Данијел Игрец: СЕПАРАТИСТИЧКЕ ЛАЖИ ВЉОРЕ ЧИТАКУ

Поделите:

Омиљена Тачијева конкубина, назови амбасадор тзв. Косова при УН, Вљора Читаку, поручила је Србима да престану да гаје било какве сумње у вези са легалношћу косовске независности.

“Ко гаји сумње нек прочита мишљење Међународног суда правде, које је јасно и недвосмислено”, рекла је ова миљеница “западне тројке”, највећег промотера косовске независности у Савету безбедности и особа која је Наташу Кандић назвала “истинским српским патриотом”.

Па хајде, “госпођо” Читаку, да видимо шта каже то фамозно мишљење Међународног суда правде, за које ви сепаратисти (неосновано и произвољно) тврдите да “потврђује легалност” ваше једностране сецесије.

Пођимо редом:

1.) Саветодавно мишљење највишег правосудног тела Уједињених нација ни у једној јединој реченици не помиње “легалност косовске сецесије”, нити се оно уопште упушта у питање да ли су институције косовских Албанаца на КиМ имале право да једнострано прогласе независност од Србије. У самој судској одлуци није могуће наћи ниједан аргумент који би могао упућивати на то да је Суд заузео афирмативан став према праву косовских Албанаца да формирају самосталну и суверену државу на делу српске територије.

Оно о чему је Међународни суд правде одлучивао у својој одлуци било је питање да ли одређена група људи, у нашем конкретном случају тзв. Скупштина Косова као представничко тело састављено искључиво од косовских Албанаца, има право да донесе Декларацију о независности којом изражава своју жељу по независној држави.

Суд је утврдио да позитивно међународно право нити допушта нити забрањује групи људи да прибегне таквом једном потезу што само значи да савремени правни поредак не спречава било кога од нас да са групом пријатеља усвоји папир у којем своју групу проглашава независном или становнике неког села, општине или града да себе прогласе посебним ентитетом, независним од државних власти. На крају крајева реч је о одређеном облику слободе говора. Међутим, сасвим је друго питање да ли (међународно) право признаје легалитет ефектима који желе да се постигну таквом декларацијом, тј. у нашем конкретном случају да ли косовска Декларација о независности према вежећем међународном и унутрашњем (српском) праву може да доведе до (легалног и легитимног) стварања нове албанске државе на подручју КиМ.

2.) Суд на поменуто питање није директно одговорио али се зато из опширног образложења његове одлуке, нарочито уважавајући тумачења појединих Судија јасно види да је одговор на то питање далеко од позитивног. Суд је у свом мишљењу потврдио “свеобавезујућу природу Резолуције 1244” и истакао да је она “и даље на снази” и да “обавезује све чланице УН-а, нарочито све сталне чланице Савета безбедности који је и најпозванији да бди над њеном применом”.

Према томе, “драга” Вљора Читаку, добро би било да још једном детаљно и хладне главе прочитате мишљење Међународног суда правде. Ако га будете заиста пажљиво читали оно ће Вас и Ваше пријатеље сепаратисте сасвим јасно упутити на једини релевантан документ када је статус КиМ у питању, Резолуцију 1244, а ваши снови о независности распршиће се као мехур од сапунице.

Нису Срби ти који су у заблуди.
Ви сте. Ви и ваши западни ментори.

 

Данијел Игрец

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here