(Добар) Споразум Јерменија-Азербејџан-Русија и непримерено поређење са З4

Поделите:

(Добар) Споразум Јерменија-Азербејџан-Русија и непримерено поређење са З4

Последњих дана круже што у позицији што у опозицији доста лоше „анализе“ споразума који је окончао рат између Јермена и Азербејџана, јер свака страна овде жели да нађе оно што јој срцу ( или тренутној политици ) мило. Аналитичари блиски власти углавном инсистирају, како није добар замрзнути конфликт, “видите како ( лоше ) можете да прођете”, а део оних у власт окренути ближе НАТО подсећају и на то да “ето видите како је Русија „издала“ Јерменију”, са чим се слаже наравно и цела другосрбијанска опозиција, која на то додаје и потпуно неутемељена поређења са споразумом “З4” и наводно лудим Србима, који су одбијали неке добре мирновне планове. Ништа од овога ако се непристрасно анализира није тачно.

Хајмо прво од основне тезе да су Јермени – „капитулирали“. Заправо, Јермени су одлично прошли ( иако су узгубили рат ) јер су сачували Kарабах ( а био је пред падом и од тога су их ти “вероломни” Руси спасили, буквално за 24х). И не само то, можда још важније –од потпуно непризнатог статуса Kарабаха добили мировни уговор који га признаје, Руску базу и обавезу да тај регион и уговор бране као и коридор ка Јерменији ( Kарабах је ко не зна, одвојен од Јерменије етничким Азерским територијама). Азери су такође добро прошли – ослободили или ће добити делове коју су били етнички Азерски, а које су Јермени почистили. У тим деловима су свих ових деценија били празни градови-села, тако да неке користи ни Јермени нису имали од тога, нарочито што је та земља мање више неплодни, безводни камењар без икаквих руда и богатстава. Што се тиче Русије апсолутно су учврстили позиције у Закавказју где су се сада без посредништва УН, ЕУ или неке друге силе, они једини потписник и гарант. На дужи период овим је спречено било какво прелажење Јерменије ка НАТО, још више су приближили Азере уз себе и довели их у још већу зависност. Једино ко је изгубио већину позиција у региону, иако су много уложили је Турска и Ердоган. Са становништва прве три стране као и саме Србије, ово је одличан споразум! Такође, споразум је због обавазе отварања путних и ваздушних праваца и због тога добар поготово за Јерменију, јер ће се после три деценије практично економске блокаде моћи кренути у развој економије и државе. Због заостајања у развоју Јерменије је и изгубила последњи рат, а сиромаштво региона и народа је и голим оком видљиво свакоме ко је иоле испратио ситуацију.
И на крају, осврт на поптуно непримерено поређења са “лудим” Србима и З4, јер су Јермени сада наводно били паметни, па ето прихватили не идеалан, али споразум који је бољи од потпуног пораза. Прво, Србима никад нико није нудио ни приближно нешто као што су Јермени добили сада. Kарабах ће бити у целости директно повезан са Јерменијом, док је планом З4 цела Западна Славонија, Западни Срем, Барања и Источна Славонија ( најбогатији део Републике Српске Kрајине ) требала бити директно припојена Хрватској без икакве аутономије. Остатак Kрајине, био би смањен за још једну трећину, можда и целих 40%, а оно што би остало, би била два физички одвојена, слабо населељена брдско планинска котара-округа, са некаквом аутономијом. У пракси, ти би довело до мање више истог резутата као сада, где би број Срба у та два котара био сада не већи од 50-100к укупно, Хрватска би се поносила са својим “мањинама” тј Индијанцима у планинском резервату који би турсти када обилазе Плитвице могли да погледају, а ми српска страна би потписом плана З4 дала своју сагласнот за такво стање.

Михаило Радојичић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here