Данијел Игрец: Уместо “ВОЈСКЕ КОСОВА” демилитаризација ОВК!

Поделите:

Резолуција 1244, документ који су усвојиле највеће силе света, верификовала Генерална скупштина, реафирмисао Међународни суд правде и прихватила Србија, признаје само две безбедносне структуре које имају мандат да делују на територији КиМ:

1.) Мисија КФОР која је примарно позвана да осигура мир и безбедност за све становнике КиМ и у домену својих надлежности брине о примени Резолуције 1244 и оба њена анекса;

2.) Војне и полицијске снаге Републике Србије које имају право присуства: – на међудржавним граничним прелазима према Албанији и Македонији; – на локалитетима свих кључних српских цркава и манастира на КиМ. Структуре тзв. косовске државе у домену безбедности не да немају никаквих овлашћења већ су оне као такве јасно забрањене словом и духом Резолуције 1244. Једино место на коме се оне помињу је у нормативном делу који позива на њихово хитно распуштање – “ОВК и све остале наоружане групе косовских Албанаца биће распуштене и демилитаризоване”, стоји у Резолуцији 1244.

Тзв. Косово према (и даље важећем) правном режиму Резолуције 1244 не може да има ни своју самосталну косовску полицију, која би деловала изван и мимо структуре УНМИК, а камоли сопствене безбедносне структуре и оружану формацију проистеклу из терористичке ОВК.

Данијел Игрец

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here