Драгољуб Збиљић: Нити ће козе (са)чувати купус, нити ће српски лингвисти (са)чувати ћирилицу на досадашњи начин

Поделите:

Драгољуб Збиљић: Нити ће козе (са)чувати купус, нити ће српски лингвисти (са)чувати ћирилицу на досадашњи начин

Поводом храбрих актуелних покушаја министра културе и информисања Владана Вукосављевића да се, после дванаест година неуставности за српску ћирилицу, усклади Закон о службеној употреби језика и писма с јасном народном обавезом из Члана 10. Устава Србије, веома је важно знати шта је кључно за будућу извеснију судбину српске ћирилице у језику Срба.

Српски лингвисти избегавају своје обавезе, па су у последњој измени Правописа српскога језика (2010) задржали неуставно решење питања писма, противно пракси у решавању питања писма у целој Европи и свету. Те су следеће обавезе.

• Без реформе у Правопису српскога језика у правцу враћања једноазбучја као решења питања писма у свим другим правописима и језицима у Европи и свету, српска ћирилица мора постепено нестати, јер су могућности за замену ћирилице систематски оствариване преко власти и лингвиста у заједничком подухвату српски политичари с лингвистима последњих најмање 70 година.

• Српски лингвисти су с комунистима заједнички спроводили такву „равноправност писама“ за Србе да је она данас замењена хрватском латиницом (гајицом) око 90 одсто у јавности у Србији и Републици Српској, а у Црној Гори и Федерацији БиХ има је у оквиру „статистичке грешке“.

• У оквиру самопроглашене „државе Косово“, изван три-четири мање српске општине, српска ћирилица је сто посто замењена хрватском абецедом тамо где је на путним правцима употребљен (и) српски језик

• Кад је такво (катастрофално) стање ћирилице међу Србима и у Србији и изван Србије, српски министар културе Владан Вукосављевић спасава свој образ и покушава да испуни своју обавезу (и треба га подржати у томе) покушајем да макар усклади Закон о службеној употреби језика и писма с уставном (народном) обавезом по Члану 10. Устава Србије иако није схватио да се српско писмо не може спасити само законом, без реформе садашње српскохрватске одредбе о двописму и у Правопису српскога језика.

• Српски плаћени лингвисти у институцијама за српски језик (Матица српска, САНУ-ов Институт за српски језик и Одбор за стандардизацију српског језика, пре свих других) ама баш ништа не чине да објасне кључне чињенице и истину обманутом народу у време комуниста ко је, када, како и зашто забрањивао ћирилицу и фаворизовао хрватску латиницу (гајицу), с каквим крајњим циљем који је остварен од 1954. године до данас у више од 90 одсто замењене српске азбуке у пракси.

• Ипак, десетак одсто српске ћирилице још живи, највише захваљујући упорности и заинтересованости у последњих 20-ак година првооснованог Удружења „Ћирилица“ у Новом Саду, а касније и других сличних удружења и њиховом натчовечанском залагању људи, свесних значаја ћирилице за српски народ, јер када више не буде ћирилице у Срба, Срби ће доживети судбину која је задесила Србе католике који су први од Срба полатиничени и, онда, олкашано асимиловани.

• Српски лингвисти су у већини остали заробљени умом квазилингвистике сербокроатистике и навукли су се силних страхова да данас ретко кад смеју и да спомену да сви други народи у њиховима језицима чувају своја писма без икаквих тешкоћа, али само у једноазбучју.

Тако, уместо да буду предводници као стручњаци у враћању српске ћирилице у живот после упорног рада комунистичке власти да се ћириклица занмени латиницом код Срба, српски лингвисти су, нажалост, и данас кључни затирачи ћирилице преко решења питања писма у српском језику као у време доношења Новосадског договора о српскохрватском језику (1954) и формалној лажној равноправности писама, а, у ствари, настављању фаворизације хрватске латинице која је већ наметнула Србима већинско латиничко писмо и да се наметнута навика народа на фаворизовано писмо не може решити по комунистичком политичком договору с лингвистима о „постепеној замени српске ћирилице“ преко сурове смишљене фаворизације латинице у јавности да би избегли формалну забрану латинице да би се избегао однос према ћирилици као у окупацији Срба и Србије од Аустроугарске (1914-1918. и у НАХ-у (1941-1945). Али, комунистичка добро осмишљена фаворизација латинице дала је трајније успешне резултате у затирању ћирилице под комунистичком влашћу него у време окупације и у НДХ-у.

На крају треба још истаћи да је антићириличка и антисрпска пропаганда у правцу потпуне замене у Срба њихове ћирилице хрватском лаитницом измислила на хиљаде разлога од којих ниједан разлог није ни на чему утемељен.

7. август 2018.

Драгољуб Збиљић

(председник Скупшптине првоосноване „Ћирилице“)

Поделите:

8 Коментари

 1. “Нити ће козе (са)чувати купус, нити ће српски лингвисти (са)чувати ћирилицу на досадашњи начин”. У праву сте пријатељу. Увек сам вас радо читао и подржавао (имате мој е-маил, јавите се да у Н. Саду пијемо кафау). Све док су на власти ови еврослинавци, а на власти су од петооктобарске пироманске револуције, ћирилица, то најсавршеније писмо на свету, ће бити у запећку. Из дана у дан у масмедијима, посебно на ТВ каналима (жалосни водитељи и уредници) употребљава се хрваштина, просто се утркују да је наметну(опонаашање је најискренији облик ласкања). И гле чуда, у томе предњаче тзв. спортски коментатори, они су потпуно полудели. Имитирају хрватске спортске коментаторе, чак и нагласак. Садашњим и досдашњим владарима диригује Светска влада (приговарају ми да заговарам “теорије завере”, не ради се о теорији завере, постоји теорија истине, владу сачињавају Билдерберг група, Римски клуб, Комитет 300 и стотинак других тајних удружења, која имају своје банке), та влда је давно одлучила да уништи правослацље, дакако и ћирилицу. На челу Комитета 300 је енглеска краљица, та краљица финансира МИ6, најачу и најстарију об. службу (има документацију стару 300 година и никда је неће отворити). Надам се у Бога да ће српски народ изњедрити неке друге и другачије личности (Србијом влада ју индивидуе) да ће се СПЦ тргнути, очистити из својих редова антисрбе.

 2. “Нити ће козе (са)чувати купус, нити ће српски лингвисти (са)чувати ћирилицу на досадашњи начин”. У праву сте пријатељу. Увек сам вас радо читао и подржавао (имате мој е-маил, јавите се да у Н. Саду пијемо кафау). Све док су на власти ови еврослинавци, а на власти су од петооктобарске пироманске револуције, ћирилица, то најсавршеније писмо на свету, ће бити у запећку. Из дана у дан у масмедијима, посебно на ТВ каналима (жалосни водитељи и уредници) употребљава се хрваштина, просто се утркују да је наметну(опонаашање је најискренији облик ласкања). И гле чуда, у томе предњаче тзв. спортски коментатори, они су потпуно полудели. Имитирају хрватске спортске коментаторе, чак и нагласак

 3. Садашњим и досдашњим владарима диригује Светска влада (приговарају ми да заговарам “теорију завере”, не ради се о теорији завере, постоји теорија истине, владу сачињавају Билдерберг група, Римски клуб, Комитет 300 и стотинак других тајних удружења, која имају своје банке), та влада је давно одлучила да уништи правослацље, дакако и ћирилицу. На челу Комитета 300 је енглеска краљица, та краљица финансира МИ6, најачу и најстарију об. службу (има документацију стару 300 година и никда је неће отворити). Надам се у Бога да ће српски народ изњедрити неке друге и другачије личности (Србијом владају индивидуе, нико до њих није личност) да ће се СПЦ тргнути, очистити из својих редова антисрбе.

 4. Чуди ме за Матицу Српску да је толико слаба и нема воље а ни жеље у погледу потпуне примене ћирилице. Као да су уморни од живота, статични. Ја сам одрастао у Инђији и тамо сам још у оном социјалистичком добу приметио да више народа пише латинично него ћирилично. Тада беше српско-хрватски језик, па се није толико придавала пажња. Али, ипак, као да смо се стидели примени ћирилице иако смо Срби. Обзиром да је доста српског народа тамо половином 1960. те године дошло у Војводину, приметио сам да тај наш српски народ, овде пише, у тим временима, латиницу као “добар дан”. Могуће зато што су живели на простору републике Хрватске и тако то писмо остало.

  • Срби су, као тешко пострадале жртве у току Првог и Другог светског рата у оквирима Југославије касније све чинили из разумљивог страха, јер се одмах видело да је комунистичка власт према Србима у много чему била као окупатрорска власт, да им њихови непријатељи опросте што су били клани и(ли) протеривани, па су и као избеглице у Србији пристајали на све, па и на замену свог писма хратским писмом само да избегну наставак мржње која је у рату постојала према њима и која је у комунистичкој Југославији настављана. Пристајали су, дакле, на замену свога писма, пристајали су да се само Србији наметну аутономије чисто ради слабљења Срба и Србије. Сви други су пристајали да живе у Југославији док су у односу на Србе имале у свему већа права, па и у писму. Онда кад је на дозволу од сила са стране дато одобрење за цепање Југославије, сви су други кренули у рат против Срба. Срби су из искуства током страхота по њих у Првом и Другом светском рату били приморани на самоодбрану, а то су светске силе једва дочекале да ту српску самоодбрану прозову “разбијањем Југославије од Срба” и српска неизбежна самоодбрана послужила им је да се Срби протерају са свих својих огњишта у Србију. Тако су само Срби проглашени кривим за све па и за бомбардовање Србије 1999. године како би изазвали за почетак отцепљење Косова и Метохије из Србије. А Србији је у темељу Косово и Метохија. То непријатељи знају. Они знају да се српска кућа руши рушењем њеног темеља, јер нема сврхе поправљати кров ако се њен темељ руши. У том рушењу темеља српској кући помажу српска неслога и они који су укључени у пљачкање српске сиротиње. Па на Косову је зачета и Србија и српска неслога. Стране непријатељске силе обавезно играју на ту карту, јер “завади па владај” је основа свакога зла над државом и народом.

  • ШТЕТОЧИНСКО ДЕЛОВАЊЕ И МАНИПУЛИСАЊЕ ЧЕЛНИКА МАТИЦЕ СРПСКЕ ДРАГАНА СТАНИЋА

   Матица српска данас не зна шта ради захваљујући њеном председнику проф. др Драгану Станићу. Опасност с његове столице у Матици српској данас је посебно јака што се он вербално изјашњава за “право Српство” и за српску ћирилицу. Али се за ћирилицу залаже тако што не прихвата да се промени Правопис српскога језика и да се решење питања писма у Правопису реши по светској пракси и у складу с уставном обавезом у Члану 10. Он манипулише кријући погубност Новосадског договора о српскохрватском језику баш у Матици српској 1954. године, манипулише и даље са вансветским “богатством двоазбучја” само за Србе да би се наставила намера из Новосадског договора током расправе 1953. и 1954. године. Он је и даљње за оно што је сасекло ћирилицу и свело је данас у јавности и у Србији на десетак бедних процената ћирилице у језику Срба. Он директно каже: “Нама је историја дала два писма и то мора тако да остане.” Он тиме показује или да ништа не зна о тешкој историји српске ћирилице и борби за њу кроз векове, да ништа не зна ко је и како довео српско “равноправно писмо” српску ћирилицу до данашњих занемарљивих десетак процената и ко не да да се примени правописна обавеза из Члана 10. Дакле, он је опасан зато што као признати “интелектуалац” манипулише тиме која и каква нам је историја “донела два писма”, скривајући откривене чињенице да је то била насилна историја која нам је “донела два писма”, а донела је друго (латиничко, хрватско) писмо да би се тим другом писмом заменило стварно српско писмо ћирилица.
   И опасан је, јер је штетан, посебно Драган Станић (песничко име Иван Негришорац) зато што кад га било ко критикује због неуставног решења питања писма у Правопису српскога језика Матице српске, одговара да је то “напад на Матицу српску”. Наравно, није крива сирота Матица што јој је на чело и на грбачу Матице манипулацијама својим засео тај штеточина по српско писмо. Када су чланови Матице српске предложили да се у решењу питања писма Правопис усагласи с обавезом из Члана 10. Матице српске, он је гласање о томе забранио, доводећи у “приправност” обезбеђења Матице српске, јер је за њега и то гласање било напад на Матицу српску. За њега је “напад на Матицу српску” био предлог да се Правопис сачини у складу с уставном обавезом.

 5. Кад би проблем био само у председнику Матице Станићу, брзо би он био склоњен. Много је већа несрећа у томе што је њено чланство ћутало кад је Станић одбио да скупштина Матице расправља о правопису, по Збиљићевом предлогу. Више пута сам писао како сам у књизи проф. др Петра Милосављевића “Југословенска идеја и српска мисао” нашао занимљив текст о бившем председнику Матице Бошку Петровићу.Он је био њен први послератни председник и што формално што неформално управљао је Матицом пуних 55 година. А гад се упокојио, представио се Хрватом, па је као такав сахрањен на католичком гробљу у Петроварадину. Матица је устројена као југословенска и србохрватска, па Срби има да носе латински јарам.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here