Др Иван Пајовић: Допинг-скандал Made in USA

Др Иван Пајовић
Поделите:

 

Недавно је Светска антидопинг агенција (The World Anti-Doping Agency, WADA) одблокирала рад Руској антидопинг агенцији (РУСАДА). Ову одлуку подржало је 9 од 12 чланова извршног комитета WADA, двоје је гласало против, а један је члан био уздржан. Заседање се одвијало на Сејшелским острвима.

Светска антидопинг агенција има седиште у Канади и налази се под чврстом контролом Ујка-Сема. Притом се Американци за прљаве послове дискредитације спортиста служе туђим рукама. Одлука без преседана да се одстрани РУСАДА наметнута је, наравно, са оне стране океана. Одлука WADA се не може објаснити никако другачије него као жеља за понижавањем Русије, будући да је општепознато да се допинг активно користи у истим тим САД. Није случајно WADA одбила да достави Међународном олимпијском комитету подробније информације о резултатима своје истраге случаја допинга у руском спорту. Ричард Мекларен (аутор извештаја) није се чак удостојио да контактира са руском страном. Притом Русија је све ове године била на другом месту по обиму грантова издвојених за рад WADA.

У циљу утврђивање истине, делегација од ауторитета аустријских и руских микробиолога и биохемичара упутила се у канцеларију WADA, како би спровела упоредну анализу тестова руских спортиста са тестовима америчких и како би објавила добијене резултате. Руководство WADA склањало се од ове посете под којекаквим изговорима. На крају, када је напокон дозвола за рад са тестовима дата, догодило се следеће: чистачица је махнула крпом и уништила допинг-тестове спортиста САД од 1990. до 2016. године!

Службеници WADA овако коментаришу случај: „Једна од сарадница агенције за одржавање хигијене чистила је америчку секцију, па је непажљиво поткачила сталажу са тестовима, која је пала, повукавши за собом и остале сталаже, по „домино-принципу”. Као резултат, више од 30.000 бочица је разбијено, а остале се не могу идентификовати, будући да су се чувале у обележеним и нумерисаним кутијама, а на самим бочицама информација није било. Неповратно су изгубљени тестови за 26 година, будући да се архива привремено чувала заједно са најновијим тестовима”. На крају су констатовали да су раскинули уговор са непажљивом чистачицом… Коментари су излишни!

Августа 2016. Fox News даје овакво саопштење: „У канцеларијама и лабораторијама главног штаба Светске антидопинг агенције која се налази у Монтреалу, спроводе се претраге. Повод томе су докази које је један од високопостављених сарадника WADA дао о преступним делима руководства ове организације”.

Светска антидопинг организација се оптужује за злонамерно избегавање пореза, руководство се оптужује за корупцију, многа фалсификовања и организацију наркокартела. У оквиру истраге кривичних дела приведени су шеф организације Крејг Риди и два његова заменика, а такође и низ других високопостављених сарадника. Међу њима и представник независне комисије WADA Ричард Мекларен, аутор озлоглашеног извештаја о руском допингу.

Постоји још један веома интересантан моменат. У кодексу WADA не постоји јасна дефиниција шта је то допинг!!! Постоји само ова фраза: „Супстанце које је забранила WADA сматрају се допингом”! Шта то треба да значи?

Врло занимљива је прича о такозваним „терапеутским изузецима”. Спортиста може сасвим легално да се користи допингом, уколико WADA пружи одговарајућу дозволу. Истог часа када службеник WADA потпише потврду, озлоглашени допинг се одмах претвара у „лек”. На основу чега се издају такве потврде? Ко утврђује дијагнозу спортисти и одређује његово лечење? О томе WADA никоме не полаже рачуне. То је професионална тајна те организације.

Познато је да је 53 британских спортиста од 366, колико их је учествовало на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, имало специјалну дозволу од WADA за узимање средстава које се налазе на списку забрањених. Управо се са том дирљивом бригом WADA за здравље енглеских спортиста повезује огроман скок броја медаља британске репрезентације.

Штампа је писала да је члановима породице руководиоца WADA Крејга Ридија 2016. године легло на банкарске рачуне њихових фирми негде око милијарде долара. Аналитичари су уочили да се та колосална сума прикупљала одвојеним траншама у периодима када је спортистима разних земаља WADA издавала дозволе за употребу специјалних препарата.

Како се онда не сетити речи покојног сенатора Мекејна: „Таква ситуација као са Русијом, у САД се принципијелно не може догодити. Ми смо супер-сила и, наравно, све контролишемо. Наши амерички спортисти могу јести допинг за доручак, ручак и вечеру и ниједна вашка из WADA не сме их за то дирати без наше сагласности. Ако би се то и десило, што је тешко замислити, ја не бих позавидео судбини тог службеника”.

Допинг у спорту је западни изум. За последњих неколико деценија скоро сви скандали са употребом допинга у високом спорту (између осталог и са трагичним исходом) били су повезани са америчким и европским атлетичарима. И тек у последњих пар година, од како се на Западу расцветала русофобија, а Вашингтон започео нови хладни рат против Русије, одједном су усиљено почели да се појављују допинг-скандали везани за руске спортисте.

Нема никакве сумње у порекло допинг-скандала: то је операција осмишљена од стране западних служби, као облик наставка медијског рата. Доказа је више него довољно. Пранкери (телефонски хакери) Вован (Владимир Кузњецов) и Лексус (Алексеј Стољаров) снимили су телефонски разговор са директором Светске антидопинг агенције ВАДА Крејгом Ридијем и са шефом Америчке антидопинг агенције Тревисом Тајгартом, који и јесте иницијатор истраге o Русији и њеним спортистима.

Крејг Риди је том приликом рекао да нема никаквих других доказа осим интервјуа који је информатор WADA Григориј  Родченков дао за „Њујорк тајмс“. А шеф Америчке антидопинг агенције Тревис Тајгарт је пранкеру Вовану, а мислећи да је на вези министар спорта Украјине Игор Жданов, рекао да би Русију требало суспендовати са свих такмичења, јер „то је политика, пријатељу мој“.

У последње време у Русији су предузете најодлучније мере за сузбијање допинга и све међународне препоруке у тој области су испуњене. Државна дума је пооштрила антидопинг законе и данас је Русија права авангарда у борби са тим злом. А светски лидери по употреби допинга постали су спортисти из САД: по броју откривених најгори су играчи бејзбола, њих 52. Амерички фудбал заузима четврто место – 18 случајева. Друго и треће место припада класичним спортовима: лака атлетика – 45 случајева, тешка – 33. Упркос очигледним чињеницама, труде се да „страшило” направе управо од Русије. Активни предводник тих напада са очигледном политичком позадином постао је данас Међународни олимпијски комитет (МОК), у чијем статуту пише да спорт мора остати ван политике.

Спорт би требао бити и изван бизниса. Ипак, од спортске организације МОК се одавно претворио у огромну бизнис-корпорацију са милијардама прихода. Формирао се чак и специјални појам: „олимпијски маркетинг”. Најпрофитабилнији производ који се продаје на олимпијадама је телевизијско време. Други приходи су од реклама и новац од компанија-спонзора. Још један облик сакупљања прихода је трговина улазницама. И, напокон, лиценцирање комерцијалног коришћења олимпијске симболике.

Свака Олимпијада доноси данас МОК-у до 3 милијарде долара дохотка. Друга, тамна страна деловања МОК-а су непрекидни скандали са корупцијом. На прљаве радње у МОК принуђени су да обрате пажњу чак и у САД. Министарство правде САД приступило је широкој истрази везаној за корупцију у таквим међународним спортским организацијама као што је Међународни олимпијски комитет, Међународна фудбалска федерација (FIFA), Међународна асоцијација лакоатлетскх федерација (IAAF), а такође и у Националном олимпијском комитету САД. Како пише New York Times, истрага ће се дотаћи одређених људи који су лобирали за резултате крупних светских такмичења. Нарочито ће бити обраћена пажња на случај рекета, прања новца и преваре повезане са одређивањем домаћина два светска првенства у лакој атлетици 2019. и 2021. у Дохи (Катар) и Јуџину (САД). Истрагу води тужилаштво САД Источног округа државе Њујорк.

Поводом корупције у МОК и другим међународним спортским организацијама већ одавно узбуну дижу и сами представници западних средстава информисања. МОК и FIFA подржавају корупцију и допинг, сматра аналитичар енглеских новина Guardian Сајмон Џенкинс. Он каже: „Позиви да се врати достојанство светском спорту неће бити услишени све док њиме управљају не спортисти и њихове колеге, већ управе које су таоци мафијашких структура, као што су FIFA и МОК”.

По његовим речима МОК много година затвара очи на многобројне примере употребе допинга, чак када су ти докази упућивани лично Међународном олимпијском комитету и његовој „смешној антидопинг агенцији”. Према мишљењу Guardian-a, транснационалне организације ће наставити да корумпирају спорт све док их подржавају њихови чланови, пре свега Британија и САД, „у слепој трци за спортским престижем”.

Успостављање руске лабораторије треба да буде сигнал целој светској спортској заједници да је време за прекидање политичког притиска на спорт. Заједно са тиме, одавно је време да се размисли о реформисању WADA, па чак и самог Међународног олимпијског комитета. То се посебно односи на немогућност деловања у оквирима демократских процедура. Отворени цинизам и дрскост целог тог система просто је запањујући.

Др Иван Пајовић

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here