Др Иван Пајовић: Украјинска клопка за Трампа

Поделите:

 

Пентагон наставља стратешко партнерство са Украјином. То је потврдио шеф америчког ресора одбране Џејмс Матис, који је боравио у Кијеву поводом прославе Дана независности. Шефа Пентагона позвао је председник Петро Порошенко, када је почетком јуна путовао у Вашингтон на своју прву личну аудијенцију код Доналда Трампа. И како то нису заборавили да нагласе у Кијеву, oва посета министра одбране САД независној Украјини биће прва у последњих десет година.

Током посете Матис је потврдио стратешко партнерство САД са Украјином. Такође је обећао да ће САД и даље улагати напоре у „припрему, ојачавање и пружање консултативне подршке украјинским оружаним снагама”. Разуме се, шеф Пентагона није могао да не помене Русију, на коју, по његовим речима, и даље треба „вршити притисак”, како би она „испунила своје обавезе у оквиру Минских споразума”. То, по његовим речима, подразумева „тренутни прекид ватре, уклањање тешког наоружања и обезбеђење приступа посматрачима ОЕБС без икаквих препрека”.

Матис — звани „Бесни пас” — није дипломата, већ министар одбране. Стога су у Кијеву, пре свега, расправљана питања међусобне сарадње у војној сфери. А кључна тема могла би бити управо оно смртоносно оружје, које кијевске власти одавно жуде да добију од својих прекоокеанских партнера.

Лист The Wall Street Journal недавно је саопштио да су САД разрадиле план доставе „одбрамбеног наоружања” Украјини. Пре тога је заменик председника обједињеног комитета начелника штабова оружаних снага САД, генерал Пол Селва, изјавио да решење о достави „одбрамбеног наоружања” Украјини могу донети у току неколико наредних месеци. Ради се о дефицитарном стрељачком наоружању — например тешким снајперским пушкама, о противтенковским ракетама „Џевелин”, а Кијев жели такође и „Стингере” — ручне противавионске ракете.

Очекује се и доставка система управљања артиљеријском ватром. Уколико Украјинци добију такве системе, потпуно је вероватно да ће у артиљеријским дуелима, који представљају основни елемент оружаних борби у Донбасу, превага прећи значајно на страну Кијева. Украјински артиљерци ућуткаваће батерије донбаских добровољаца, а после тога тенковима уништавати пешадију на положајима. Зато, када говоре како је у питању одбрамбено оружје, иза тих речи скрива се велико лукавство.

Испорука оружја биће праћена врбовањем плаћеника, који су специјалисти за те видове наоружања.

До сада су САД испоручивале Украјини само нелетално оружје и опрему, између осталог извиђачке беспилотне летелице Raven, приборе за ноћно осматрање, артиљеријске радаре, оклопне теренске аутомобиле и обичне теренце типа Hummer. Обим те помоћи процењује се на нешто више од сто милиона долара годишње.

О испорукама америчких ручних ракетних бацача за потребе Националне гарде Украјине недавно је писано на једном од западних сајтова:

https://southfront.org/documentsconfirmtheusalreadydeliveredlethalweaponstoukraineexclusive/

Осим тога, амерички инструктори спровели су обуку бораца Националне гарде. Маја 2017. године Сенат САД је одобрио пројекат буџета, који допушта Пентагону да потроши 150 милиона долара на војну помоћ Кијеву.

Између осталог, сам Доналд Трамп сматра да су односи са Русијом знатно важнији од односа са Украјином. Његов став се разликује од ставова покојног Бжежинског, који је сматрао да се ни у ком случају не сме допустити зближавање Украјине и Русије, јер би то представљало обнову Совјетског Савеза, а самим тим велики геополитички проблем за САД..

Данас се та доктрина већ сматра застарелом. И Трамп искрено рачуна да је Украјина ствар која се тиче искључиво НАТО и Европе. Русија, делујући у Украјини, не угрожава САД. А то значи: нека Европа — или НАТО, као инструмент војне безбедности — „ухвати бика за рогове”.

САД више нису у стању да плаћају за све. Буџет, који Американци издвајају за издржавање НАТО трупа, инфраструктуре и командну структуру, већ превазилази војни буџет САД.

Разуме се, Трамп који почиње да пребројава сваки цент, види да се безбедност Европе и безбедност Украјине обезбеђују америчким новцем. А долари су Америци хитно потребни у друге сврхе — за здравствену заштиту, за формирање нових радних места итд. Зато сада Украјина не представља стратешки приоритет за безбедност САД.

Једном речју, за Доналда Трампа Украјина је по значају трећеразредни регион. На првом месту за њега је Азијско-Тихоокеански регион, на другом Блиски Исток, а тек на трећем Украјина и Источна Европа. Али на Трампа се врше притисци са разних страна. Притискају га сенатори и конгресмени Демократске странке. Притиска га и велики део припадника Републиканске странке, који су према њему непријатељски настројени. Осим тога, могу га притиснути и представници индустријског бизниса, који га сада подржавају. Иза Трампа стоје, између осталих, и корпорације за производњу наоружања. Испоруке смртоносног наоружања одбрамбеног карактера, које је увек скупље него офанзивно оружје, за њих представља могућност склапања повољних уговора.

Амерички војни стручњаци, чини се, ни сами до краја не знају шта ће Украјини смртоносно оружје. Јасно је да ће га добити, између осталих, и острашћени националисти из бандеровских батаљона. И добиће га, како би се припремили за рат против Руске армије, о чему отворено говоре. Американци су их створили, и на неки начин их контролишу, али бандеровци су апсолутно непредвидиви и расположени су да ратују са сваким, а не само са Русијом.

Са друге стране, у садашњој прилично сложеној унутрашњеполитичкој ситуацији Трамп је принуђен да прави компромисе, који би демонстрирали његову спремност да сарађује са Конгресом. Украјински лоби у САД је прилично моћан.

Конгрес редовно доноси резолуције против Русије. Јасно је да Трамп мора некако да реагује на забринутост букача у Сенату и Представничком дому. И ето, он показује како није против њих, убеђујући своје опоненте отприлике у оваквом тону: „Ето, отпутовао је у Кијев мој министар одбране. Тамо су му прострли црвени тепих. Он се руковао са свима. Разговарао је са озбиљним изразом лица. Уопште, сви ми радимо у том правцу”.

Још је Викторија Нуланд тврдила да је кијевски режим корумпиран, неефикасан и угрожава Европу. Они је се држе само зато што је у питању велика држава, фактички са највећим ресурсима у Европи, посебно прехрамбеним.

У суштини, кијевски режим за САД је као кофер без дршке. Сви знају да га је тешко носити, али им је жао да га баце. Сви здравомислећи Американци већ схватају да је тај режим утемељен на радикалном национализму, и, имајући у виду до сада познате странице мутне украјинске историје — осуђен је на пропаст.

Трамп се налази пред озбиљним избором. Да ли он схвата да после испоруке Украјини смртоносног оружја из САД, Американци тешко могу да се ишчупају оданде и да ће се заглибити као у Вијетнаму? Фактички то би представљало крах самог Трампа као самосталног политичара.

Др Иван Пајовић, Видовдан

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here