Danijel Igrec: Zašto sam protiv novog Zakona o referendumu

Podelite:

Dragi prijatelji,

mnogi od vas su me ovih dana pitali kakav je moj stav povodom predloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se novim Zakonom o referendumu između ostalog ukine i tzv. referendumski kvorum odnosno odredba, prema kojoj je referendum važeći samo ako na glasanje izaće većina svih (tj. upisanih) birača.

Koristim ovu priliku da sa vama podelim svoje mišljenje.

Moj stav je jasan i nedvosmislen – PROTIV SAM NAJAVLJENIH PROMENA ZAKONA O REFERENDUMU!

Na samom početku želim da kažem da kao pravnik ne vidim nijedan opravdani razlog koji bi iziskivao ukidanje zakonske norme o referendumskom kvorumu. Lažu nas oni koji kažu da je to neophodno kako bi se zakon uskladio sa Ustavom. Ustav Srbije ni na jednom jedinom mestu takvo nešto ne nalaže niti izričito zabranjuje postojanje referendumskog kvoruma.

Jasno je da iza svega stoje politički interesi, koji se uklapaju u defetističku politiku razgraničenja i predaje Kosova i Metohije. Zagovornicima te politike dobro bi došlo ukidanje referendumskog kvoruma jer bi nakon toga, čak uz beznačajnu podršku naroda, samo sa glasovima svojih poltrona i simpatizera zapadnih NVO mogli da proguraju “rešenje” koje južnu pokrajinu trajno razdvaja od Srbije.

Svesni da narod Srbije ne bi progutao otvorenu promenu Ustava oni su se dosetili da na ovakav neustavan i nadasve prljav način, običnom promenom zakona zaobiđu Ustav i Rezoluciju 1244, da zaobiđu većinsku volju naroda koji nije za predaju i podele.

Kada već pričaju o Ustavu trebalo bi da znaju da se kroz pravilo o neophodnom učešću većine svih upisanih birača kao uslovu za prolaznost referenduma na najbolji mogući način manifestuje ustavni princip da suverenitet potiče od građana. Smisao je da referendumska odluka bude što potpunija, da rezultat referenduma bude odraz istinske volje naroda, da referendum zadobije potrebni legitimitet.

Zato se sa pravom može reći da bi ukidanje postojećeg referendumskog kvoruma bio antiustavan i duboko nepromišljen potez, jer se njime razjeda sama suština demokratije i ustavnog poretka.

Time se otvaraju vrata diktaturi manjine nad većinom, vrši se zloupotreba instituta referenduma na uštrb državnih i nacionalnih interesa, a interesi zapadnih lobista stavljaju se pred interese naroda.

Ukoliko promena Zakona ipak prođe skupštinsku proceduru pozivam Ustavni sud da takav zakon bez odlaganja stavi van snage i spreči nacionalno i državno samoponiženje.

NE GUŠITE GLAS NARODA!

Danijel Igrec za Vidovdan

Podelite:

6 Komentari

 1. Da, Danijel Igrec, častan Srbin, borac za Srpstvo. Obrazovan, mlad i pametan, milina je razgovarati sa njim. A ne odgovara to udbaškim satrapima – kao ni ovaj članak u kojem raskrinkava novi korak ka predaji Kosova i Metohije.

  • Zaboravih: i pismen je Danijel, zna da piše ćirilicom, i zna (za razliku od pisca gornjeg komentara) kada se u srpskom jeziku reč piše velikim a kad malim slovom. Idite prvo u večernju školu da, ako ste Srbin, naučite da pišete ćirilicom i da naučite srpski pravopis.

 2. Kucaju u vama jos Titove misli tipa posten Sovenac, posten Albanac ko Sejdo Bajramovic. Dobro je ako je Igrec borac za srpstvo, iz neke kancelarije u Beogradjanki ….cuj Danijel Igrec…..najTitovskija imena….Danijel, Boris, Igor, Zeljko…….ono prava Jugoslovenska……nije cudo dokle je Srbija stigla

 3. Ma baš me zabole kako se zove…..
  Neka se vabi i kao kokoš u kokošarniku samo neka nosi jaja..
  Nikad nisam gledao u imena već u ono šta stoji iza imena..
  Dela,postupke,ponašanje i karakter.
  A Igrec je provalio bancage iz ministarstva državne uprave i lokalne samouprave..
  Koji su oni faktor?????
  Ko im je dao dozvolu????
  Sa kojim pravom oni menjaju zakon o referendumu kad je referendum važeći samo ako više od polovine glasa na njemu….
  Neće valda referendum biti validan i važeći ako niko ne glasa ili manje od pola upisani birača?????
  Imaju li logike ti kancelarijski pacovi kad predlažu nešto što nikad, nigde ,niko u svetu nije postavio kao zakon zasnovan na razumnom rasuđivanju..
  Ko da su drogirani ili ne daj bože maniti??

 4. Te vase rusko Putinove izreke vise ne piju vodu. Cuj nepismen, nepismen je bio i Knjaz Milos pa sta uradi od Srbije. Igrec koristi pisacu masinu marke Albatros sa manje zaobljenim coskovima…..a to je mogao samo da uzme iz Stazijevog lagera, hehe ciriclica…..Google danas cini cuda.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here