечињењем већ активним деловањем. У нашем случају безусловном заштитом уставног поретка и достојанства народа свим легалним и легитимним средствима.

Немогуће је ћутати док ти узурпаторска власт хапси и малтретира сопствене грађане. Немогуће је ћутати док побуњеничка хорда ратних злочинаца једну хуманитарну утакмицу третира као отворену „претњу“ непостојећем „уставном поретку Косова“ и твом тиму забрањује да игра турнир којим се помаже опстанак твог народа. Немогуће је ћутати док се симболи једне терористичке и бандитске творевине истичу било где у свету, а камоли на твојој државној територији. Зато одговор Београда не може да буде у пасивности већ у узвраћању јединим језиком који они разумеју – језиком одлучне и непоколебљиве државне политике. Главни циљ Србије мора да буде спречавање тзв. Косова да успешно афирмише своју лажну државност како на пољу међународне политике тако и у свести српског друштва.

Реализација тог циља у глобалу изискује читав низ дипломатских, правних и безбедносних мера које доприносе деконструкцији косовске „државности“ како на међународном тако и на унутрашњем плану и наставак активне дипломатске борбе у циљу заштите српских државних и националних интереса на КиМ-

У том духу наш кључни задатак је да елиминишемо сваку могућност да тзв. Косово стекне пун међународни легитимитет и да правовремено избегнемо клопку звану де јуре признање Приштине и опасност од трајног губитка КиМ, а наш први следећи корак на том (дугачком, али једином прихватљивом) путу је: (моментална и апсолутна) забрана тзв. косовским спортистима да учествују на предстојећем Европском првенству у каратеу у Новом Саду. Не дозволимо нова национална понижења и још једно подривање Устава и закона, (овога пута) у срцу српске Војводине!

Данијел Игрец

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here