Драгомир Анђелковић: Крај бриселског процеса или слободе севера Косова?

Поделите:

 

Тзв. Бриселски процес довео је до тога да су умногоме расформирани наши механизми за одбрану на северу Косова. Цивилна заштита није била само намењена одбрани од елементарних непогода. Она је генерално била организациони оквир за масовну мобилизацију српског народа у том делу наше јужне покрајине. А припадници МУП-а Србије и других наших органа, иако формално нису деловали, били су организовани, присутни и приправни да се кроз поменуте „цивилне“ оквире укључе у одбрану Срба. На то су се надовезивале и неформалне, али чврсто организоване групе, спремне да се уврсте у одбрамбени бедем севера Косова.

Од 2013. до данас већи део тога је деинсталиран. Заузврат смо добили гаранције кључних западних фактора да албанским паравојним формацијама неће бити допуштено да крену на север Косова. И шта се данас десило? Албанске фаланге су упркос томе упале на север Косова и демонстрирале да су оне ту власт. Срби су били затечени. Никаквог озбиљног отпора није било за разлику од ситуације пре 2013. када се на такве покушаје одговарало масовном и добро организованом акцијом. Да би српска одрана била елиминисана Албанци су морали да отпочну нови рат, а на то нису били спремни, сада им је била довољна мања полицијска акција да готово окупирају цело северно Косово.

То показује да политика Србије према Косову и Метохији, заснована на гаранцијама Запада, пада у воду. Сада је нужно поништити Бриселски споразум и убрзано враћати ствари на стање пре 2013. Подразумева се и отварање алтернативних прелаза, подршка добровољцима из других делова Србије који су спремни да крену на Косово као и покретање масовне локалне српске акције на северу Косова. Подразумева се и још нешто, покрет наших војних и полицијских снага ка административној линији и спремност ако то буде нужно, да се у складу са Резолуцијом 1244. прописани контингент наших оружаних снага упути на север Косова као подршка тамошњим српским одбрамбеним потенцијалима.

Србија је својом политиком довела до тога да српски капацитети за одбрану на северу Косова буду пољуљани. То је урађено ради ЕУ интеграција а на основу гаранција да ће Запад спречити било какво угрожавање Срба на северу Косова. Сада се показало да су то биле пуке лажи а да је Београд преварен. Сада има обавезу да исправи своју грешку и ако је потребно директно притекне Србима у помоћ. Оно што се сада дешава није могло да се деси на северу Косова ни 2004, ни 2008, ни 2011. Дешава се 2018. под влашћу која је тврдила да ће спречити поход на север Косова. Сада је дужна да то уради или – треба тога да буде свесна – не да само губи сваки кредибилитет већ на себе преузима и љагу за пад последњег дела Косова који је под српском контролом. Кукање над „судбином“, које је сада код нас у току, ништа не значи ако се нешто не предузме да се она промени!

Драгомир Анђелковић, Видовдан

Поделите:

3 Коментари

 1. Ma ljudi da li je to moguće? Poprednjem srpskom realpatriotskom analitičaru je izgleda preskočilo u glavi.
  Ovaj zagovara, poništavanjem Briselskog sporazuma, praktično ratnu opciju za KiM, koje se srpski Mesija KaliNero kloni kao djavo krsta.
  Ovoga su izgleda okuražile ratničke reči srpskog spasitelja, ali ovaj sa njima samo zamajava SrboVlahe, a sve što se dogadja je sadržano u ponudi koja se ne može odbiti, koju su dali Zapadu vojvoda Tomo i on na Stiropor mitingu. Reč veže ljude (pogotovo srpske junake), a lanac volove.

 2. @Nikola Turajlić: немам неку посебну симпатију за аутора, али ме занима како сте дошли до тврдње да је се “поништавањем Бриселског споразума заговара ратна опција за КиМ”? чини ми се да сте се, у усташоидној антисрпској острашћености, мало занели…болес’, шта ћеш….

  • Tebi se umnjače prividjaju kojekakve fantazmagorije, a ni logika ti nije jača strana. Ti imaš halucinacije o nekakvoj ustašoidnoj antsrpskoj ostrašćenosti.
   Nebeskom narodu su suvišni neprijatelji, već je dovoljna njegova kvarnost i maloumnost, kojima je granica samo Nebo, da bi majčica priroda definitivno i pravedno razrešila srpsko pitanje, primenom zakona o selekciji vrsta.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here