Драган Kараџић: Kампања пљувања по Вучићу или почетак нове Твитер револуције

Поделите:

Друштвене мреже и нове технологије, постале су свеприсутне и незаобилазне у животима људи широм планете. Фејсбук у Србији има 3,6 милиона корисника, Инстаграм 1.200,000, а Твитер близу 500.000 корисника, пре свега у популацији 18-48 година. По броју налога на Фејсбуку у односу на укупан број корисника интернета, Србија је у самом врху у свету и тај проценат износи је 70 – 80 %. Поређења ради, у односу на број становника и број активних корисника, Твитер  мрежа се двоструко више користи у Србији него у Енглеској и другим развијеним земљама.

Друштвене мреже, поготово “Твитер”, постале су моћни “медији” , користе га светски политичари, многе познате личности с филмске, естрадне и музичке сцене. Твитер у Србији користе пре свега политичари, политички активисти, симпатизери опозиционих политичких странака и скупо плаћене организоване групе Твитер активиста. Они пролазе “курсеве за обуку” у софистицираним страним центрима за дигиталну пропаганду у којима добијају потребна знања за своје деловање. Формирају се “групе” за “ударе”, пре свега на српске институције, све у циљу њиховог слабљења и урушавања у јавном мњењу Србије.


Објавом њиховог “циљног поста” на Твитеру, а потом шеровање истог на Фејсбуку и Инстаграму, мултипликује се порука ка милионима корисника, при том, ако га пренесу електронски и прес медији, тај број се знатно повећава.


На удару Твитер кампање “организованих активиста” су све најважније српске институције у које народ има највише поверења: Председник Србије, Војска, Полиција, Српска православна црква. Kампања је “смишљено”  усмерена ка нагорим персоналним увредама на рачун председника, чланова владе, патријарха и најважније српске епископе.


Није случајно што је примарна мета на друштвеним мрежама председник државе који представља земљу и нашу политичку заједницу. Да ли су ти напади дело фрустрираних појединаца или добро организована стратегија за слабљење позиције председника а у будућности и за свргавање. Да се разумемо не говоримо о позитивној и конструктивној критици власти већ о кампањи агресивног блаћења и отворене сатанизације председника Србије и оних које воде ову земљу. Није то дакле критика власти па ни само политички напад на Александра Вучића већ је реч о осмишљеном и систематичном нападу на наше главне институције.


Одлично плаћени и обучени политички активисти стратегијом “специјалног Твитер рата” дневно су активни у нападима на  најважније српске институције и Председника Србије, а  “осмишљена мржња” према Вучићу и члановима његове породице, првазилази све цивилизацијске и културолошке норме. Тако нешто је немогуће у цивилизованим и демократским друштвима а у тим нападима предњаче они који се највише позивају на “цивилизацију”, “толеранцију” и “демократију”. Овом кампањом они то све негирају и обесмишљавају.


На делу је најприземнији и највулгарнији речник који овде најрадије не бисмо из пристојности ни цитирали, а за који смо мислили да припада само људима из криминалног миљеа или полусвету. У најпрљавију кампању су “циљно” укључене Твитер “политичке звезде”, чије објаве долазе до великог броја људи и које други затим преносе. Тако глумац Сергеј Трифуновић (35.400 пратилаца) пише на Твитеру да ће  “пишати на Вучићев гроб”. Саша Јанковић (159.000 пратилаца) лидер Покрета слободних грађана у томе га подржава. Горан Јешић-ДС, (17.900 пратилаца)  исправља Трифуновића и пише “попишати на Вучићев гроб”. Срђан  Драгојевић (17.700 пратилаца) СНС назива “свињском, грок, наци хунтом” а Вучића “диктатором”. Јанко Баљак (7.358 пратилаца) “духовиту” поставља загонетку: “Сере ко фока, осећа се попишан. Kо је то? Владо Георгијев певач (577.000 пратилаца) пише: “Улицу сте тражили, улицу ће те добити”. Тања Војтеховска новинарка (214.000 пратилаца) пише: ” Него Македонци, јел вам остало нешто од оних фарби и ми треба да кречимо до Нове године”. Душан Теодоровић – српски академик (4115 пратилаца), замислите врло “академски” пише “Један што жели да пишају по њему је пишао по другима  целог века”. Индикативно је да су сви горе наведени аутори Твитова или чланови ПСГ Саше Јанковића или његови симпатизери.

Да ли су одређени светски центри моћи њих таргетигали као “нову политичку снагу”, преко које ће “обавити” своје зацртане политичке циљеве у Србији? Kада се направи анализа колико људи их прати на Твитеру и број мултипликација њихових Твитова путем Фејсбука и Инстаграма и других медија, јасна  је стратегија и тактика  која се користи а која је већ опробана и спроведена у многим земљама. При том и ако медији блиски виласти реагују на ове провокације бурно онда је ефекат тоталан у смислу покривања целокупне јавности.

Kако функционишу друштвене мреже а пре свега однос “лидера мишљења” и “следбеника”. Наиме, Твитер “политичке звезде” одржавају и појачавају слабе везе њихових пратилаца. Слабе везе захтевају мало или нимало емоционалне повезаности, потребно је само се сложити око неких основних услова, као што је рецимо политичка припадност. Исто тако ниво комуникације је низак, захтевају мало личног времена  да се одржавају, али опет имају врло велику снагу нарочито у кризним моментима или кад је јавност нечим окупирана.

Анализом Твитер мреже, током например побуна у Арапском свету пре 7 година, може се видети колико је и тада била моћна друштвена мрежа која је у међувремену добила десетак пута више корисника а и вишеструко јој се повећао утицај нарочито после Трампове победе на америчким председничким изборима.

Такође, како се путем слабих веза које иначе нису активне (или често нису уопште), може проширити  заједнички политички циљ, те посредстом Твитера срушити владајући систем. Догађаји у арапском свету 2011. године се често називају „Твитер револуција“. Међутим, то није први пут да се користила Твитер мрежа у политичке сврхе.


Први успешан случај коришћења Твитера за овакве сврхе је био у Молдавији  и Ирану 2009. године. Kоришћење Твитера током револуција у Тунису 2010-2011. и Египту 2011. године представљају највеће догађаје  у политици где је била укључена нека друштвена мрежа.


2017. године у Србији се води најпрљавија Твитер кампања против најважнијих српских институција и Председника Александра Вучића. Поставља се питање: да ли је на делу покушај Твитер револуције у Србији или барем припрема њене прве фазе?

Драган Kараџић, медијски консултант

Поделите:

57 Коментари

  • Смешно је кад Марку смета Тони Блер а не смета му Зоран Кесић.
   Док се ти клањаш Кесићу он се спрда са Републиком Српском, коју је баш тај Клинтон бомбардовао.
   Колико Сорош плаћа своје ботове, сигурно нису сендвичи у питању?

 1. Није Караџа поменуо њих још брдо.
  Ево сад је изашло на видело на твитеру да је лик који се представља као Хер Ото Флик заправо Игор Павличић, бивши градоначелник Новог Сада из времена жуте власти.
  Као што је за време своје власти у Новом Саду пљувао СПЦ тако му је сад и на твитеру то омиљени спорт.
  Приде лик је Хрват.

 2. Hm,hmm…i pisanje je ponekad sranje,ali i faktor demokratije…kada je raja, pitala odzu,sta je to demokratija,odza je kasljucnuo sa minareta i objasnio,da je to,da on ima pravo,da ih sve popisa,a da,i oni imaju to isto pravo,i popisaju njega na minaretuu..xe,xe ako dobace.

 3. Hm,hmm..centri, moci,poput nekih ” fulbrajtovih ” i slicnih,to lepo rade, ponude ti stipendiju,ali da snimas film,na primer ” skupljaci perja”..pa,krenu pride ” …Romska prava, i pocne da ” leti perje”..samo od sebe…” Ljubisa Ristic,mladjih dana,nudili su to i meni,ali sam to odbio”..i, dan danas ” omrazeni lik ikomunista”.. I,ako je kao mlad, izasao iz SKJ, ali ” etiketu nosi i dan danas”, zaista sta se dogodilo sa Doli Bel,,?

 4. Mislim da samo oni koji su na vlasti (ili imaju neku društvenu i političku moć) su protiv društvenih mreža, jer su direktno izloženi javnosti u svoj njihovoj bedi a pri tom su “nezaštićeni” od te javnosti! Šta ima lepše od (recimo) slike Tome majmuna Nikolića koji pijan kao svinja valja se u blato! Toma majmun jeste majmun premda se maskira skupim odelom belom košuljom i kravatom, ali to ne može da sakrije njegov majmunski lik i lopovski karakter, slika Tome majmuna u blatu koji je pijan kao svinja samo potvrđuje, dokumetuje ono što se vidi i bez te slike, ali ostavlja ga golog nemoćnog u svoj njegovoj životinjskoj naravi bez dostojanstva kojim se skriva iza državnih i javnih funkcija i nekih lopovski stečenih titula.

  • JUSTICIJA
   (Justitute et pro-stituere)
   Sudije su od uvek makroi pravi
   (i advokati su isto iz njihove “branše”)
   Justiciju mladu nevinu podvode
   kad im se za “profitom” ukažu šanse.
   A Ona je čista – nevina k’o dete
   od Boga je stvorena i misiju ima
   Sveti Duh na zemlju je poslao
   da poslanstvo Božije podeli ljudima!
   Ovi joj stavili povez preko očiju
   da ne vidi “onog” (kome se p(r)odaje)
   posle “toga” opet da nevino izgleda
   nikog ona (navodno) “ne prepoznaje”
   Nevina Justa se naučila “zanatu”
   ispod poveza svoga ona vešto viri
   merka klijetne kojima lega
   sa koliko će €/$ svoju “pravdu”
   – da sudijama namiri.
   Boginja pravde postala je kurva
   sad su mnoge kurve na mesto boginje
   tako sada pravdu kurve dele
   a mnoge su sudije prave svinje!
   – Ili su to od uvek i bili?
   – Prasci i prasice,
   – krmci i krmače!

    • Budale postoje da bi se pamet korigovala- tako je Bog uredio.
     Rad budale iskazuje se u “pojmu” glupost, te za budalu narod kaze
     (i) g l u p a k; okani se, ne bi bio glupak kada bi bar nesto pojmio!-, odmahne se rukom i produzi.
     No, glupaku treba zboriti da je glupak, mozda mu nesto “sjedne”.
     Sa: ” Koliko razumem…”, za ovoga se treba boriti, bez obzira sto i problem kojeg (i) on “komentarise” svodi na nivo
     “tekst o tviterasima”.
     Dakle, ono ” Koliko razumem…” trazi mimimum: sadrzaj koji ispisah Mihi se obracajuci govori da se ne radi o “jadikovki”, vec upravo suprotno i, drugo, ako- kao moto!- ide pjesma sa ovakvim sadrzajem, ista je, prvo, negacijom “jadikovke” i, drugo, ukljucivanje i glupaka u mogucu borbu za ociscenje- ciscenje i metlom i kocem- pravosudja, kao
     temelja po kojem drzava jest
     d r z a v a.
     Ako se ono ” koliko razumem…” bar malo usukalo u onom “koliko”,
     dobro je- prima se…

 5. Miha Bukovac!- divna pjesma o Bozijioj
  Poslanici i zemnim inkvizitorima! Javlham se, Tebi, samo iz jednog razloga: sedam godina vodim bitku
  Protiv ovih zemnih inkvizitora- nekoliko sudija Drugog osn. suda u Beogeadu, predsednika Suda, par sudija Viseg suda u Beogrady- i njihovog predsjednika, inace moralne spodobe, tuzilaca Viseg jav. Ruzilastva u Beogradu, kao i apelacionog javnog tuzioca u Beogradu Marije Susnjevic, inace lazova nad lazovima; u sve je ukljucen i vVisoki savjet sudstva, Drzavno vece tuzilaca…
  Necuvena skupina lazova i falsifikatora-
  obraz i lice ” sistema”!
  Za par dana saljem im nekakav, da se tako izrazim, zadnji ogled sve njihove prljavstine, najtruleznije duhovnosti, te , radi toga, trazim Tvoju dozvolu da ovu
  pjesmu stavim u Naslov. MOLIM TE DA MI ODGOVORIS DA LI MOGU OVO DA CINIM!?
  POZDRAV, Spase

 6. “Видовдан” е про-руски и комунистички. То се из авиона види. Ви сте господо издали Лазара и кнегињу у критичним моментима. Зашто? Лазар е тачно знао са чим располаже и шта имаю Турци. А ви и данас следите налоге “кнегиње” из Москве, а не траже нам Оливеру. Шта мислите, историю ће инфлация поести? Можете, али ако нам начну Войводство, комунисти, стерам вам га кеви, ебала вас Кина и Русия, ви сте воиистину найвеће зло и повести овог Народа. А браните,ви сте патриоте…а побили сте све паметне и писмене људе у Београду,ђенерала Михаиловића, др Рашковића, др Кољевића, отца Републике Србске. Доћи ће и овоме край, само полако, полако Роде. Комунизам е зло какво човечаснство упамтило ние. Побили су 22. милина православних Руса на правди Бога, и …сада су националисти и патриоте? Помиње ли ико те Русе мученике, верне Цару? Само Сербя и Сербски Краљ, Сремски Карловци. Ову комуна Русию, Србљи не узимаю за озбиљно, али ако вас има старих Руса…сетитете се србског Патриярха Варнаве Росића и његових молби Краљу да вас прими. Краљ е услишио молитве. Срби су едини народ коии е дао уточиште Русима коии су остали верни Цару, не сатанистичком комунизму.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here