Драган Караџић: Политичка позадина кампање “Вулинов стан”

Поделите:

Kад чујете вест да је неки политичар или министар купио стан или кућу и да се поставља питање порекло новца, јавност то по инерцији осуђује. Нарочито ако многи учествују у
кампањи подршке “истраживачком новинарству” прекор и осуда постају опште место.
Но мало ко поставља питање ко је покренуо кампању и са којим циљем се води у одређеном моменту и против одређеног политичара.

Нас у овом тексту не занима “стан” о којем има довољно информација у јавности и где већ мање више сви имају став према овом случају, већ политичка позадина ове афере. Kолико има сличности у оркестрираној кампањи која се данас води у вези купљеног стана министра војног Александра Вулина и својевреме смишљено пројектоване кампање против тадашњег министра војног Братислава Гашића. Да ли је
место министра одбране врућа столица за свакога ко у њу седне или само за одређене политичке личности.

Занимљиво је приметити да Александар Вулин док је водио Министрство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања није био на “тапету”. Братислав Гашић, као градоначелник Kрушевца или пословни човек, такође није био интересантан “истраживачким центрима” и дежурним моралистима. Тек доласком на чело Министарства одбране, за њих двојицу се, а то је очигледно, у западним центрима моћи, прави “профил за медијски одстрел”. “Матрица” примењена у случају Братислава Гашића примењује се данас и на Александра Вулина.

Уствари “мрежа је бачена” не толико на ове министре колико на Александра Вучића кроз кампању дискредитације његових најближих сарадника. Најефикаснији начин да неког оцрните у јавности или да му ослабите рејтинг је да дисквалифкујете његове кључне сараднике у јавности. Тиме посредно али ефкасно слабите и позицију “вође тима” који на крају остаје сам, ослабљен и неспособан да се одупре притисцима и уценама.

Биографија Александра Вулина је занимљива и пуна преокрета. Из власти СПС/ Јул изашао је 1998 године, изјавом “Доста нам је ратних бубњева. Морамо се окренути дијалогу са Западом”. Након конгреса СПС када је на чело партије додао Ивица Дачић, одбио је примамљиво место Потпредседника СПС и основао Покрет Социјалиста и отишао у опозицију. Годинама уназад је у коалицији са СНС и близак је Вучићев сарадник.

Братислав Гашић се још раних 90 их година доказао у приватном бизнису. Више од 20 година водио је успешно приватно предузеће ”Сантос”, који се бави производњом чаја и кафе. Био је сувласник заједно са Слободаном Вучићевићем “Гранд кафе”, једног од највећих српских производних брендова.

Дакле, док је Братислав Гашић градио своју веома успешну пословну каријеру, Драган Шутановац је био успешни избацивач у београдским клубовима а потом постао
“успешни” министар одбране. Постављењем за министра одбране у Влади Србије у којој је био један од најефикаснијих министара, Братислав Гашић у јавности добија поспрдни епитет “кафеџија” док истовремено његов некадашњи пословни партнер Слободан Вучићевић постаје угледни Председник асоцијације менаџера Србије. Двоструки стандарди него шта.

Намеће се питање зашто је баш сада стан који је Алексндар Вулин одавно купио (а чија куповина је одавно пријављена Агенцији за борбу против корупције) предмет организоване кампање? Није ништа необично да политичар или министар купи стан на не толико атрактивној локацији на Звездари. Kоји то политичар није купио некакву некретнину или пак проширио постојећу квадратуру? Садашњи министар војни није попут његовог претходника на том месту Првослава Давиница купио “Сателит” и државу задужио за 36 милиона еура, није као бивши министар војни Драган Шутановац изградио стан у најелититнијем делу Београда и нити је “тежак” 300.000 евра у кешу, не поседује као он скупу колекцију сатова, уметничке слике, оружје, а његова жена скупоцени накит.

Садашњи министар војни нема попут Вука Јеремића фирму за консалтинг која је приходовала 500.000 еура, а не зна се ко су њени клијенти,нема удружење ЦИРСД које је примило донације у износу од 3 милиона еура, а не зна се ко су донатори, нема породичну Фондацију, није као он купио два скупоцена стана на Врачару и укњижио их на име своје супруге, не поседује озбиљну колекцију аутомобила и мотора попот Саше Јанковића, није добио државну субвенцију од 600.000 еура (читај поклон) за винограде попут Зорана Живковића, није преко своје фирме посредством Министарства културе продавао књиге школама и библиотекама, попут Бошка Обрадивића, није био стечајни управник у фирми у којој је његова мајка “случајно” купила стан, попут Саше Радуловића.

Но оно што одваја Вулина од ових прозападних политичара је да је близак сарадник Александра Вучића. У том грму лежи зец – зато су ови политичари и њима слични “заштићени” док су неки други изложени оштрим медијским кампањама којима је циљ да се елиминишу из политичког живота. Ту је и прави циљ за оне који организују кампању – ослабити рејтинг Александра Вучића и приморати га на уступке у питањима од националног интереса. То је политичка и геополитичка позадина ове и сличних кампања против политичара који су таргетирани као “домаћи” насупрот оних који су лојални странцима.

Драган Караџић, Видовдан

Поделите:

21 Коментари

 1. Zašto se trudi ovaj Dragan Karadžić da brani Vulina kad ga niko ne napada. I kakve to veze ima – da li je ukrao novac ili nije? Svi znamo (Narod zna) da srbski političari ne kradu za to što su oni lopovi, nego za to što ih za to niko ne proganja (barem ne ozbiljno) već onako forme radi, to samo javnost, (mediji), i to po “narudžbi” kao i u ovom slučaju, oni znaju da je to samo “pro forma” i onda se prah slegne, duhovi se umire i kao da ništa nije bilo, igranka se nastavlja. Prema tome ne uzbuđujte se političari i ti Vuline i samo pevajte onu od Mitra Mirića “Ne može nam (ili Ne može mi) niko ništa jači smo (jači sam) od sudbine” jer to je (u stvari) istina. Jači ste od naroda a sve pravne institucije (i sve one državne) su na vašoj strani. Može narod da vam “pljune pod prozor” pa ti to samo u mislima nikako u stvarnosti, ni iz daleka!

 2. Вука Јеремића фирмa за консалтинг која је приходовала 500.000 еура, а не зна се ко су њени клијенти,нема удружење ЦИРСД које је примило донације у износу од 3 милиона еура, а не зна се ко су донатори, нема породичну Фондацију, није као он купио два скупоцена стана на Врачару и укњижио их на име своје супруге, не поседује озбиљну колекцију аутомобила и мотора попот Саше Јанковића, није добио државну субвенцију од 600.000 еура (читај поклон) за винограде попут Зорана Живковића, није преко своје фирме посредством Министарства културе продавао књиге школама и библиотекама, попут Бошка Обрадивића, није био стечајни управник у фирми у којој је његова мајка „случајно“ купила стан, попут Саше Радуловића.

  Pa ovde je vrlo unosno biti u opoziciji. Hocu i ja

 3. …sa pameti nasom! Dragance, Dragance! Ma, nebitan je stan, povodom je samo za bitnije igre, jasno je to. Ali: da li osjecas imalo srama zbog sopstvene ti ljigavosti; zasto ti i neko i nesto dobro dodje da govoris ne o tome, no o drugome; zasto ti i ovo dobro doslo da bi zborio o Vucicu, a ne o Vulinu! Ma, rekoh- nebitan je stan: ja cu, evo, prodati komad gradjevinskog zemljista i kupicu isti takav stan- i ja mafijas! Ali: ta ljigavost!, e, to je ono sto nas je totalno degradiralo, unistilo… Covjek od kicme nikada takve ne uzima za saradnike, pametan politicar ih se kloni- doakacemu. Zato sam uvjeren da nikada neces postati ambasadorom, a cini mi se da si sa p r o s t o r a na kojima majka radja samo direktore i ambasadore, moze i ministre…
  I jos malce: tvoje stivo jasno govori odakle to zlo dolazi- pa, ajde!, predji crtu, reci da nemozemo u drustvo sa tim zlom jer nam cini zlo: dakle, M Karadzic kaze- NE U EVROPSKU UNIJU, NE U NATO! AAAAA, SADA SAM TE ULOVIO, MARKO: ISTO MISLIS K’O I JA, JOS JEDAN MOJ!

 4. izvrsiti mobilizaciju rezervnog sastava, udvostruciti proizvodnju “Aleksandara” na 1 godisnje, iz Muzeja vratiti u borbeno stanje Me-109 u cilju odbrane Vulinovog stana.Dok su generacije dokolicara ginule po ratistima i bezale iz Srbije, Vulin je mukotrpno radio po konferencijama za stampu JUL-a i po pola sata mesecno, ne bi li zaradio za stan i kako se to zavrsilo, tako sto tetka iz mrske, kapitalisticke Kanade, jednom takvom cegevaristi, salje prljavih 300000 dolara, o klete li sudbe.Kada samo pomislim na njegovu napacenu dusu.Vulinov stan je crvena linija koju Srbija ne sme da predje.

 5. Evo ga dezurni branitelj svega “napredno lopovskog” u Srbiji. Brani keramicara koji je postao ministar i glavni bezbednjak…brani ministra vojnog koji nije sluzio vojsku i koji se seta, kao i svi drugi, iz jednog ministarstva u drugo…kao da je u pitanju vukanizerska radionica. Cudo jedno!

 6. 1. Поставиш за министра одбране чистог човека коме се ништа не може приговорити. Ако имаш таквог.
  2. Шутановце, Давиниће, Јеремиће изведеш пред суд.
  3. Ову бесмислицу нећу коментарисати. “ослабити рејтинг Александра Вучића и приморати га на уступке у питањима од националног интереса”

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here