Данијел Игрец: Стоје ли иза пада словеначке Владе геополитички интереси Запада?

Поделите:
Синоћ је словеначку јавност изненадила вест да премијер Миро Церар подноси неопозиву оставку на функцију председника Владе Словеније.

Један од релевантних разлога ове одлуке, који ниједан медиј неће директно споменути, је и могућност учешћа руског и кинеског капитала у реализацији важног државног и регионалног пројекта друге пруге између Копра и Диваче, а тиме и јачања политичког утицаја Москве и Пекинга у овај део Европе.

Последњих неколико месеци у Словенији се води брутална медијска кампања чији циљ је дискредитација државног врха и оспоравање поменутог пројекта јер Запад на њега гледа као на параван за ширење руске и кинеске моћи ка Јадрану.

“Старе силе”, како их је у свом говору назвао премијер Церар, “спречавају позитиван развој Словеније”. На кога је том приликом мислио није тешко претпоставити: на све оне тврдокорно неолибералне, проевропске, мондијалистичке политичке и невладине групације окупљене око Словеначке дeмократске партије Јанеза Јанше.

Иза свега стоје његови европски спонзори, финансијски лобији са Запада, антируски бриселски естаблишмент којима стратешки важан инфраструктурни пројекат на северу Јадрана, опасно близу Трста, у којем би своје присуство остварили Руси, Кинези и Мађари, никако не одговара.

Оставком Церара успоравају се даљи радови на изградњи “Друге пруге”, пролонгирају се поступци за конкретније дефинисање руског, кинеског и мађарског учешћа у овом пројекту. Брисел стиче прилику да у потпуности замрзне његову реализацију и помоћу нове словеначке Владе осујети напоре Москве, Будимпеште и Пекинга да се јаче економски и логистички позиционирају на овом геополитички итекако незанемарљивом парчету Старог континента.

Мр Данијел Игрец
ВИДОВДАН

 

Поделите:

1 коментар

  1. Баш смо се насекирали због Словенаких проблема.
    Када су побили српску децу у Кумунистичкој ЈНА која им је измислила државност, клели су се у европске демократске вредности.
    А главне крваве комуњаре су били Словенци и Хрвати.
    Нису схватали Бечки Коњушари да им ништа боље неће бити кад буду Бриселски Коњушари

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here