Дојче-Вареш ,,лек” за корону

Поделите:

Свачега сам се нагледао и наслушао, али ово чудо у свом животу још видео нисам. Кад погледам уназад, добро ми је и било све док се свет није наглавачке окренуо и са собом завитлао све добре старе обичаје. Некад сам могао да бар мало верујем у оно што прочитам у новинама или чујем преко радија и гледам у дневнику, макар била и лаж – али сам бар знао да ме лажу и био сам миран. А сад ме засипају са свих страна и све је збркано и супротстављено да човек не може да верује ни себи, а камоли неком другом.

И попови су некад народ позивали у цркву, а сада неки од њих терају народ од цркве. Некада су нас комунисти пребројавали кад улазимо у порту, а сада црквењаци броје и не дају преко броја. Овде, у туђини коју сам одавно прихватио као нови дом, цркве нам закатанчили, па нема ни исповести. А кад не могу да се исповедим, нема ни причешћивања, па нема потребе ни да се служи Литургија нити причешћује било ко. Чак ни попови, зар не? Превише ми је година да бих кратко памтио јер сећање ме, Богу хвала, још служи, али никада до сада нисам видео нити чуо да је ико икад игде посведочио да се неки владика јавно исповедао преко телевизије и као неки сведок-
-сарадник одговарао на сва питања ћелавог, задриглог истражитеља који, не знам зашто, увек носи бар за број или два мањи сако. Мода ваљда, ко ће га знати.

Признаје владика све, – и што јесте и што није, – цинкари, брале, сопствени народ и још нас убеђује да је то за наше добро. Потказује народ, веру и Цркву и за оно што га не питају, сâм од себе. Њима никада, ни за хиљаду година, не би пало на памет да га питају оно што им он и без питања казује. Можда то чудо не бих ни видео (нисам те среће) да га свакодневно изнова и изнова не приказују и гурају под нос где год да мрднеш. Могуће је да све то не разумем добро јер сам до сада слушао и присуствовао само својој исповести пред нашим протом, па зато не могу да разумем кад владика исповеда своје грешне мисли најпопуларнијем комичару у Србији: Причешће је, вели, искушење и грех према ближњем, тиховање је најбоље уз гледање филмова, част треба одати новом Младом папи (Young Pope) и свако поштовање заслужују наркокартели и њихове газде… нисам могао све до краја да испратим од бубњаве у глави и звоњаве у ушима. Скочио ми притисак! Побогу, човече, ако је човек, па још и владика, уме ли нешто да каже и нама старијима и да нас мало охрабри? Све живо је побројао, а нас, генерацију која је својим знојем и рукама изграђивала и ону нашу отаџбину, али и ову нову домовину у којој владикује, ни да помене, осим као ризичну групу у општеприхваћеном и прописаном рецепту за обавезну „социјалну” дистанцу. Кога год да упитам за било шта, од временске прогнозе до стања у земљи и свету, сви одговарају исто: корона! Владари нам унапред кажу да, ако будемо позитивни, нећемо добити лекарску негу, макар били држављани ЕУ од њеног оснивања. За Бога смо сви важни, али безбожни властодршци и њихови добровољни сарадници брину само за оне који ће дуже плаћати порез и куповати њихову робу. Зато се сви моји исписници са пожутелим крштеницама, али и они млађи, максимално труде да буду негативни. А ја? Шта ћу и куда ћу кад сам мајчинским млеком задојен да увек и у свему будем позитиван? Научен да идем у цркву, волим све људе и верујем свима. Не уклапам се и сви ме попреко гледају и чекају свој тренутак славе да прстом упру у мене и довикну пандуру: „’Ватај га! Овај је позитиван!”

Невин или крив, свеједно, одбијам да будем негативан. Зато ме и прогоне. Пошто ми Швабе и домаћи издајници не дају у цркву и пошто одбијам да ме гурну у самоизолацију и тамо дрогирају филмовима о знаменитом Паблу Ескобару и новом бласфемичном погледу на тајне Ватикана, нема ми друге него да пишем за рубрике писма читалаца и у самоћи потражим спас од нељуди, а са Богом ћу се, ако Он дâ, већ некако договорити… Чујем, сада позивају да се дође у цркву, али ми се не иде докле год нас причешћују кô католике. Ваљда ће проћи и тај ,,вирус”, па ћемо опет моћи да будемо православни Срби.

Григорије Микић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here