Данијел Игрец: Зашто сам против новог Закона о референдуму

Поделите:

Драги пријатељи,

многи од вас су ме ових дана питали какав је мој став поводом предлога Министарства државне управе и локалне самоуправе да се новим Законом о референдуму између осталог укине и тзв. референдумски кворум односно одредба, према којој је референдум важећи само ако на гласање изаће већина свих (тј. уписаних) бирача.

Користим ову прилику да са вама поделим своје мишљење.

Мој став је јасан и недвосмислен – ПРОТИВ САМ НАЈАВЉЕНИХ ПРОМЕНА ЗАКОНА О РЕФЕРЕНДУМУ!

На самом почетку желим да кажем да као правник не видим ниједан оправдани разлог који би изискивао укидање законске норме о референдумском кворуму. Лажу нас они који кажу да је то неопходно како би се закон ускладио са Уставом. Устав Србије ни на једном једином месту такво нешто не налаже нити изричито забрањује постојање референдумског кворума.

Јасно је да иза свега стоје политички интереси, који се уклапају у дефетистичку политику разграничења и предаје Косова и Метохије. Заговорницима те политике добро би дошло укидање референдумског кворума јер би након тога, чак уз безначајну подршку народа, само са гласовима својих полтрона и симпатизера западних НВО могли да прогурају “решење” које јужну покрајину трајно раздваја од Србије.

Свесни да народ Србије не би прогутао отворену промену Устава они су се досетили да на овакав неуставан и надасве прљав начин, обичном променом закона заобиђу Устав и Резолуцију 1244, да заобиђу већинску вољу народа који није за предају и поделе.

Када већ причају о Уставу требало би да знају да се кроз правило о неопходном учешћу већине свих уписаних бирача као услову за пролазност референдума на најбољи могући начин манифестује уставни принцип да суверенитет потиче од грађана. Смисао је да референдумска одлука буде што потпунија, да резултат референдума буде одраз истинске воље народа, да референдум задобије потребни легитимитет.

Зато се са правом може рећи да би укидање постојећег референдумског кворума био антиуставан и дубоко непромишљен потез, јер се њиме разједа сама суштина демократије и уставног поретка.

Тиме се отварају врата диктатури мањине над већином, врши се злоупотреба института референдума на уштрб државних и националних интереса, а интереси западних лобиста стављају се пред интересе народа.

Уколико промена Закона ипак прође скупштинску процедуру позивам Уставни суд да такав закон без одлагања стави ван снаге и спречи национално и државно самопонижење.

НЕ ГУШИТЕ ГЛАС НАРОДА!

Данијел Игрец за Видовдан

Поделите:

6 Коментари

 1. Да, Данијел Игрец, частан Србин, борац за Српство. Образован, млад и паметан, милина је разговарати са њим. А не одговара то удбашким сатрапима – као ни овај чланак у којем раскринкава нови корак ка предаји Косова и Метохије.

  • Заборавих: и писмен је Дaнијeл, зна да пише ћирилицом, и зна (за разлику од писца горњег коментара) када се у српском језику реч пише великим а кад малим словом. Идите прво у вечерњу школу да, ако сте Србин, научите да пишете ћирилицом и да научите српски правопис.

 2. Kucaju u vama jos Titove misli tipa posten Sovenac, posten Albanac ko Sejdo Bajramovic. Dobro je ako je Igrec borac za srpstvo, iz neke kancelarije u Beogradjanki ….cuj Danijel Igrec…..najTitovskija imena….Danijel, Boris, Igor, Zeljko…….ono prava Jugoslovenska……nije cudo dokle je Srbija stigla

 3. Ma baš me zabole kako se zove…..
  Neka se vabi i kao kokoš u kokošarniku samo neka nosi jaja..
  Nikad nisam gledao u imena već u ono šta stoji iza imena..
  Dela,postupke,ponašanje i karakter.
  A Igrec je provalio bancage iz ministarstva državne uprave i lokalne samouprave..
  Koji su oni faktor?????
  Ko im je dao dozvolu????
  Sa kojim pravom oni menjaju zakon o referendumu kad je referendum važeći samo ako više od polovine glasa na njemu….
  Neće valda referendum biti validan i važeći ako niko ne glasa ili manje od pola upisani birača?????
  Imaju li logike ti kancelarijski pacovi kad predlažu nešto što nikad, nigde ,niko u svetu nije postavio kao zakon zasnovan na razumnom rasuđivanju..
  Ko da su drogirani ili ne daj bože maniti??

 4. Te vase rusko Putinove izreke vise ne piju vodu. Cuj nepismen, nepismen je bio i Knjaz Milos pa sta uradi od Srbije. Igrec koristi pisacu masinu marke Albatros sa manje zaobljenim coskovima…..a to je mogao samo da uzme iz Stazijevog lagera, hehe ciriclica…..Google danas cini cuda.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here