Драгољуб Збиљић: Туђа латиница је у језику Срба одигрла антисрпску улогу „атомске бомбе“

Некад је Београд био чист ћирилички град, с малим изузецима на туђем, латиничком писму. Када су у раскопаном Београду у центру постављене уместо старих плоча гранитне, негде у то време почело је и „раскопавање и замењивање српске ћирилице на фасадама и постављање натписа с хрватском гајицом уместо ћирилице. Први пут се латиничење Београда и Србије догодило под окупацијом у Првом светском рату (1916-1918) после забране ћирилице, а онда се постепено латиничење главног града Србије догодило после Новосадскогг договора о српскохрватском језику и „равноправности писама“ (1954). Данс је Београд јавно у огромној већини полатиничен град, јер је од антићириличара ћирилица проглашена за „застарело писмо“. Од Срба се данас очекује и тражи да у свему промене себе и своју хиљадугодишњу традицију, па да замене и своје хиљадугодишње ћириличко писмо јер их оно чини „сувише“ Србима.
Поделите:

Драгољуб Збиљић: Насилно и смишљено бачена на Србе, туђа латиница је у језику Срба одигрла антисрпску улогу „атомске бомбе“

Најгоре у томе је то што српске власти, српска лингвистичка и интелектуална „елита“ још не схватају (или неће да схвате) какву је то антикултурну, антисрпску, антидуховну, антиправославну, разбијачку и поразну идентитетску улогу одиграло у српском народу када је стигло до тога да су данас сви градови Србије јавно окупирани у исписима енглеским језиком и у српском језику хрватском абецедом, а у Правопису српскога језика Матице српске се закључује да два алтернативна писма, супротно норми сваког другог језика у Европи и свету, „не могу бити штетна у српској култури“ у којој је хрватска, нормирана као алтернативна, гајица заузела преко 90 одсто простора у језику Срба а српска ћирилица и српски језик све су ређе у употреби међу Србима.

Када из суседне Хрватске данас неко први пут пређе границу са Србијом мора да се упита да ли је он то заиста прешао границу или је још у Хрватској. Чули смо сведочења Срба којима су у посету дошли пријатељи из Хрватске – да су, снебивајући се, казали свом домаћину: „Мало смо изненађени. Мислили смо да је у Србији у превласти ћириличНо писмо… Нисмо веровали да се и у Србији тако масовно пише латиницом…

Ни гости Хрвати ни домаћини Срби нерадо би међусобно распредали даље ту причу јер у то нису довољно ни упућени нити су вољни да „чачкају мечку“, јер су то ствари које се нерадо спомињу међу људима с добрим намерама. О томе расправљају озбиљно само они којима је, пре свега, до истине и на том пољу стало и којима је важно да и српски народ, као сваки други, чува свој културни и национални идентитет.

А шта је истина до које у Србији није баш лако свуда дођи, јер се прећуткују у јавности и међу језичким стручњацима све књиге, на пример, Удружења „Ћирилица“ (2001-2018). У њихових објављених око 20-ак истина о српском и хрватском писму прочешљано је, од почетка до краја (од 1060. до 2018), оно што је чиста истина о прогонима српске ћирилице на балканским просторима, о њеним забрањивањима, о политичкој и физичкој фаворизацији латинице гајице уместо српске азбуке, као и о начинима и разлозима те фаворизације и данас иако је Устав Србиоје 2006. у Члану 10. у складу с евроспком и светском праксом, вратио српски језик своме ћириличком писму. Али, није у Правопису и српској институционалној лингвистици испоштован Устав, власти га не спроводе и тако остаје на снази у пракси, у јавности у писању српским језиком хрватско писмо (гајица) чак преко 90 одсто. Српска ћирилица (вуковица, како се још данас зове међу лингвистима) шћућурила се као бедно, одрпано и понижено судбином сироче у углу од десетак процената, који се стално смањују у писаној јавности. Политичка, интелектуална и, пре свега, лингвистичка „елита“ (она која је, с обзиром на катастрофалне резултате цепања српског језика и затирања српске азбуке, добро плаћена за чување српског језика и српске ћирилице у институцијама: Матици српској, САНУ-овом Институту за српски језик, у Одбору за стандардизацију српског језика, пре свега) никако да се сети да у нормирању језика Срба примени обавезујућу одредбу с народног референдума за Устав Србије из 2006. године, власти не усклађују и даље с Уставом Закон о службеној употреби језика и писма, па се тако продужавају основна правила из Новосадског договора о српскохрватском језику и „равноправности“ писама у њему из 1954. године, наставља се српски „светски изум“ о „богатству двоазбучја“ у једном српскохрватском, сада и српском језику. Наставља се понижавање Срба, њиховог језика, српске културе, српске (ћириличке, православне) традиције и сатире се основна окосница која чини српски културни и национални идентитет.

Српски лингвисти мисле да су све плаћене лингвистичке обавезе у вези с ћирилицом посвршавали, па се нуде Министарству културе да обаве и правничке послове

Кад и буде покушаја у власти (као недавно у Министарству културе Србије Владана Вукосављевића) да се врати живот српском писму у језику Срба, српски лингвисти као позвани саветници не предлажу, неопходну и једино сврховиту, измену норме у Правопису српскога језика у вези с решењем питања писма, што је њихов осносвни задатак, него предлажу они нови закон о службеној употреби језика и писма, преузимајући тако улогу не лингвиста, за шта су једино плаћени, него улогу правника који на основу Устава треба да уобличе као широку јавну обавезу оно што одређује Устав који је народ изгласао на референдуму. Српски лингвисти тако, изгледа, мисле да су они све своје научне обавезе из српског језика посвршавали и сада хоће да пређу у правничку професију!

У српском народу се, тако, произвео и самопроизвео већ снажан антићирилички „другосрбијански новоидентитет“ који неће ни да чује за покушаје да се и српски народ у свом језику обједини, коначно, на једном изговору и једном писму, као што су се обједилили данас сви други народи, па чак и они који су се недавно национално преименовали и(ли) свој идентитет умногоме граде на некавој Србима несхватљивој мржњи према њима. А та мржња као да јача због чињенице да се данас у вези са српским језиком и писмом, умногоме не слажу ни сами Срби. Већ су „изрођени“ многи Срби који се (само)мрзе до те мере да нимало не заостају у мржњи према српској азбуци у поређењу и са онима који су спремни да ишчекићају у Хрватској сваку таблу исписану српским језиком и ћирилицом. Та „самомрзачка страст“ многих Срба названих „другосрбијанци“ према национално здравом и нормалном Српству толико је јака да је у сарказму према свему што се напише српском ћирилицом и свему што се залаже за природно очувању српског идентитета у српском језику и писму надмаша често чак и оно што се појави као антићириличко и антисрпско према неким појединцима и у Хрватској.

Закључак: Антићириличка „другосрбијанска“ мрзачка еуфорија налази покриће код српских лингвиста у њиховом Правопису са два писма само за Србе

Српска је велика и претећа несрећа што је антићириличка еуфорија „другосрбијанаца“ нашла утемељење међу српском споменутом на почетку плаћеном од државе Србије „елитом“ која нити сме нити жели да се и у српском народу и у његовом језику успостави уставна, нормална практична норма попут сваке друге такве норме у сваком другом језику Европе, где та „елита“ у Србији сматра да нам је место. Они вређају нормалну српску научну лингвистичку и сваку другу памет која не може да не види и да не истиче да је само језик Срба смишљено, посебно успешно, после Новосадског договора (1954) у Матици српској разапет на два писма, при чему се од 1954. године па све до данас у јавности на све начине, па и по личним „ћефовима“ и на силу спроводила фаворизација хрватске гајице у Србији и широм Српства, која је употребљена за замењивање српске ћирилице које су само за Србе проглашене у употреби као „равноправне“, а то је тако проглашено да би испало како, када се насилно замени ћирилица, не испадне да је то насиље и неприхватљив нечији ћеф, него да се то чини под „равноправношћу“, а то значи да се спроводио принцип да је занмена ћирилице хрватском латиницом – „равноправност“, а ако би се, обратно, хрватска латиница у језику Срба заменила српском ћирилицом, то би се сматрало не само „неравноправношћу“ за хрватску латиницу него и „српски шовинизам“, „српским националиозам“, „српским фашизмом“ и сл. Тако се Србима догодило оно што ником није у свету – за „фашизам“ се проглашавају они Срби који сматрају да српски језик треба писати само српским писмом, а друге језике писати њиховим писмима, како то иначе јесте у Европи и свету. Истина, чак ни појединци у Хрватској не проглашавају све Србе који желе да свој језик пишу својим писмом „фашистима“, него само „непријатељима“. У том оцрњивању Срба који су за (о)чување своје културе и свог идентитета на свом писму предњаче, како рекосмо, многи српски свемрзећи у Српству „другосрбијанци“.

И тако, српске власти, српски плаћени лингвисти и филолози, уместо да у Правопису српског језика реше питање српске ћирилице у складу с Уставом и праксом у европској и светској лингвистици, они својим „богатством двоазбучја“ и „равноправношћу писама“ из српскохрватског језика, што је имало за циљ заблудну и насилну фаворизацију (хрватске) латинице уместо савршене српске азбуке, у ствари, практично држе страну „другосрбијанаца“ – највећих мрзитеља Срба ћириличке и православне оријентације и српске тардиционалне писане културе, плашећи српски народ „мечкиним решетом“ да, тобож, не можемо сачувати српски језик и дубровачку књижевност друкчије но да задржимо латиницу из „српско-хрватске језичке заједнице“ у свом свакодневном језику којим се споразумевамо међусобно.

(20. мај 2018)

Драгољуб Збиљић

 

 

Поделите:

109 Коментари

 1. Још један одличан текст Збиљића, али без иједног коментара!
  Лингвисти су одиграли своју улогу 1954. , кад су запалили латинички фитиљ у српским земљама. То је од њих тражила власт, а данас власт не тражи да се Србима врати ћирилица. Зато се она и не враћа.Данас није потребна никаква активност лингвиста у корист латинице, јер је латиничење преузела интелектуална елита изван језичке струке. Зато је она неупоредиво опаснија од лингвиста.
  На порталу ВИДОВДАН прво је написано LATINICA , ЋИРИЛИЦА. То је супротно од става проф. др Пижурице : ћирилица и латиница да, а латиница и ћирилица не. Па зашто онда ВИДОВДАН објављује
  Збиљићеве текстове ако програмски није опредељен за ћирилицу? Због занимљивости, као што упорно објављује и текстове о соколским друштвима, иако никад немају коментара.

  • То Пижуричино цинцулирње с његовим ставом у његовом неуставном двоазбучном Правопису с његовим жонглирањем “ћирилица и латиница да, латиница и ћирилица не” не значи ама баш ништа друго за српску азбуку. То значи само толико да се у двоазбучју настави довршавање латиничења Срба.Треба упоредити хрватско или било чије друго решење питања писма, па видети да је то Пижуричина игра за наставак затирања ћирилице.
   Кад би лингвисти, уз подршку власти, решили питање српске ћирилице како се то решава свуда у пракси Европе и света, не би могли ништа ови из “интелектуалне елите”. Кључни проблем је код лингвиста и власти. Да је српска лингвистика здрава у хтењу да реши питање писма, она би се за то лако изборила. Чак ни власт не би смела да се супротстави лингвистима, јер власт данас ипак не би лако смела да се јавно супротстави здравој науци. Обрни-окрени, лопту неће да шутну у гол лингвисти, јер су они једини плаћени за тај посао. Без њих то нема ко да уради. А лингвисти неће. Од плаћених лингвиста то је хтео само мр Бранислав Брборић. Али, он је нажалост умро и међу утицајним лингвистима у језичким институцијама нема ни једног јединог који то хоће да уради. Њихова вербална залагања за спас ћирилице, без правописног нормирања у уставном једноазбучју само је њихов покушај да се прикажу као “нормални Срби и лингвисти”, а, у ствари, они само настављају уништавање српског језика и затирање ћирилице планирано 1954. године у Југославији.

  • 2.
   Чак ни власт не би смела да се супротстави лингвистима, јер власт данас ипак не би лако смела да се јавно супротстави здравој науци. Обрни-окрени, лопту неће да шутну у гол лингвисти, јер су они једини плаћени за тај посао. Без њих то нема ко да уради. А лингвисти неће. Од плаћених лингвиста то је хтео само мр Бранислав Брборић. Али, он је нажалост умро и међу утицајним лингвистима у језичким институцијама нема ни једног јединог који то хоће да уради. Њихова вербална залагања за спас ћирилице, без правописног нормирања у уставном једноазбучју само је њихов покушај да се прикажу као “нормални Срби и лингвисти”, а, у ствари, они само настављају уништавање српског језика и затирање ћирилице планирано 1954. године у Југославији.

  • Hm,hmm..ako srbima,treba vlast da vraca cirilicu, onda sto rece onaj Curkin ” ima li ovde srba”.. cirilica nije zabranjena,nije uhapsena i strpana u bunker…pa damje ” oslobadjate”..

   • Ви не разумете да је практична намера гушења и замењивања ћирилице у Срба ишла к томе да се Срби смишљено, преко власти и лингвиста, навикну на туђе латиничко писмо до те мере да им постане “ближе” од ћирилице. Уз насиље, лажи, ширење заблуда и сличне работе, Срби су већински навикнути на туђе писмо које им је лажно ширено као “њихово писмо”. Једноставно, смишљена намера власти и лингвиста једноставно је успела да превари народ. Па познато је да свака власт манипулише чињеницама и истином и зато је сада време да се нормално реши питање писма ћирилице у Срба да би се народ, сада без лажи, него у истини, навикао на своје писмо.
    Луне, изгледа, није живео овде у време прогон ћирилице и не зна како је и зашто то рађено.

  • Hm,hmm…a,u kom magacinu je uskladistena cirilica ? ja sam 1954 godina podjoh u osnovnu ucio sam cirilicu u skoli po nekad na tabli sas sve ” lepim pisanjem”..o cemu vi to ?zabrani latinice ?

   • Ви заиста ништа не знате о забрани ћирилице у окупацијама Срба и манипулацијама, насиљу и ширењу заблуда против ћирилице после 1954. И у Србији и свуда где живе Срби данас је “ускладиштена”, како Lune каже, хрватска гајица у количини већој од 90 одсто, а ћирилица је, заједно с бацаним писаћим ћириличким машинама под комунизмом, “ускладиштена” свега десетак процената. Дакле, 90 одсто ћирилице је “ускладиштено” у прошлом времену. Да ли сте Ви били у Београду, на пример, до 1954. године. Све до тада српски језик је у Београду исписиван само ћирилицом. Латиницом су писали само Хрвати и националне латиничке мањине свој језик, а сви Срби српски језик писали су само, наравно, својим писмом — ћирилицом. Узмите старе фотографије српских градова, па се уверите да је све што је српски језик у Срби8ји писано ћирилицом.
    Проблем је Luneтов што или мрзи ћирилицу или не зна ништа о томе како је код Срба прогоњена ћирилица и на крају протерана.

    • Ja sam gledao na televizoru serije, filmove i svi natpisi su na ćirilici, mislim u ono doba do drugog svetskog rata. Ja priznajem da nisam upoznat sa događanjima posle 1954. godine ali posle 90 tih godina a naročito sada gotovo sve table su na latinici. Za utehu ovde u Novom Sadu, onaj titl sa busevima i relacijama ispisan je ćirilicom, pa tako lepo piše 3 Petrovaradin i to na ćirilici.

 2. 1.
  То Пижуричино цинцулирње с његовим ставом у његовом неуставном двоазбучном Правопису с његовим жонглирањем “ћирилица и латиница да, латиница и ћирилица не” не значи ама баш ништа добро и практично за српску азбуку. То значи само толико да се у двоазбучју настави довршавање латиничења Срба.Треба упоредити хрватско или било чије друго решење питања писма, па видети да је то Пижуричина игра за наставак затирања ћирилице.
  Кад би лингвисти, уз подршку власти, решили питање српске ћирилице како се то решава свуда у пракси Европе и света, не би могли ништа ови из “интелектуалне елите”. Кључни проблем је код лингвиста и власти.
  Да је српска лингвистика здрава у хтењу да реши питање писма, она би се за то лако изборила.

 3. Свака част професору српског језика Драгољубу Збиљићу на његовом искреном и савршеном тексту и највећем борцу за заштиту наше дивне српске Ћирилице, а свака част и Немањи Видићу на његовом коментару који о ћирилици мисли исто што и Драгољуб Збиљић. Ако наши српски лингвисти кажу и у правопису пишу да је и хрватска латиница српско писмо и ако један ”школовани” полицајац у Чачку исписује образац том истом латиницом, чему онда служи УСТАВ Републике Србије?!

 4. Поштовани Душане, лингвисти нити су имали, нити данас имају стида. Њих наша писања уопште не дотичу. Не дотичу чак ни ВИДОВДАН који је поредао : LATINICA, ЋИРИЛИЦА, и који уводи англицизме. Једино што би могло деловати на лингвисте и власт је протест грађана пред Матицом српском са паролама : ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА У СРПСКОМ ПРАВОПИСУ
  =
  СМРТ ЗА ЋИРИЛИЦУ
  То се мора платити, јер се данас ништа не ради џаба. А ко ће да плати. И сам Клајн је рекао да се не исплати бранити ћирилицу.

 5. Razmišljam šta bih rekao a da ima nekog smisla. U školi smo imali srpsko-hrvatski jezik, pisma ravnopravna u smislu slobode izbora, ko će koje pismo da koristi. Ja živim u Srbiji i po nekoj logici stvari srpski ima prednost ali ne mrzim latinicu niti sam nekoga osuđivao što piše tim pismom a Srbin je. Sećam se onih starih predratnih filmova i koliko sam video sve table po mestima, nazivi dućana su na ćirilici. Ne može niko nikome da natura kojim će pismom pisati. Ja ne znam šta stoji u našim aktima, sada kada smo posebna država, a ne deo Jugoslavije. Valjda piše da je osnovni jezik srpski, bar tako mislim. Nisam se time nešto posebno bavio.

  • У Уставу Србије, Члан 10. пише за службену употребу језика и писма следеће: “У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћириличко писмо.” Дакле, српски језик је у писму изједначен с било којим другим језиком, а то значи да се сваки језик, па и српски пише српским писмом. Међутим, Устав се не спроводи, него се спроводи стари Устав и Правопис из времена српскохрватског језика. Ниједан други народ нема два писма да би се по писму делио. Србима је то наметнуто из старе намере од пре хиљаду година да би се 1. полатиничили, па покатоличили, па асимиловали, како се то већ догодило Србима католицима.
   Ви кажете: “Ne može niko nikome da natura kojim će pismom pisati.” Нисте у праву. Још како може. Србима је наметнуто да пишу хрватским писмом. И Ви пишете српски језик хрватским писмом, а мислите да “нико ни8коме не може да наметне писмо”. Вама је, ето, наметнуто да пишете овде хрватским писмом, а да и не знате да је то хрватско, а не српско писмо.

  • Овде гдин Слободан каже: “U školi smo imali srpsko-hrvatski jezik, pisma ravnopravna u smislu slobode izbora, ko će koje pismo da koristi. Ja živim u Srbiji i po nekoj logici stvari srpski ima prednost ali ne mrzim latinicu niti sam nekoga osuđivao što piše tim pismom a Srbin je.

   1. Писма не могу бити међусобно равноправна. Та одредба из српскохрватског језика требало је једино да значи: Срби и Хрвати су равноправни по томе што ће Срби писати својим писмом ћирилицом, а Хрвати својим писмом латиницом. Међутим, то је смишљено пребачено само на Србе да могу да бирају да ли ће писати својим или хрватским писмом. И власти су форсирале и наметале Србима хрватску латиницу. И зато данс имате 90 одсто све на хрватској латиници.
   2. Слободан каже да “не мрзи латиницу”. А зашто бисте је мрзели? Али то што је не мрзите, не значи да треба да мрзите своје, ћириличко писмо па да га замењујете туђим писмом.
   3. Ни ја не осуђујем неког Србина што пише хрватским писмом, али на тај начин ви губите свој, српски идентитет пишући хрватским писмом.
   4. Где то још имате да се у неком другом језику користе два писма и да се било који други народ, као Срби, деле по коришћењу писма.
   5. Очигледно је да Слободан није схватио зашто је то наметнуто тако наопако само Србима.

  • Сасвим је очигледно да Слободан, осим наслова, није ни прочитао текст, а жели да остави коментар. Да је прочитао, видео би да је све то објашњено шта се, како и зашто догодило са српским писмом код Срба.
   Реч је, Слободане, о смишљеном, намерном наметању Србима да замене своје савршено ћириличко писмо и да тако изгубе свој идентитет.

 6. Hm,hmm..sprem te se sprem te,ke ucite i kineski pride,ili,sluzbena pisma,iz kine na latinici, koja je ojacala prisustvo, dolaskom novina i tehnologija sa zapada. Naj izrazitije,po zivot naj neophodnije sfera medicine,farmacije…latinski jezik.

  • Како није, Луне, “дошла са Запада” латиница другим народима који имају своју ћирилицу у свом језику? Дошла је само Србима зато што је у оквиру Југославије само Србима наметнуто да пишу двама писмима да би им се онда преко власти наметала латиница, али не с неког удаљеног “Запада”, него им је наметнута хрватск абецеда. Друга латиница није могла бити наметнута, јер није прилагођена српском језику.

    • YU више нема!
     Сви народи који су били у Југославији, сада,
     говоре својим језиком и пишу својим писмом,
     па зашто би Србија била изузетак у томе?
     Једино ако Луне Србију не види и доживљва
     као ЈУГОСЛАВИЈУ у ”малом”?!

     Драган Славнић

 7. Чудно је да Слободан није приметио из многих чланака на Видовдану да су у Србији по Уставу у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо. Не постоји основни језик, него српски, мађарски, бугарски итд. Пре последњег рата филмови су титловани на хрватској латиници, у њима се у Србији љубило два пута, а ћирилица је била ретка као детелина са четири листа. Нико Слободану не намеће да пише коментаре ћирилицом, али је грех писати хрватском латиницом уместо ње, кад ње има само у једноцифреном постотку. Љуби ближњега свога, односно своје !

 8. Indijci imaju sve dvojezicno u Indiji i vrlo su zadovoljni kad pricaju kolonijalni jezik. Isto tako i jevreji. Britanija vladala Palestinom. U jerusalimu je masa engleskih ali i tuskih znakova. Ja kad bi rekao Jevreju u njujorku da je manji Jevrej jer ne pise na hebrejskom a ono malo sto je znao je zavoravio od kad je imao Bar Mitzvah ismejao bi me.

 9. Irci takodje, toliki zlocini engleza nad njima a oni svi pricaju jezik naroda koji ih je ubijao, ne znam procenat njih koji pricaju Gaelic. Ali vi ste tamo u srbiji primitvni i zaostali, nekada ste slusali komesare boljsevicke a sad ti isti komesari vam furaju pravoslavlje. Vi ste mnogo zaostali za svetom, mnogo. Iako me Slobodan nervira oko drugih stvari, ovde je sasvim OK rekao i rezonovao

 10. Много је нервозан Маljević Petar. Можда је зато и промашио у главноме : није код Срба проблем у двојезику, него у двописму. Проблем двојезика се тек јавља, али не из неке објективне потребе, него због покондирености. Предлажем ВИДОВДАНУ да пушта све Петрове коментаре,осим ако нема вулгарности, јер ће то можда тргнути Србе и усмерити их на поштовање сопствених националних вредности, па и ћирилице. На овом порталу је Немања Видић упутио критику ВИДОВДАНУ због увођења латинице и англицизама, а он је то објавио. Дакле , не може се ВИДОВДАНУ приговорити да не трпи другачије мишљење. Није проблем у њему, него у равнодушности Срба по питању очувања идентитета.

 11. Wow Velimire to je ceo tvoj odgovor ? Pokondirenost ? Jevreji subpokondireni pa su rekli ma ej pricacu engleski a za hebrejsko pismo to kad udjem u sinagogu. Vi stvatno zivite u nekom univerzumu gde ne znate koliko tumacenja rralnosti zaista ima.

  • Петар Маљевић пише о којечему, припросто и промашено. Велимир је у праву. Треба објављивати све што о Србима и њиховом језику и писму каже овај човек, јер његово писање може да тргне Србе да, у вези са својим језиком и писмом, многи схвате каквих све има међу нама Србима. Са својим Маљевићевим “мудростима” да у свом језику и писму будемо изван нормалног света, показује колико су Срби разбијен народ умногоме и зато што су допустили да им се затире писмо. А писмо ј за Србе снага коју, ако је изгубе, биће асимиловани и нестаће као Срби католици којима је првима међу Србима наметнуто туђе писмо.
   Маљевић политикантски бије и лево и десно, не схватајући шта ради и зашто против Срба и њиховог писма и језика.

 12. И у овим коментарима види се колико се неки Срби међусобно не разумеју и када се служе истим, својим језиком а узрок томе је што лингвисти не дају да се и за Србе реши питање писма као у свим другим језицима и народима који знају које је њихово писмо. Последице лукавог “домаћег” наметања хрватске латинице данас Србима јесу овакви изузетно штетни данашњи неспоразуми међу Србима.

 13. Brzo biste vi proterali iz srpskog korpusa Srbe Katolike, poljake, Pavla Jurisica Sturma, bracu Baruh itd itd sramota. Nekad se stajalo u red da se bude Srbin a uz vas komuniste i pravoslavne zelote se bezi

  • Не бисмо их никако протерали, Маљевићу. Зашто бисмо то учинили? Протерали су их они у нестајање који су их полатиничили, покатоличили, па онда асимиловали. Срби нису никада асимиловали своје Србе. Али, то не значи да данас, кад су Срби католици полатиничени па асимиловани, да се и ми преостали православни Срби дабнас олатиничимо да бисмо и ми били асимиловани и затрти. У томе је ствар, али то Маљевић не може својим умом да разуме.

 14. Ja ovde ne razumem neke stvari. To što sam rekao gore, mislim da je korektno. Ovaj komentar je na latinici, evo, ovoga trena ja to isto mogu napisati i na ćirilici. Jel će onda biti sve u redu, ako promenim slova na tastaturi..
  Šta Vi hoćete od mene, nije mi jasno… Ja mogu da kucam na oba pisma i za sekundu ću slova promeniti na ćirilicu. Ljudi pišu latinicu, pišu ćirilicu i ne znam jel to neki greh, ili se Mi ovde debelo ne razumemo….

  • Заиста не разумете или се шалите? Зар не видите да Немци пишу свој језик само својом латиницом. Руси пишу свој језик само својим ћирилицом, Енглези пишу свој језик само својим писмом. Американци пишу свој (истина енглески језик) само својим писмом, Хрвати пишу свој језик само својим писмом, том латиницом. И тако свуда. Зар Ви мислите да Руси, Енглези, Немци и други моћни народи не знају да користе још неки језик и писмо. Али они моћни свој језик пишу само својим писмом. Мислите ли да су сви они “бедни” и “сироти”, па немају као Срби могућност да знају два писма.
   Зар Ви стварно не схватате да није ништа лоше знати, осим свог језика и писма и друге језике и писма? Али зар не видите што је то наметнуто само Србима два писма, да би имали чиме да замене своје писмо?
   Зар Ви стварно не разумете о чему је ту реч, или се шалите?

 15. Imam problem kada u civilstvu pišem ćirilicu i na poslu dođe stranka a naziv firme je naravno na latinici, i sada ja pišem, na ćirilici sve generalije i kad dođem do naziva firme na stranom jeziku, onda, muka jer to ne mogu napisati na srpskom, već onda, štampanim samo tako kako je na pečatu ja napišem a prvi deo je na ćirilici.To mi čini problem, jer više nema naziva na ćirilici firmi ili su svedena na minimum. I kad neko gleda kaže: Vidi ovoga, piše pola na ćirilici a naziv pravnog lica napisao kako je i na pečatu a na pečatu nije ćirilica.
  Ja ne znam da li Vi mene razumete ili smo živeli u različitim svetovima ili se debelo ne razumemo.

  • Ви сте у праву. Државни органи у Србији су направили проблем у вези с тим што кажете. Како су направили проблем? Тако што их не занима да се у Србији свуда спроведе уставна обавеза да се све што је српски језик мора исписати ћирилицом. По томе је јасно да државни органи дозвољавају оно што је супротно Уставу. А то је да се фирме на српском језику морају писати само ћирилицом. Исто као што, у томе много паметнији од нас у Хрватској, на пример, свуда примењују свој Устав и не може ниједна фирма на хрватском језику да буде у Хрватској исписана ћирилицом. Али, Хрватска је, ипак држава и у Европској је унији. А где је Србија’? Ту где је и у својој ћирилици.

 16. По речима Збгињева Бжежинског, Мадлен Олбрајт, Данијела Сервера, Карла Билта и
  осталих “стратег”а Запада, ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ БРОЈ 1 /ЈЕДАН/ НОВОМ
  СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ, а ЋИРИЛИЦА ЈЕ ЈЕДАН ОД ЊЕГОВИХ ТЕМЕЉНИХ ПРИНЦИПА,
  и зато се мора, по сваку цену, сатрeти заједно са ИСТОРИЈОМ, КУЛТУРОМ И НАРОДИМА
  КОЈИ ГА СЛЕДЕ.
  Затирање ћирилице је СПЕЦИЈАЛНИ РАТ који се води против СРБског ПРАВОСЛАВНОГ
  НАРОДА, А УДАРНА ПЕСНИЦА ЈЕ НЕВЛАДИН СЕКТРОР, који је инсталиран у писању
  убеника историје за основце, промоцији деструкције сваке врсте: распамећивању
  омладине, затирању Православне Вере и традиционалне породице.
  Једни начин да одупремо јесте – СВЕТОСАВЉЕ:
  https://www.youtube.com/watch?v=nybTT6P52wU

  • Светосавље не може бити парола, већ је за
   сваког Православног СРБина историјска
   чињеница и темељ опстанка срБскОГА народа,
   а пројављује се преко срБскОГА писма – ЋИРИЛИЦЕ,
   у световном животу, а у црквеном преко ГЛАГО-
   ЉИЦЕ, СТАРОСЛОВЕНСКОГ И ЦРКВЕНОСЛОВНСКОГ
   ЈЕЗИКА и ПИСМА.

   Драган Славнић

 17. Драган је у свему у праву. Све чињенице то потврђују. Само, има проблема код нас. Наши пристају да нам се затире ћирилица, јер и власти и лингвисти неће да се реши питање писма у језику Срба на начин на који је решено питање писма у свим другим народима и њиховим језицима. Зато су данас баш наши или издајници ћирилице или неразумници који ништа не знају и не схватају у вези са српским писмом.

 18. Hm,hmm..treba sprovesti ” restituciju”, denacionalizaciju latinice,koju je ” konfiskovala Serbije”.. i stvar je resena,bez ogovaranja,optuzbi,ali i ” klevetanja”, trazenja krivaca,i ostalog gubljenja vremena.

  • Е, сада сте разумели. Мора да се изврши реституција ћирилице баш као што се врши, макар делимично, реституција имовине и враћање бившим власницима оно што им је отето. Ћирилица је у српском језику Србима смишљено отета и замењена туђим писмом да би Срби, као бивши Срби католици, били полатиничени, покатоличени, асимиловани у Хрвате и тако затрти. Нема више Срба католика. Тако је примењено и латиничење у комунизму Срба православаца да би о они били поунијаћени, полатиничени и тако олакшано асимиловани. Чини се да сте то, Луне, коначно схватили. Не варамо се, ваљда?

 19. nije srbima ništa oteto već srbi uvek idu za pobednicima……
  kad osete da će I svetski rat da dobiju Britanci oni odmah počnu učiti Engleski,šalju decu na Kembridge,Oxford da bi što više ličili na pobednike…..
  odmah uvode strane reči,izraze,kratice da bi se što više uvukli u du.e Britanskoj mentalnoj hijerarhiji ili čak Francuskoj…..
  sad kad im više nije interesantan Britanski lingvistički kružok počnu se uvlačiti pod suknju Kinezima,Japancima..
  to vitoperenje jezika i pisma je vrsta mimikrije,psihološkog instinkta pripadnosti nečemu pa makar nemali nikakvu vezu sa egzotičnim jezikom ni koliko kose crte u interpunkciji..
  šta ćeš,nije to samo kod srba i drugi slične probleme imaju ali ne kukaju i ne nariču ko jetrva na jetrvu..

  • Ovo je zanimljiv komentar… Ima tu istine. Možemo malo stvar i tako da postavimo. Za utehu nije to samo nas zahvatilo već i druge ali ćute, ako kolegu dobro shvatam. Znači sami smo tome kumovali te da ne tražimo krivce u drugima.

  • Ви сте тај Србин који трчи за туђим писмом па не пишете свој језик својим писмом. Према томе, ви овде, у ствари, говорите о себи када критикујете Србе у вези с језиком. Ви трчите, такође, за туђом латиницом. А језик је неодвојив од писма.

   • НИКАД НИСУ КРИВИ СВИ СРБИ!
    Ово малопре речено односи се на потписаног “vorkosign” који трчи за туђим писмом, а критикује Србе што трче за туђим језиком. Тачно је да смо ми Срби данас криви за преузимање туђег писма, али не сви Срби, него они који су у институцијама за језик плаћени за чување и неговање српског језика и писма, а нормирају српски језик противно пракси целог света у нормирању свих других језика. Нисте открили ништа ново када критикујете све Србе, а добро знате да нису сви (паушално) Срби9 криви ни за језик ни за писмо, ни за било шта друго. Ви одосте у тотализам у осуди Срба.

 20. ja ne znam slobodanka ima li primitivnijeg pisanja od vaseg…..prebacivao sam mnogima ovde…..pa ne poricem da ste i vi ista osoba samo razlicit nik ali vi imate istu komuno zelotsku klicu koju ste sad iskopirali od nasih popova koji su listom svi u Sluzbi. Te fore, ti mitovi……manite to. Srbija je najjaca bila u Kraljevini a tada je bila najinkluzivnija…..ne kao komunisticko bratstvo i jedinstvo nego su nama tada zbog narodnih kvaliteta ljudi prilazili. Cesi su uspesan narod ima ih Luterana i Katolika, kao i Holandjani, kao i Nemci…pisati jednim pismom, biti jedne vere nije uopste formula za uspeh osim u propagandama nasih vajnih popova……..ti popovi bolje da pripaze jer ne znam kako ce im pristizati nafaka ako se smanjujemo i rasipamo busajuci se u grudi i slusati onu tamo…a da Rusiju.

  • Маљевиц овде и ово каже: “… ti popovi bolje da pripaze jer ne znam kako ce im pristizati nafaka ako se smanjujemo i rasipamo busajuci se u grudi i slusati onu tamo…a da Rusiju”.

   Нешто Вам, Маљевицу, посебно смета данашња Русија. Ваљда зато што сви Руси свој руски језик пишу својом ћирилицом, а не деле се, као Срби данас, и по писму у свом језику. Где ћете на велику Русију и руски народ, човече! Не чуди ме што ме вређате као даму, кад Ви смете и на Русију д ударите!

 21. cak se i sa vorkosajnom kako tako slazem……neverovatno…..nemojmo Slobodanka Miro govoriti jos o tome koliko je nase dece u americi, kanadi, velikoj britaniji, australiji……..vi i njih ovime izbacujete iz srpstva…vi prokleta staljinisticka seljancuro….Srbi umesto da se privlace i pomazu,…vi pravite nove ograde…..seljancura i onaj njen Gej Vladika iz Bijeljne ce meni da govore da je Srbin samo onaj ko pise cirilicom……vreme tih propagandi je proslo bre…..

  • Ви сте, Maljevicу. највећи комуњарски пропагандист, а не ја, против српске азбуке и против очувања хиљадугодишњег српског националног и културног идентитета.
   Побогу, човече, зар не видите да тражите за Србе (да се деле, уз све друге деобе) и по писму у писању свог језика! Па где сте то, човече, видели још игде у свету, у Европи, било где. Ви сте прави комуниста! Они су зачели и до 90 одсто довршили затирање српсле савршене азбуке за српски језик. Ви бисте да довршите комуњарски посао на штету српског писма, а мени придикујете за “разбијање Срба по свету”. Како не видите да их Ви разбијате, а ми желимо да их у свету објединимо макар у писању свога језика својим, истим писмом, а не да и у писму Срби буду “бела врана” по свету! Где то има што Ви намећете Србима!?
   Ви мени кажете да сам “staljinisticka seljancuro”. Ја сам, истина, српска сељанка, али Ви више, по стилу обраћања људима, личите на праву “staljinistickу антићириличку seljaчину”. Истина, ни Стаљин није био против ћирилице као што сте данас Ви.

  • Maljevic (Маљевиц) каже овде: “Vladika iz Bijeljne ce meni da govore da je Srbin samo onaj ko pise cirilicom……vreme tih propagandi je proslo bre…..”.
   Код Вас, изгледа, Маљевицу, није уопште прошло “време пропаганди”. Ви, исто као у време српских комуњара, говорите против попова (свих до једног?), јер очигледно не знате да су баш памени попови у српском народу очували Србе кроз векове и они су одиграли највећу улогу да се сачува српски идентитет јкроз тешке векове ропства. А слични сте с комуњарама и по томе што су они били највише усмерени да прогоне српску ћирилицу и српске паметне попове. Идеолошки Вас одаје антићириличарство и антиправославље…

 22. Најпре, Ви сте, Maljevicу. највећи комуњарски пропагандист, а не ја, против српске азбуке и против очувања хиљадугодишњег српског националног и културног идентитета.
  Побогу, човече, зар не видите да тражите за Србе (да се деле, уз све друге деобе) и по писму у писању свог језика! Па где сте то, човече, видели још игде у свету, у Европи, било где. Ви сте прави комуниста! Они су зачели и до 90 одсто довршили затирање српсле савршене азбуке за српски језик. Ви бисте да довршите комуњарски посао на штету српског писма, а мени придикујете за “разбијање Срба по свету”.

  • А, друго, како не видите да их Ви разбијате, а ми желимо да их у свету објединимо макар у писању свога језика својим, истим писмом, а не да и у писму Срби буду “бела врана” по свету! Где то има што Ви намећете Србима!?
   Ви мени кажете да сам “staljinisticka seljancuro”. Ја сам, истина, српска сељанка, али Ви више, по стилу обраћања људима, личите на праву “staljinistickу антићириличку seljaчину”. Истина, ни Стаљин није био против ћирилице као што сте данас Ви.

  • Hm,hmm…druga Maljevica smo izbacili iz SKJ,zbog ne prisustvovanja sastancima i ne placanju clanarine,na sta se naljutio i Dusan Mihajlovic,panje najuren…a,dezertirao od straha,ali,i to nije retkost,pod pritiskom jugo nostalgije,mnogi emigranti,zagaze u alkoholizam,piju nekakvu mesecinu-patokaru,sa puno metila pa polude.

 23. Ovo je passive-aggresive nacen pisanja UDBE i mato je osito da ste vi i Lune ista osoba. Jer pricate vetacki, kao da se zajebavate….kao da ste na nemo kursu procitali kako treba da zvuci nacionalno zaludjena osoba….i tako upste ne zvuci……jer ja sam nacionalno zaludjena osoba…..vi zvucite kao kad bi Hodza procitao par brosura o pravoslavlju i onda tiza u Crkvu da se pravi da je pop. Naivno jako. A najvise ojade sto ste vi tako nadmeno odgovorili Lunetu a da vam on ne odgovori nazad, jer njegova uvek mora da je poslednja. Zato da zavrsimo Udbaska kalasturo.

 24. Haha kao smeta joj Маљевиц…meni je jako zao sto je Amerika zemlja latinice pa tog naseg ћ ni nema. Vi ste neveoracatan primerak stpske tisuclecne kulture i identiteta ali kqzem kao neko ko se za moj identitet ne bori od pre 5 godina nego sredine 1980tih. To sto vi radite je udbaska smejurija. Ja zivim ovde medju mnogo uspesnijim zajednicama nego srpska i reci da je cirilica kljuc svega je glupost, primitivizam i slepo verovanje popovima i njihovim kvazi citatima o stefanu Nemanji. Kazem zvucite kao kad Hodza udje u Crkvu da mene uci pravoslavlju. Smesno.

  • КОЛИКО СЕ ВИДИ, МАЉЕВИЦ НИЈЕ ЗАБОРАВИО САМО ЋИРИЛИЦУ, НЕГО МУ ЈЕ И СРПСКИ ЈЕЗИК НА ЛАТИНИЦИ УБИЈ БОЖЕ!

   Можда ће нешто ипак умети да научи оптерећен собом гдин Маљевиц ако има стрпљења да овде, на Видовдану прочита текст:

   Холмогоров: Ево зашто не прогоне ни једно друго писмо већ само – ћирилицу

 25. Не јављам се да бих нешто доказао Маљевићу јер он вређа људе, него због других који ово прате. Прво, Лењин је био заменио руску ћирилицу у руском језику неком на брзину смишљеном руском латиницом, али је Стаљин вратио ћирилицу . Знао је да два писма не могу опстати у једном језику , па није дозволио да “руска” латиница буде “алтернативно” писмо . Српски комунисти су се већ на својој Петој земаљској конференцији у Загребу 1940.г. определили за латиницу, али нису смели ићи на отворено одбацивање ћирилице. То су урадили само у ЈНА и то 1949.г., а у цивилству су се генијално досетили да у српскохрватском језику буду равноправна ћирилица и латиница. Била је то поштена равноправност кад је престала производња ћириличких писаћих машина у фабрици “Славко Родић” у Богојну, осим за македонски језик . Српска ћирилица је била српски национализам, а македонска није била македонски национализам.

 26. Маљевић спомиње “геј” владику Тузланско – Зворничког Василија. Његовој епархији припада и моје село Календеровци , у коме сам ја био кум нове цркве са 5000 Е. Јавио сам се тек кад сам видео да се није јавио нико други из мог села, па сам хтео да му спасим образ. А на прослави се не бих ни појавио да владика Василије није увек у свакој прикладној прилици поменуо пале борце за слободу српског народа и стварање Републике Српске, и да није увек поменуо ћирилицу. Мој највећи ауторитет по питању ћирилице није био ни неки поп ни неки језички стручњак, него мој деда сељак Петар Видић. Био сам много срећан кад сам пола века касније видео да највећи значај ћирилици даје и легендарни и генијални професор права и социологије академик Радомир Лукић. Као што је Владика Василије рекао да није Србин онај ко не пише ћирилицом, то и ја мислим али не говорим онима који су залуђени Титовом латиницом.

 27. Маљевић пише како ћирилица разбија јединство Срба у расејању. Био је овде коментар и честитог
  Душана Гајића Жоље из Аустаралије , који је писао у књизи Немање Видића и Драгољуба Збиљића “СРПСКА ЋИРИЛИЦА замењена окупационом хрватском латиницом по идеји Павелића и Броза, како аустралијска влада штампа новине на језцима свих националних мањина, па и на српском језику -ћирилицом. А неки Срби протествују јер нема Титове латинице на коју су навикнути.
  Од другог човека сам чуо како Италијан у Аустралији иде аутомобилом 35 км да би пазарио у радњи Италијана. Код Срба је све свеједно. Већ њихова деца не говоре српски језик, а камоли да српски језик пишу ћирилицом. Патријарх Павле био 30 дана у САД и у Канади па је сакупио за Храм Св.Саве 50.000 $ , а толико дадне један Албанац за једно вече за албанску ствар! Ти су Срби слични Србима из Црне Горе, који су се преобратили у хрватску латиницу кад су се одрекли матице српства -Србије. И сад би Срби у Србији требали да негују хрватску латиницу да би на тај начин везали за себе Црногорце. Управо је Црногорац комуниста Митар Пешикан аутор српског правописа са два српска писма.

 28. Био сам написао и трећи коментар који се односио на Србе у ресејању, за које брине Маљевић јер их дели по писму, али не прође иако није дуг. Већ сам једном овде питао ( или је питао неко други) има ли администратор толико поштовања према коментаторима , па да напише колико “карактера” пролази. И, зашто се штеди на простору кад на друге текстове готово уопште нема коментара.

 29. Ja sam u vojsci JNA jedan izvestaj napisao citilicom i imao sam vrlo neprijatnu situaciju da me staresina i po koji kolega peckaju za nqcionalizam. Naravno ja sam presao na latinicu i nije bila frka. Naravno hrvatu nikad ne bi niko prebacio latinicu pa da on oseca da mora da se dokazuje tako sto cenpisati cirilicom. Poenta je ko me je tad najvise peckao, ni hrvat, ni siptar nego Srbi iz Bosne koji su tad bili veliki Jugosloveni. E sad kad ste se setili primitivci da budete Srbi sad mi prosipate tu neku Teheranizaciju Srbije. Terajte se sa casim gej Vladikom. I to mene treba da dodirne sto je spominjao srpske borce, pa sta sad, treba da mu dam cvece ? Da je bilo po mojim vrednostima i vrednosti Vuka Draskovica tog rata ne bi ni bilo

  • На којег Вука Драшковића мислите: на оног из првог периода када је био “велики Србин” на митинзима и говорио да ћемо “отићи “сви у Хрватску да чувамо Србе од усташа”, или мислите на оног Вука којем је мио НАТО који нас је ни за шта бомбардовао. Не постоји један Вук. Па се мора рећи на којег Вука Драшковића мислите, из којег периода.

   • mislim na Vuka Draskovica iz Nisa deptembra 1990-te koji je rekao 9 godina pre tog bombardovanja “ni za sta” da ako Srbija glasa za komuniste, zapocecemo rat koji cemo voditi sramno, narod zrtve bice proglasen narodom dzelata, svi ce nas mrzeti pa cak i Rusi i doci cemo pod udar nove pustinjske Oluje. To je uvek bio jedan covek od koga DB i danas najvise strahuje jer ce otvoriti sva njena dosijea da se vidi ko nas je sve zaglupljivao od 1945 a pogotovo od 1987. Na kraju videce se i ko stoji iza ovog medija. Vase novine su pune tajnih otuzja bedne Rusije od koga America drhti. Niko tako ne drhti kao DB i svi njeni pipci od Vuka Draskovica sa svih njegovih 0.0001% podrske.

    • Мислите Ви колико хоћете на Драшковића, а ја мислим на српску ћирилицу, православље и српско трајање. Срби могу трајати на српском писму, а не на туђем писму којим се Ви дичите и преко којег сте готово заборавили српски језик.

    • У праву сте једино у овоме што овде рекосте. Нису нас бомбардовали “ни за шта”, него да нам отму Косово и Метохију да се у Бондстилу приближе Русима. И бомбардовали су Србију за то да протерају и оно мало Срба што није било до тада протерано с КиМ-а. Велики циљ су имали и тај њихов циљ је једино за шта су нас бомбардовали. Ви, вероватно, мислите да треба бомбма донети њихову демократију која подразумева само убијање и рушење оно што смо имали.

    • Hm,hmm..bombardovani smo,posle najave,da ce gasovod, ici krakom, Dimitrovgrad-Pristina-Bar..Bari,i da ce stupiti na snagu sporazum,da se na takvim projektima,vrsi demilitarizacija,sa obecstrane trase,sto nato bandi bije odgovarali,ukljucujuci rudno mineralne resurse. Pa angazuju dezertere,emigrante,da pljuju,bljuju,agituju ” za njihovu stvar” poput Maljevica i korumpiranog mu komsiju generala Perisica ” sa kesom na glavi” i penzionisanjem casnogmjunaka Ace Tomica generala.

   • Hm,hmm…period ratnog novinara iz angole,period novinara novosti,sa feljtonom o zlocinima cetnika,period ” staziranja” u kabinetu mike spiljka,i najvazniji period,kada je upozno,video danicu,i rekao joj,da mu je zao,sto nema cetiri noge..a,dobio odgovor ” tito ili ja”, zbog igranja kola u studentskom gradu i pevanju “oj kozaro” sto dani,nije odgovaralo,kao potomku jedne,neugledne cetnicke porodice u Pljevljima,i komsijom svestenikom
    https://www.popmaca.com

  • Значи, одовуд-однонуд, признадосте да сте били шиканирани зато што сте у ЈНА писали ћирилицом. Па сте се, Маљевицу, толико привикли на Вашу латиницу, да сте сваку ћирилицу избрисали из свести и сместили је у део мозга који служи за мржњу?

 30. TAda ste sredinom 1980-tih bili “jugosloveni”…ili bosanci, mama i tata cinkali za policiju, a i ovako nemate kulture ni za crno ispod nokta. Srbiju su u vreme Kraljevine Srbi iz Bosne gledali kao u Boga a danas vi nas da ucite o stpstvu !!?? Najvecu kulturu su donosili Srbi iz Vojvodine, sve najmodernije iz Evrope ali je recimo Karadjordje bio mudar i doveo Dositeja 1805, jer je znao da samo topuz nece podici srbiju. A vi sad meni da popunete, deda iz sela Kalenderovci…whatever….prostacine

  • ВИ, МАЉЕВИЦУ, ПОТЦЕЊУЈЕТЕ ОНЕ КОЈИ СУ ОДЊИХАЛИ ВЕЛИКОГ ПРИНЦИПА!?
   Један је преко Дрине Гаврило Принцип. О=н је страдао у свом младом животу од поробљивача Срба, али је ипак часно освет6лао образ Србима који не љубе ланце.

  • Hm,hmm…tada ? pa ja se i dans osecam Jugoslovenom srpskog ( ne srbskog) porekla,i gde god nogom stanem to je jugoslavija.A,Srbija ce uvek biti,mali crveni klin.zabijen u mapi evrope,sa kojom je imala,vrlo razvijene ekonomske odnose ” pre devedestih godina,kada je vostala serbije”‘i sve usrala.

 31. Lale donosile kulturu i Novosadske frajle hahaha…
  kakva njihova kultura?????
  kulen kultura i tetka Sida u balskoj haljini????
  prase sa karminom kultura…
  jedino po cemu su oni poznati je frushtuk i nista vise a da bi neki narod imao kulturu, svoje pismo i knjizevnist svetskog ranga nije dovoljno imati gastronomski recept u kuvaru sa debelim koricama…

 32. Laza Kostic, Cita Nova Zmaj, Laza Pachu, Slobodan Jovanovic……Svetozar Miletic, Milorad Milankovic…..dobro malo mesam i Sloveniju, Jasa Tomic…Uros Predic, Stevan Sremac…Jovan Sterija Popovic, Milica Stojadinovic Srpkinja…..Srpski ustanak u Banatu protiv Turaka 1594 je prouzrokovao paljenje mostiju Svetoga Save (i pronosenje i cementiranje njegove slave)….fora je sto mi iz srca Srbije smo znali u kreiranju nase drzave da prihvatimo napredno i ono sto siri drzavu pa tako i stil i ideje iz Vojvodine. A vi iz Bosne ste primitivci i mnogo sebi dozvoljavate da nama iz Srbije drzite pridike o cirilici…do pre 20 godina su mame i tate htele da vam budu jugosloveni…..verovatno su izgubili cinkaroski posao kad je pala Juga…pa ste sad gegulama nasli da prikujete…hrk pljuc….marvo…odbij…ziveo NATO i zivela Evropa

  • Овај Маљевић занимљив лик. Душу дао за неку Стеријину нову “Покондирену тикву”. Ту би “тикву” нови Лала, као што је био Стерија, могао да опише. Он је и у чудном “српском” (новосрпском) језику невероватно инспиративан з новог Стерију…

 33. te likove o kojim palamudis niko ne poznaje dalje od Monostora i Crepaje…
  mislim salasari se ne racunaju u klasike svetske knjizevnosti..
  to ti je sve buranija i spanac za sezonsku upotrebu..
  da odes u Las Vegas i da pitas **jel kowboy Randy do you know Jowa Zmay?????? **
  svi bi ti rekli **what the fuck??????? **
  hahahaha

 34. Vorkosign ne znam ta mesta ali mene boli ona stvar, tvoja zemlja je bedna, ne moja….ti si na strani zla a ja sam na strani dobra…..ma uvalicemo DBu jednu vaspitnu kao sto ce Lebron da uvali seltiksima….pravda ce da pobedi

  • Беднија је та Ваша земља, јер ми нисмо по тој “Вашој земљи” никога убијали, протеривали и имовину му отимали.

 35. Komunisti su ubijali, proterivali i imovinu otimali pa biste sad malo da uvalite to NATO-u. Kad to priznate prestace ta zemlja da vam se smanjuje. Nego vi imate bolesnu viziju svoje krvave komunisticke istorije, pa ce meni njihova deca da pripisuju anti patriotizam. More demoliram vam ja te face boljsevicke.

  • Џабе глумите “УСА демократу”, Маљевицу. Ваш шућмураст речник комунисте и стаљинисте лако Вас одаје.

 36. Има и оваквих не само погрешних него и намерно смишљених да би се шириле заблуде о “немоћи” српске ћирилице. Неки то често истичу директно или заобилазно: као, “Срби ко9рају да имају два писма зато што је ћирилица неспособно писмо, па морају Срби да имају два писма за свој језик”. Чак се истиче невероватна за нормалан мозак и мисао тврдња како “ћирилица је за просте Србе, сељаке и сл.”, а да је “латиница за оне умне, паметне, мудре, школоване”. То је, наравно, за сваког оног ко ишта зна о улози писма таква заблуда на коју не вреди превише трошити речи. Али, код оних слабо образованих и упућених чак и прође. Такви смутљивци неће ни да спомену да је и код нас и у свету доказано да је српска ћирилица најсавршеније писмо за потребе језика (видети шта је, на пример, о српској ћирилици говорио Бернард Шо и многи други светски великани).
  Има неких латиничара толико жустрих у борби против ћирилице да за њу чак кажу да је “сељачко писмо”. Камо среће да су “сељаци” творци ћирилице, јер би то био доказ да сељаци нису најспособнији људи за живот и опстанак него и за културни успон и трајање народа.

 37. 1.
  Има и оваквих не само погрешних него и намерно смишљених да би се шириле заблуде о “немоћи” српске ћирилице. Неки то често истичу директно или заобилазно: као, “Срби ко9рају да имају два писма зато што је ћирилица неспособно писмо, па морају Срби да имају два писма за свој језик”. Чак се истиче невероватна за нормалан мозак и мисао тврдња како “ћирилица је за просте Србе, сељаке и сл.”, а да је “латиница за оне умне, паметне, мудре, школоване”.

 38. 2.
  То је, наравно, за сваког оног ко ишта зна о улози писма таква заблуда на коју не вреди превише трошити речи. Али, код оних слабо образованих и упућених чак и прође. Такви смутљивци неће ни да спомену да је и код нас и у свету доказано да је српска ћирилица најсавршеније писмо за потребе језика (видети шта је, на пример, о српској ћирилици говорио Бернард Шо и многи други светски великани).
  Има неких латиничара толико жустрих у борби против ћирилице да за њу чак кажу да је “сељачко писмо”. Камо среће да су “сељаци” творци ћирилице, јер би то био доказ да сељаци нису најспособнији људи за живот и опстанак него и за културни успон и трајање народа.

 39. Evo npr. pre 100 godina kako je zabeleženo u Krfskoj deklaraciji u tački 6 : Obe azbuke, ćirilica i latinica, također su potpuno ravnopravne i svako ih slobodno može upotrebljavati na celoj teritoriji Kraljevine. Sve državne i samoupravne vlasti dužne su i u pravu upotrebljavati i jednu i drugu azbuku, saobražavajući se u tome želji građana.

  • То је морало тако да пише, али то није подразумевало да Хрвати пишу и једним и другим писмом варијанту језика којом се они служе. Због њих се морало увести равноправност писама јер није долазило у обзир да Хрвати пређу на српску ћирилицу. Већ 1913. година, дакле на годину дана пред Први светски рат, познати српски књижевни критичар и политичар Јован Скерлић обнародовао је идеју да се језик Срба и Хрвата уједначи и кодификује на екавском и латиници. Дакле, да се Срби одрекну и своје ијекавице и своје ћирилице. У почетку су чак и неки Хрвати то прихватили и прешли да пишу екавским и латиницом. Касније су то одбили. Нису хтели ничега да се одрекну, ни ијекавице ни своје латинице. Српска наивна “елита” на све је пристајали ради ширења “братстрва-јединства”. Дакле, оба писма су морали бити јер Хрватима није дозвољено да пређу на српску ћирилицу. У Краљевини Југославији била су оба писма у јавности, у јавним исписима, и Срби и Хрвати су учуили оба писма да би могли читати оно што једни и други пишу, али Хрвати нису никада замењивали своје писмо ћирилицом. Од Срба то су почели да чине тек комунисти. У југославији све до 1941. године, дакле, Срби и Хрвати знали су оба писма, али се и знало да је српско писмо ћирилица, а хрватско латиница. и то је, на пример у својој Граматици српскохрватског језика, објављеној 1940. године пред сам Други светски рат, тако и написао: “Југословени имају два писма, ћирилицу и латиницу, с тим што Срби пишу својом ћирилицом, а Хрвати својом латиницом. Током рата у НДХ-у у Хрватској је ћирилица Србима била строго забрањена и морали су писати само хрватском латиницом, ако су хтели да некако преживе. У Србији није ништа забрањивано, али сви Срби нису мењали и замењивали своје ћириличко писмо. И Срби су писали сви, осим комуниста, свој језик ћирилицом и после ослобођења, али је већ почело наметање латинице одмах, још у току рата који су водили комунисти. А после 1954. године почело је масовно замењивање ћирилице латиницом свуда у Југославији, па и у Србији. Хрвати су остали да пишу само својом латиницом, а Србима је почело убрзано наметање латинице иако је формално у Новосадском договору о српскохрватском језику 1954. године писало да су “писма равноправна”. та равноправност важила ј само за Хрвате да задрже своје писмо, а Срби су почео да користе међусобно “равноправност”. Комунисти су тако спроводили насилну фаворизацију хрватске абецеде и наметање навике Србима на туђе писмо. Данас у хрватском правопису пише да се хрватски језик пише (само) латиницом и данас у Хрватској се често и чекићају слова ћирилице иако је она у Уставу њиховом дозвољена Србима. Дозвољена формално, али се у јавности не смее њиме писати. У Србији је сасвим супротно. Све је остало исто као у српскохрватском језику, обама писмима се дозвољава писање српског језика у Правопису. Чак су у Србији лнгвисти и филолози почели да лажу како то није штетно за ћирилицу (ниј штетно, а им а је тек десетак процената!!!), па су појединци чак почели да лажу да је ова латиница хрватска (гајица) у ствари “српска латиница”, што је ординарна глупост. Да Хрватима није стало да се и Срби полатиниче, били би тужени за коришћење хрватске културне вредности. Али неће, јер им је стало да Срби замене своје писмо њиховим да би оснажили своја тумачења да нису Хрвати узели српски језик, него сум, обратно, Срби узели хрватски језик. У Србији и широм простора са српским језиком чак пише у Уставу Србије да је “у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо” (што значи да је признато формално да је српско писмо ћирилица), али у пракси се продужава све оно што је важило у замењивању ћирилице у Југославији.
   Ето, то је пуна истина. Како су ушли у сулуду идеју о стварању Југославије и заједничком живота са онима који су Србе у оквиру АУ Монархије у сваком рату убијали, у Србији “српска елита” (политичари, власти с лингвистима) у пракси ништа не мењају од онога шпто је убијало српски културни и национални идентитет. И даље се спроводи Новосадски договор о српскохрватском језику и замењивању српске ћирилице као да се ништа није догодило страшно Србима у 20. веку од оних који су их протерали с њихових (српских9 територија и као да није постојало никакво насиље према ћирилици и као да није извршена смишљено замена српског писма хрватским из нескривене крајње намере која се увек огледала у латиничењу Срба да би могли бити католичени па коначно асимиловани (што се већ догодило свим Србима католицима).
   Ако ишта од овога кратко реченог није тачно и ако нема и писаних доказа и сведочења људи, пристајем да ме јавно стрељају насред Теразија у Бгду. А зашто то власт и лингвисти у Србихји не уважавају, треба њих питати.

  • Овако, господине Слободане.
   1.
   То је морало тако да пише, али то није подразумевало да Хрвати пишу и једним и другим писмом варијанту језика којом се они служе. Због њих се морало увести равноправност писама јер није долазило у обзир да Хрвати пређу на српску ћирилицу. Већ 1913. година, дакле на годину дана пред Први светски рат, познати српски књижевни критичар и политичар Јован Скерлић обнародовао је идеју да се језик Срба и Хрвата уједначи и кодификује на екавском и латиници. Дакле, да се Срби одрекну и своје ијекавице и своје ћирилице. У почетку су чак и неки Хрвати то прихватили и прешли да пишу екавским и латиницом. Касније су то одбили. Нису хтели ничега да се одрекну, ни ијекавице ни своје латинице. Српска наивна “елита” на све је пристајали ради ширења “братстрва-јединства”. Дакле, оба писма су морали бити јер Хрватима није дозвољено да пређу на српску ћирилицу. У Краљевини Југославији била су оба писма у јавности, у јавним исписима, и Срби и Хрвати су учуили оба писма да би могли читати оно што једни и други пишу, али Хрвати нису никада замењивали своје писмо ћирилицом. Од Срба то су почели да чине тек комунисти. У југославији све до 1941. године, дакле, Срби и Хрвати знали су оба писма, али се и знало да је српско писмо ћирилица, а хрватско латиница. и то је, на пример у својој Граматици српскохрватског језика, објављеној 1940. године пред сам Други светски рат, тако и написао: “Југословени имају два писма, ћирилицу и латиницу, с тим што Срби пишу својом ћирилицом, а Хрвати својом латиницом.

  • 1.
   Овако, господине Слободане!
   То је морало тако да пише, али то није подразумевало да Хрвати пишу и једним и другим писмом варијанту језика којом се они служе. Због њих се морало увести равноправност писама јер није долазило у обзир да Хрвати пређу на српску ћирилицу. Већ 1913. година, дакле на годину дана пред Први светски рат, познати српски књижевни критичар и политичар Јован Скерлић обнародовао је идеју да се језик Срба и Хрвата уједначи и кодификује на екавском и латиници. Дакле, да се Срби одрекну и своје ијекавице и своје ћирилице. У почетку су чак и неки Хрвати то прихватили и прешли да пишу екавским и латиницом. Касније су то одбили. Нису хтели ничега да се одрекну, ни ијекавице ни своје латинице. Српска наивна “елита” на све је пристајали ради ширења “братстрва-јединства”.

   • 2.
    Дакле, оба писма су морали бити јер Хрватима није дозвољено да пређу на српску ћирилицу. У Краљевини Југославији била су оба писма у јавности, у јавним исписима, и Срби и Хрвати су учуили оба писма да би могли читати оно што једни и други пишу, али Хрвати нису никада замењивали своје писмо ћирилицом. Од Срба то су почели да чине тек комунисти. У југославији све до 1941. године, дакле, Срби и Хрвати знали су оба писма, али се и знало да је српско писмо ћирилица, а хрватско латиница. и то је, на пример у својој Граматици српскохрватског језика, објављеној 1940. године пред сам Други светски рат, тако и написао: “Југословени имају два писма, ћирилицу и латиницу, с тим што Срби пишу својом ћирилицом, а Хрвати својом латиницом.

    • 3.
     Током рата у НДХ-у у Хрватској је ћирилица Србима била строго забрањена и морали су писати само хрватском латиницом, ако су хтели да некако преживе. У Србији није ништа забрањивано, али сви Срби нису мењали и замењивали своје ћириличко писмо. И Срби су писали сви, осим комуниста, свој језик ћирилицом и после ослобођења, али је већ почело наметање латинице одмах, још у току рата који су водили комунисти. А после 1954. године почело је масовно замењивање ћирилице латиницом свуда у Југославији, па и у Србији. Хрвати су остали да пишу само својом латиницом, а Србима је почело убрзано наметање латинице иако је формално у Новосадском договору о српскохрватском језику 1954. године писало да су “писма равноправна”. та равноправност важила ј само за Хрвате да задрже своје писмо, а Срби су почео да користе међусобно “равноправност”.

     • 4.
      Комунисти су тако спроводили насилну фаворизацију хрватске абецеде и наметање навике Србима на туђе писмо. Данас у хрватском правопису пише да се хрватски језик пише (само) латиницом и данас у Хрватској се често и чекићају слова ћирилице иако је она у Уставу њиховом дозвољена Србима. Дозвољена формално, али се у јавности не сме њиме писати. У Србији је сасвим супротно. Све је остало исто као у српскохрватском језику, обама писмима се дозвољава писање српског језика у Правопису.

 40. 5.
  Чак су у Србији лингвисти и филолози почели да лажу како то није штетно за ћирилицу (ниј штетно, а им а је тек десетак процената!!!), па су појединци чак почели да лажу да је ова латиница хрватска (гајица) у ствари “српска латиница”, што је ординарна глупост. Да Хрватима није стало да се и Срби полатиниче, били би тужени за коришћење хрватске културне вредности. Али неће, јер им је стало да Срби замене своје писмо њиховим да би оснажили своја тумачења да нису Хрвати узели српски језик, него сум, обратно, Срби узели хрватски језик. У Србији и широм простора са српским језиком чак пише у Уставу Србије да је “у службеној употреби српски језик и ћириличко писмо” (што значи да је признато формално да је српско писмо ћирилица), али у пракси се продужава све оно што је важило у замењивању ћирилице у Југославији.

 41. 6.
  Ето, поштовани Слободане и сви остали на Видовдану, то је пуна истина. Како су ушли у сулуду идеју о стварању Југославије и заједничком живота са онима који су Србе у оквиру АУ Монархије у сваком рату убијали, у Србији “српска елита” (политичари, власти с лингвистима) у пракси ништа не мењају од онога што је убијало српски културни и национални идентитет. И даље се спроводи Новосадски договор о српскохрватском језику и замењивању српске ћирилице као да се ништа није догодило страшно Србима у 20. веку од оних који су их протерали с њихових (српских9 територија и као да није постојало никакво насиље према ћирилици и као да није извршена смишљено замена српског писма хрватским из нескривене крајње намере која се увек огледала у латиничењу Срба да би могли бити католичени па коначно асимиловани (што се већ догодило свим Србима католицима).
  Ако ишта од овога кратко реченог није тачно и ако нема и писаних доказа и сведочења људи, пристајем да ме јавно стрељају насред Теразија у Бгду. А зашто то власт и лингвисти у Србији не уважавају, треба њих питати.

 42. .
  Ето, поштовани Слободане и сви остали на Видовдану, то је пуна истина. Како су ушли у сулуду идеју о стварању Југославије и заједничком живота са онима који су Србе у оквиру АУ Монархије у сваком рату убијали, у Србији “српска елита” (политичари, власти с лингвистима) у пракси ништа не мењају од онога шпто је убијало српски културни и национални идентитет. И даље се спроводи Новосадски договор о српскохрватском језику и замењивању српске ћирилице као да се ништа није догодило страшно Србима у 20. веку од оних који су их протерали с њихових (српских територија и као да није постојало никакво насиље према ћирилици и као да није извршена смишљено замена српског писма хрватским из нескривене крајње намере која се увек огледала у латиничењу Срба да би могли бити католичени па коначно асимиловани (што се већ догодило свим Србима католицима).

 43. 7.
  Ако ишта од овога кратко реченог није тачно и ако нема и писаних доказа и сведочења људи, пристајем да ме јавно стрељају насред Теразија у Бгду. А зашто то власт и лингвисти у Србији не уважавају, треба њих питати.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here