Данијел Игрец: Предајом Косова Србија би албанском елементу омогућила убрзану економску експанзију

Поделите:

Говоре нам како ћемо, прихватимо ли трајно разграничење са Албанцима, преко ноћи процветати у „економску и енергетску силу Балкана“, у земљу где ће тећи мед и млеко, у рај на земљи.

Истина је, међутим, сурово другачија. Истина је да Србија разграничењем не би добила никакву опипљиву економску предност. Напротив, она би у дугорочној перспективи изгубила много:

1.) Сва најважнија рудна налазишта и стратешки важни природни ресурси на КиМ чија експлоатација према најновијим истраживањима Светске банке може да траје вековима преко ноћи добили би новог власника и нашли би се изван српске територије, чиме би наша држава изгубила на стотине милијарди евра. Србија би трајно изгубила право њиховог коришћења, а тиме и могућност развоја у економску и енергетску силу региона док би на другој страни целокупни приходи и профит од српског стратешког блага припали једној разбојничкој држави и њеним западним покровитељма.

2.) Дефинитивном предајом Косова Србија би албанском елементу омогућила убрзану економску експанзију што би угрозило стратешке привредне интересе Београда у региону. Припајањем Прешева, Медвеђе и Бујановца тзв. Републици Косово јачају и економски аспекти великоалбанске интеграције, а албански фактор стиче потпуну контролу над важним стратешким саобраћајним и комуникацијским правцима у региону чиме се саботирају велики руски и кинески инфраструктурни пројекти попут „Турског тока“ и „Пута свиле“, а утицај Пекинга и Москве истискује из овог дела Европе.

Све су то према резоновању врлих Сорошевих стручњака “горке пилуле“ које Србија мора да прогута како би тобож сачувала прилив страних инвестиција и избегла сценарио државног банкрота.

Још једна лаж.

Чињеница која се намерно прећуткује је да се инвеститори из земаља ЕУ за улагање у Србију превасходно одлучују због повољне политике субвенција и бенефиција које страни капитал ужива у нашој држави, а најмање према томе да ли ће Србија да призна тзв. Косово или не. За увођење било каквих економских санкција Брисела према Србији због нерешавања косовског питања неопходно је да постоји сагласност међу земљама чланицама ЕУ, а управо је постизање те сагласности под великим знаком питања. И то из два разлога.

Први је тај да чак ни у самој ЕУ не постоји консензус по питању признања Приштине јер пет њених чланица и даље одбија то да учини. Други је у томе да чак ни оне земље које су својевремено признале тзв. косовску независност попут Мађарске, Чешке и Аустрије нису спремне да због једног Косова ремете и угрожавају своје више него повољне економске односе са Београдом.

Данијел Игрец 

http://patriot.rs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here