Др Иван Пајовић: АНЂЕОСКИ ДАР ЈЕРМЕНИЈИ илити ПРЕВРАТ У ЈЕРЕВАНУ ПРИПРЕМАН У БЕОГРАДУ

Поделите:

О позадини преврата у Јерменији медији у Немачкој практично ништа не говоре, исто као што нису јављали о узроцима догађаја на Украјини и у Грузији. У вези са тиме, пажњу ми је привукао интервју студента Леонарда Бонавентуре (Lenohard Bonaventura) на анархистичко-антикапиталистичком сајту Graswurzel Revolution (Минстер, Немачка). Студент извештава да је у периоду немира био у Еревану, ангажован у проучавању географије и биологије (у оквиру ErasmusProgramm). Његово истраживање тицало се шумских пожара у Националном парку Јерменије 2017. године: https://www.graswurzel.net/gwr/2018/09/dergewaltfreieaufstandinarmenien/

Бонавентура са огорченошћу говори о злоупотребама свргнутог режима. Ипак, није јасно за какве се економске и политичке циљеве има намеру борити нови јерменски лидер Никола Пашињан. Како конкретно победити беду и сиромаштво – он о томе свесно избегава да говори. Улични вођа на многа друга питања такође не зна јасан одговор.

Пашињан је вероватно и сам био зачуђен размахом и динамиком уличних протеста који су га довели на власт. Економске саветнике је окупио међу јерменском дијаспором у САД, а који су познати по својим изразито неолибералним идејама. Јермене умирује то што су поједини људи постали министри право са улице, јер их они виде као „своје”. А стари министри су испрљани корупцијом – и тиме је све речено.

Републиканска партија, која је раније владала, била је састављена углавном од људи карабашког клана. Азербејџан се вероватно надао да ће Пашињан са собом донети нешто ново. Али он је показао да је настројен још више националистички и још непомирљивије у односу на Азербејџан него његови претходници. Под влашћу Пашињана мирно решење карабашког конфликта мање је вероватно него у време Саргасјана, премда он тврди да му је узор Ганди. Са јерменске тачке гледишта, Азербејџанци представљају искључиво симбол турског ропства.

Бонавентура тврди да је Интернет у јерменском „устанку” одиграо велику мобилизациону улогу. Центар окупљања је био Пашињанова страница на Фејсбуку, који су администрирали други људи док је он био у затвору. Много тога је на јерменском Интернету децентрализовано и ограничено на затворене групе, премда велики број Јермена уопште не користи мрежу.

Већ на самом почетку мог боравка у Јерменији сазнао сам да је Пашињанова организациона група 2017. године била у Београду, где је прошла курс организовања протеста под управом Open Society Foundation Џорџа Сороша. То очигледно доноси добар приход” – каже Бонавентура. Даље он описује стратешке организационе вештине појединих јерменских активиста, које су научили раније. Многе демонстранте привукле су интересне групе. Али одлучујућим се показало искуство добијено у току самих протеста.

Средином 2015. године талас протеста подигао се после повећања цена електричне енергије, којим земљу опскрбљује предузеће Inter RAO, а чијем борду директора председава олигарх Игор Сечин, веома близак председнику Русије Владимиру Путину. Протести су успели да постигну свој циљ – цене струје су замрзнуте.

Сада се сазнало одакле сежу корени јереванског преврата – из Београда! Фонд за отворено друштво из Београда (ул. Кнегиње Љубице 14) под формалним је покровитељством председника Србије Вучића, а који је у последње време не једном примао Сорошевог сина Александра Сороша, најближег сарадника свога оца. Према саопштењу од 20. априла 2018. они су разговарали о „напретку Србије у евроинтеграцијама, подизању предузетничког духа и побољшању положаја Срба у Србији”.

За неверовати: Сорош-млађи свратио је на минут-два код Вучића, вођен жељом „да побољша положај Срба у Србији”! Дакле не положај Срба на Косову, што би било логично, већ у целој Србији!! Чему онда служи Влада Републике Србије? Да можда тим поступком млади Сорош не насрће на прерогативе самог Вучића? Вероватно не, него само показује свој велики међународни ауторитет (за који се не зна одакле тачно проистиче) или своју „неисцрпну” новчану моћ.

Новембра прошле године Алекс Сорош такође је био гост код Вучића, што је дало повод листу Danas да саркастично прокоментарише: „То што амерички милијардер Џорџ Сорош, према тумачењу провладиних медија, годинама уназад покушава да сруши власт Александра Вучића финансирањем опозиције и невладиног сектора, није спречило председника Србије да се јуче састане са његовим сином Алексом Сорошем”. (https://www.danas.rs/politika/sorosodneprijateljapostaopartnervlasti/)

И даље: „Ово је био други састанак Вучића и Сороша у протекла два месеца, а на претходном је био присутан и његов отац Џорџ Сорош”. Према ласкавом опису „Политике”, Џорџ Сорош је – „легендарни берзански инвеститор и један од водећих филантропа модерног времена”.

Одраније је познато да је албански премијер у изузетно добрим односима са Џорџом Сорошем, председником Фондације за отворено друштво и оцем Алекса Сороша, а у последње време чести су и сусрети Александра Сороша и српског председника Александра Вучића, тако да је могуће да се у тим приликама разговара и на тему Косова“, пише Danas (https://www.danas.rs/politika/sorossponaizmedjuvucicairame/).

Занимљиво, још 2008. године Џорџ Сорош је поклонио приштинском режиму 500.000 евра. (И Сорош даје новац Косову // Политика, 11. 07. 2008.)

Из америчких фондација од 2006. до 2015. године слило се 35 милиона долара на рачуне 259 организација. Новац је стигао од 35 фондација углавном регистрованих у САД-у. Новац је уплаћиван директно, мимо УСАИД-а и америчке амбасаде. 

Фонд за отворено друштво Џорџа Сороша заузима друго место на листи највећих донатора „српског цивилног друштва”. Од Сорошове централе у Њујорку организацијама у Србији уплаћено је 5,7 милиона доллара. На четвртом месту на листи донатора налази се Сорошева Фондација за промоцију отвореног друштва која је од 2006. до 2015. уплатила 3,7 милиона долара за свој огранак у Србији. Иначе, Џорџ Сорош помаже цивилни сектор у Србији преко Фонда за отворено друштво, Фондације за промоцију отвореног друштва и Института за отворено друштво. (Ко су највећи донатори српског цивилног друштва // Политика, 29. 12. 2015.)

Пишући како је крајем 2003. године дошло до промене власти у Грузији, „Волстрит џорнал” указао је и на улогу коју су у целом процесу имали Фонд за отворено друштво Џорџа Сороша и америчка Агенција за међународни развој (USAID).

А сада је на реду Јерменија!

Но, да ли је Јерменија заслужила тако нешто од Србије?

Политички односи Србије и Јерменије веома су добри, констатировала „Политика” 2012, године. „На инаугурацију председника Томислава Николића дошао је заменик министра спољних послова, и био међу три-четири највиша званичника, од присутних 1.200 људи”, објашњава почасни конзул Јерменије Предраг Томић. Најважнији задатак биће подизање економских односа на много виши ниво. (Конзулат Јерменије први пут у Београду // Политика, 15.09.2012.)

У Србији сада, највише у Београду, Врњачкој Бањи и Новом Саду, живи око хиљаду Јермена, већином потомака оних који су дошли после турског геноцида и Октобарске револуције.

Сада сам на страни анђела, и то није лака улога”, каже Сорош-старији. Значи ли то да је преврат у Јеревану анђеоски поклон Сороша (и његове београдске посвојчади) јерменском народу и улог у учвршћивање српско-јерменског пријатељства?

Др Иван Пајовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here