Dr Ivan Pajović: Doping-skandal Made in USA

Dr Ivan Pajović
Podelite:

 

Nedavno je Svetska antidoping agencija (The World Anti-Doping Agency, WADA) odblokirala rad Ruskoj antidoping agenciji (RUSADA). Ovu odluku podržalo je 9 od 12 članova izvršnog komiteta WADA, dvoje je glasalo protiv, a jedan je član bio uzdržan. Zasedanje se odvijalo na Sejšelskim ostrvima.

Svetska antidoping agencija ima sedište u Kanadi i nalazi se pod čvrstom kontrolom Ujka-Sema. Pritom se Amerikanci za prljave poslove diskreditacije sportista služe tuđim rukama. Odluka bez presedana da se odstrani RUSADA nametnuta je, naravno, sa one strane okeana. Odluka WADA se ne može objasniti nikako drugačije nego kao želja za ponižavanjem Rusije, budući da je opštepoznato da se doping aktivno koristi u istim tim SAD. Nije slučajno WADA odbila da dostavi Međunarodnom olimpijskom komitetu podrobnije informacije o rezultatima svoje istrage slučaja dopinga u ruskom sportu. Ričard Meklaren (autor izveštaja) nije se čak udostojio da kontaktira sa ruskom stranom. Pritom Rusija je sve ove godine bila na drugom mestu po obimu grantova izdvojenih za rad WADA.

U cilju utvrđivanje istine, delegacija od autoriteta austrijskih i ruskih mikrobiologa i biohemičara uputila se u kancelariju WADA, kako bi sprovela uporednu analizu testova ruskih sportista sa testovima američkih i kako bi objavila dobijene rezultate. Rukovodstvo WADA sklanjalo se od ove posete pod kojekakvim izgovorima. Na kraju, kada je napokon dozvola za rad sa testovima data, dogodilo se sledeće: čistačica je mahnula krpom i uništila doping-testove sportista SAD od 1990. do 2016. godine!

Službenici WADA ovako komentarišu slučaj: „Jedna od saradnica agencije za održavanje higijene čistila je američku sekciju, pa je nepažljivo potkačila stalažu sa testovima, koja je pala, povukavši za sobom i ostale stalaže, po „domino-principu”. Kao rezultat, više od 30.000 bočica je razbijeno, a ostale se ne mogu identifikovati, budući da su se čuvale u obeleženim i numerisanim kutijama, a na samim bočicama informacija nije bilo. Nepovratno su izgubljeni testovi za 26 godina, budući da se arhiva privremeno čuvala zajedno sa najnovijim testovima”. Na kraju su konstatovali da su raskinuli ugovor sa nepažljivom čistačicom… Komentari su izlišni!

Avgusta 2016. Fox News daje ovakvo saopštenje: „U kancelarijama i laboratorijama glavnog štaba Svetske antidoping agencije koja se nalazi u Montrealu, sprovode se pretrage. Povod tome su dokazi koje je jedan od visokopostavljenih saradnika WADA dao o prestupnim delima rukovodstva ove organizacije”.

Svetska antidoping organizacija se optužuje za zlonamerno izbegavanje poreza, rukovodstvo se optužuje za korupciju, mnoga falsifikovanja i organizaciju narkokartela. U okviru istrage krivičnih dela privedeni su šef organizacije Krejg Ridi i dva njegova zamenika, a takođe i niz drugih visokopostavljenih saradnika. Među njima i predstavnik nezavisne komisije WADA Ričard Meklaren, autor ozloglašenog izveštaja o ruskom dopingu.

Postoji još jedan veoma interesantan momenat. U kodeksu WADA ne postoji jasna definicija šta je to doping!!! Postoji samo ova fraza: „Supstance koje je zabranila WADA smatraju se dopingom”! Šta to treba da znači?

Vrlo zanimljiva je priča o takozvanim „terapeutskim izuzecima”. Sportista može sasvim legalno da se koristi dopingom, ukoliko WADA pruži odgovarajuću dozvolu. Istog časa kada službenik WADA potpiše potvrdu, ozloglašeni doping se odmah pretvara u „lek”. Na osnovu čega se izdaju takve potvrde? Ko utvrđuje dijagnozu sportisti i određuje njegovo lečenje? O tome WADA nikome ne polaže račune. To je profesionalna tajna te organizacije.

Poznato je da je 53 britanskih sportista od 366, koliko ih je učestvovalo na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, imalo specijalnu dozvolu od WADA za uzimanje sredstava koje se nalaze na spisku zabranjenih. Upravo se sa tom dirljivom brigom WADA za zdravlje engleskih sportista povezuje ogroman skok broja medalja britanske reprezentacije.

Štampa je pisala da je članovima porodice rukovodioca WADA Krejga Ridija 2016. godine leglo na bankarske račune njihovih firmi negde oko milijarde dolara. Analitičari su uočili da se ta kolosalna suma prikupljala odvojenim tranšama u periodima kada je sportistima raznih zemalja WADA izdavala dozvole za upotrebu specijalnih preparata.

Kako se onda ne setiti reči pokojnog senatora Mekejna: „Takva situacija kao sa Rusijom, u SAD se principijelno ne može dogoditi. Mi smo super-sila i, naravno, sve kontrolišemo. Naši američki sportisti mogu jesti doping za doručak, ručak i večeru i nijedna vaška iz WADA ne sme ih za to dirati bez naše saglasnosti. Ako bi se to i desilo, što je teško zamisliti, ja ne bih pozavideo sudbini tog službenika”.

Doping u sportu je zapadni izum. Za poslednjih nekoliko decenija skoro svi skandali sa upotrebom dopinga u visokom sportu (između ostalog i sa tragičnim ishodom) bili su povezani sa američkim i evropskim atletičarima. I tek u poslednjih par godina, od kako se na Zapadu rascvetala rusofobija, a Vašington započeo novi hladni rat protiv Rusije, odjednom su usiljeno počeli da se pojavljuju doping-skandali vezani za ruske sportiste.

Nema nikakve sumnje u poreklo doping-skandala: to je operacija osmišljena od strane zapadnih službi, kao oblik nastavka medijskog rata. Dokaza je više nego dovoljno. Prankeri (telefonski hakeri) Vovan (Vladimir Kuznjecov) i Leksus (Aleksej Stoljarov) snimili su telefonski razgovor sa direktorom Svetske antidoping agencije VADA Krejgom Ridijem i sa šefom Američke antidoping agencije Trevisom Tajgartom, koji i jeste inicijator istrage o Rusiji i njenim sportistima.

Krejg Ridi je tom prilikom rekao da nema nikakvih drugih dokaza osim intervjua koji je informator WADA Grigorij  Rodčenkov dao za „Njujork tajms“. A šef Američke antidoping agencije Trevis Tajgart je prankeru Vovanu, a misleći da je na vezi ministar sporta Ukrajine Igor Ždanov, rekao da bi Rusiju trebalo suspendovati sa svih takmičenja, jer „to je politika, prijatelju moj“.

U poslednje vreme u Rusiji su preduzete najodlučnije mere za suzbijanje dopinga i sve međunarodne preporuke u toj oblasti su ispunjene. Državna duma je pooštrila antidoping zakone i danas je Rusija prava avangarda u borbi sa tim zlom. A svetski lideri po upotrebi dopinga postali su sportisti iz SAD: po broju otkrivenih najgori su igrači bejzbola, njih 52. Američki fudbal zauzima četvrto mesto – 18 slučajeva. Drugo i treće mesto pripada klasičnim sportovima: laka atletika – 45 slučajeva, teška – 33. Uprkos očiglednim činjenicama, trude se da „strašilo” naprave upravo od Rusije. Aktivni predvodnik tih napada sa očiglednom političkom pozadinom postao je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK), u čijem statutu piše da sport mora ostati van politike.

Sport bi trebao biti i izvan biznisa. Ipak, od sportske organizacije MOK se odavno pretvorio u ogromnu biznis-korporaciju sa milijardama prihoda. Formirao se čak i specijalni pojam: „olimpijski marketing”. Najprofitabilniji proizvod koji se prodaje na olimpijadama je televizijsko vreme. Drugi prihodi su od reklama i novac od kompanija-sponzora. Još jedan oblik sakupljanja prihoda je trgovina ulaznicama. I, napokon, licenciranje komercijalnog korišćenja olimpijske simbolike.

Svaka Olimpijada donosi danas MOK-u do 3 milijarde dolara dohotka. Druga, tamna strana delovanja MOK-a su neprekidni skandali sa korupcijom. Na prljave radnje u MOK prinuđeni su da obrate pažnju čak i u SAD. Ministarstvo pravde SAD pristupilo je širokoj istrazi vezanoj za korupciju u takvim međunarodnim sportskim organizacijama kao što je Međunarodni olimpijski komitet, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), Međunarodna asocijacija lakoatletskh federacija (IAAF), a takođe i u Nacionalnom olimpijskom komitetu SAD. Kako piše New York Times, istraga će se dotaći određenih ljudi koji su lobirali za rezultate krupnih svetskih takmičenja. Naročito će biti obraćena pažnja na slučaj reketa, pranja novca i prevare povezane sa određivanjem domaćina dva svetska prvenstva u lakoj atletici 2019. i 2021. u Dohi (Katar) i Judžinu (SAD). Istragu vodi tužilaštvo SAD Istočnog okruga države Njujork.

Povodom korupcije u MOK i drugim međunarodnim sportskim organizacijama već odavno uzbunu dižu i sami predstavnici zapadnih sredstava informisanja. MOK i FIFA podržavaju korupciju i doping, smatra analitičar engleskih novina Guardian Sajmon Dženkins. On kaže: „Pozivi da se vrati dostojanstvo svetskom sportu neće biti uslišeni sve dok njime upravljaju ne sportisti i njihove kolege, već uprave koje su taoci mafijaških struktura, kao što su FIFA i MOK”.

Po njegovim rečima MOK mnogo godina zatvara oči na mnogobrojne primere upotrebe dopinga, čak kada su ti dokazi upućivani lično Međunarodnom olimpijskom komitetu i njegovoj „smešnoj antidoping agenciji”. Prema mišljenju Guardian-a, transnacionalne organizacije će nastaviti da korumpiraju sport sve dok ih podržavaju njihovi članovi, pre svega Britanija i SAD, „u slepoj trci za sportskim prestižem”.

Uspostavljanje ruske laboratorije treba da bude signal celoj svetskoj sportskoj zajednici da je vreme za prekidanje političkog pritiska na sport. Zajedno sa time, odavno je vreme da se razmisli o reformisanju WADA, pa čak i samog Međunarodnog olimpijskog komiteta. To se posebno odnosi na nemogućnost delovanja u okvirima demokratskih procedura. Otvoreni cinizam i drskost celog tog sistema prosto je zapanjujući.

Dr Ivan Pajović

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here