Дојчиновић: Београд мора пружити подршку Српској око референдума о НАТО

Поделите:

Будући да је Република Српска једина наша званична победа у претходнима одбрамбеним ратовима и историјско наслеђе којег се не смемо, нити државно-правно, нити национално одрећи, и са којом имамо много тога заједничког у националној будућности, пре свега око суверенитета и присједињавања, Србија има одговорност према Републици Српској у оној мери, у којој Српска има према Републици Србији.

Званичници из Београда имају моралну и правну обавезу, да пруже потпуну политичку подршку властима у Бањалуци око организовања референдума за приступање или не, војној алијанси НАТО. Посебице након потезања овог питања на седницама владе, које је од великог националног интереса за држављане Републике Српске и саму њену државу.

Однос према НАТО савезу се може правно квалификовати једино као референдумско питање, јер је споменути атлантистички савез прекршио одредбе Северноатлантског споразума потписаног 4. априла 1949., који је предвиђао да споменута алијанса након завршетка Хладног рата, не сме ширити свој утицај на земље источне Европе.

НАТО покушава да у што краћем временском периоду придружи својој војној организацији државе Балканског полуострва, како би њихове војске мобилисао у борби против било каквог утицаја Руске Федерације на споменути регион.

Пошто је Република Српска историјском борбом и организовањем уставно-правног система током протеклих деценија створила од себе самосталну државу унутар такозване Босне и Херцеговине, има и право организовања овако важног референдумског питања.

srbija republika srpska 409x243 Дојчиновић: Београд мора пружити подршку Српској око референдума о НАТО

Као што ни Крим не може опстати без помоћи званичне Москве, тако ни утицај саме Републике Српске на Балканске геополитичке играрије неће имати никакав позитиван ефекат без званичне подршке из Немањине 11.

Република Српска се суочава са растућим исламским тероризмом унутар граница такозване Босне и Херцеговине , што је и један од правних основа по којем би се приступило референдуму.

Док са друге стране, Вашингтон на могуће терористичке нападе гледа са великим цинизмом и потцењивањем.

Само учлањење у НАТО алијансу довео би до губитка војног суверенитета и питање националне безбедности саме Српске па и Србије био би доведен у питање. Званичници из Бањалуке имају јасан политички став по том питању који се огледа у не приступању атлантистичким махинацијама.

Република Српска је последњи бедем одбране мегаломанским војним плановима на Балкану а и шире. Наш народ у Српској не жели да у сваком селу или малој општини буду инсталиране америчке војне базе, као што је то учињено у Немачкој након Другог светског рата.

Уосталом, Српска се изборила за свој територијални оквир управо у борби против бошњачких терориста и западњачке политике која их је војно, новчано, логистички и медијски подржавала.

Београд ће у предстојећем периоду показати, да ли му је стало до националних интереса? Да ли жели заштити свој народ у Српској као и сопствене грађане у оквиру територијалног интегритета Републике Србије.

Будући да међу становништвом Републике Српске преовладава негативан став о прикључењу НАТО-у, одобрење Београда би довело до референдумског решења које би са једне стране привремено дестабилизовало атлантистички утицај на Балкану, а са друге стране учврстило национално јединство Срба са обе стране Дрине.

Поделите:

3 Коментари

  1. Kaj se srdis deckec? Crkva u Orvata napravils “lapsus”, pa umesto ljubavlju zadaja vas mrznjom? Kak se. veli “pi*cka” na orvackom? Medjunozni milokliz? Kak vam pjena slini na usta od mrznje…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here